Banca Japoniei a anuntat ca va renunta progresiv la masurile anticriza, luate de anul trecut pentru salvarea economiei nipone, dupa ce comitetul de politica monetara al bancii a decis oprirea din decembrie a programului de cumparare de bilete de trezorerie si obligatiuni de la firme, scrie AFP.
Programul era destinat sa ofere o posibilitate de finantare alternativa societatilor incapabile sa obtina credite din partea bancilor, in timp ce piata de creditare incepuse sa stagneze, afectata de falimentul bancii americane Lehman Brothers in septembrie 2008, potrivit NewsIn.

Succesul acestui program a inceput in ultima vreme sa paleasca, dupa ce conditiile de functionare de pe pietele financiare au inceput sa-si revina.

"In pofida dificultatilor, mediul financiar din Japonia da din ce in ce mai mult semne de imbunatatire", si-a motivat decizia banca centrala a Japoniei intr-un comunicat. Comitetul de politica monetara a decis, in schimb, tot cu sapte voturi la unu, sa pastreze pana in martie programul de imprumuturi de urgenta pentru institutiile financiare. Acest program anticriza va fi inlocuit din aprilie 2010 de operatiunile obisnuite ale bancii Japoniei pe piata monetara.

Pana la finalul lui 2010, Banca Japoniei se va arata mai putin prudenta decat in trecut la calitatea titlurilor aduse ca garantii pentru imprumuturile acordate. Aceasta politica "joaca un rol important in facilitarea finantarii firmelor".

Comitetul de politica monetara al bancii centrale nipone a mai decis sa mentina dobanda de politica monetara la 0,10%, nivel foarte scazut, stabilit din decembrie 2008. Banca centrala poate cu greu sa ridice nivelul dobanzilor cata vreme economia nipona ramane deflationista.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri