Banca Centrala a SUA (Federal Reserve-Fed) a decis sa majoreze rata dobanzii de referinta cu un sfert de punct procentual, de la 3,75% la 5%, fiind cea de-a 12-a majorare consecutiva din iunie 2004 pana in prezent. Decizia nu i-a surprins pe analisti, insa acestia au fost dezamagiti ca, in comunicatul oficial al Fed, nu s-au regasit aprecieri cu privire la evolutia inflatiei. S-a precizat ca preturile la energie, alaturi de alte costuri, ar putea creste presiunile inflationiste, iar perspectivele privind evolutia inflatiei pe termen lung raman limitate. De asemenea, Fed a indicat din nou ca va face tot ceea ce este necesar pentru a garanta stabilitatea preturilor, daca vor interveni modificari economice. Banca Centrala Europeana (BCE) este pe punctul de a adopta aceeasi strategie. Cred ca cel mai tarziu in luna februarie 2006 oficialii europeni vor majora rata dobanzii, avand in vedere afirmatiile recente ale acestora, a declarat Michael Klawitter, analist la banca germana West LB.

Majorarea ratei dobanzii de referinta din Europa de catre BCE ar putea determina fluctuarea cursului euro, insa putini analisti sunt de parere ca moneda europeana va mai cunoaste o apreciere puternica, precum cea consemnata la finele anului trecut. Fluctuatia monedei europene este afectata de situatia politica din Germania. Analistii preconizeaza ca oficialii europeni vor pastra, pentru moment, nivelul actual de 2% al ratei dobanzii de referinta. In cazul in care BCE trece la cresterea ratei dobanzii in cursul lunii viitoare, euro ar putea cunoaste, pe termen scurt, o apreciere puternica. Insa daca manevra BCE se va dovedi prematura, moneda europeana va fi expusa unor riscuri considerabile, a spus Stephen Jen, analist la Morgan Stanley.

Analistii se tem, de asemenea, ca, in cazul in care BCE nu va modifica rata dobanzii, euro va cunoaste o depreciere puternica, in special pentru ca piata acorda 60% sanse de majorare a dobanzilor inainte de sfarsitul acestui an.

De la inceputul anului, dolarul a inregistrat o tendinta de crestere in raport cu euro ca urmare a majorarii ratei dobanzii de referinta de pe piata americana. Ieri, pe pietele internationale raportul euro/dolar era de 1,2 unitati. Cursul este cu circa 11% mai scazut decat cel de 1,36 dolari pentru un euro, inregistrat in ultimele zile de tranzactionare ale anului trecut.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri