Avionul presedintelui polonez Lech Kaczynski s-a prabusit in apropiere de un aeroport din Rusia, a declarat un oficial polonez aflat la aeroport, relateaza Euronews.
[Update11] Trupul neinsufletit al presedintelui polonez Kaczynski a fost adus la Varsovia

Ramasitele presedintelui polonez Lech Kaczynski sunt duse catre castelul prezidential din centrul istoric al Varsoviei, unde se afla mii de oameni stransi pentru a-i aduce un omagiu sefului statului.

[Update10] Traian Basescu transmite condoleante poporului polonez

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a transmis un mesaj de condoleante poporului polonez, in urma tragicului eveniment aviatic produs in cursul zilei de astazi:

“Am primit cu profunda tristete vestea tragediei aviatice in care si-a pierdut viata presedintele Poloniei, Lech Kaczyński, alaturi de numerosi demnitari si cetateni polonezi.

Comemorarea a 70 de ani de la Masacrul de la Katyn, ceremonie la care urma sa participe astazi presedintele Poloniei, adauga o dimensiune istorica si simbolica tragediei prin care trece astazi poporul prieten polonez.

In acest moment de durere profunda, poporul roman si eu insumi ne alaturam doliului poporului polonez.

Dumnezeu sa-i odihneasca in pace!”

[Update9] Candidatul la presedintie Bronislaw Komorowski va prelua atributiile lui
Kaczynski

Acesta are la dispozitie 14 zile pentru a convoca noi alegeri, care vor trebui sa aiba loc in termen de 60 de zile.

Constitutia poloneza prevede ca, in cazul in care presedintele nu isi mai poate exercita functia, seful Dietei devine sef al statului. Bronislaw Komorowski, in varsta de 57 de ani, este candidatul la presedintie al partidului Platforma Civica (PO), aflat la putere, arata 9AM.

La alegerile primare organizate de partid, Komorowski, un aristocrat, l-a invins pe actualul ministru de externe Radoslaw Sikorski, in varsta de 47 de ani, obtinand 68,5% dintre voturile membrilor Platformei Civice, fata de 31,5% Sikorski. Potrivit sondajelor, Komorowski era favorit in fata fostului presedinte Lech Kaczynski la alegerile prezidentiale.

Komorowski a ocupat in trei guverne succesive postul de viceministru al apararii, in anii '90, iar in perioada 2000-2001 a asigurat conducerea acestei institutii in cabinetul lui Jerzy Buzek. A preluat conducerea camerei inferioare a Parlamentului de la Varsovia in 2007.

Una dintre cutiile negre ale avionului presedintelui polonez a fost gasita la locul accidentului, a anuntat o sursa din administratia regionala, relateaza Interfax.

[Update8] Mesaj de condoleante MAE

Ministerul Afacerilor Externe isi exprima profundul regret pentru catastrofa aviatica in care si-a pierdut viata presedintele Poloniei, Lech Kaczynski, alaturi de personalitati ale vietii publice poloneze.

"In acest moment tragic, transmitem condoleante si intreaga noastra solidaritate familiilor indoliate si poporului polonez", se arata in mesajul publicat pe site-ul ministerului.

[Update7] Lista cu oficialii aflati la bordul avionului


Sofia News Agency prezinta, potrivit NewsIn, lista cu oficialii polonezi aflati la bordul avionului prabusit langa aeroportul din Smolensk, arata 9AM.

Lech Kaczyñski - presedintele Poloniei

Maria Kaczyñska - sotia presedintelui Poloniei

Jerzy Szmajdziñski - vicemaresal al armatei poloneze si fost ministru polonez al apararii. Candidat la presedintia Poloniei in alegerile de anul acesta

Wladyslaw Stasiak - seful administratiei prezidentiale

Aleksander Szczyglo - seful Biroului national de securitate

Pawel Wypych - secretar de stat in cancelaria presedintelui Poloniei

Mariusz Handzlik - subsecretar in administratia prezidentiala

Andrzej Kremer - viceministru de externe

General Franciszek G¹gor - seful Statului Major al armatei poloneze

Andrzej PrzewoŸnik - vicepresedintele si secretar al comisiei pentru comemorarea victimelor masacrului din Katyn

Grzeogrz Dolniak - membru al Statului Major

Przemyslaw Gosiewski - membru al Statului major

Zbigniew Wassermann - membru al Statului Major

Slawomir Skrzypek - guvernatorul Bancii Centrale

Janusz Kurtyka - presedintele Institutului polonez pentru Comemorari

Tadeusz Ploski - preot romano-catolic, episcop al Armatei Poloneze

[Update6] Ultimele ipoteze transmit ar fi ca a fost o greseala a echipajului, pe fondul unei ceti foarte puternice

Conform informatiilor provizorii din partea organelor ruse de ancheta care se afla la fata locului, se pare ca a fost o eroare de pilotaj in momentul in care avionul executa o manevra de aterizare, in conditii de ceata foarte puternic - ceata, de altfel, se poate si vedea pe imagine -, ar fi atins cu aripa varfurilor copacilor si s-a aprins, a avut loc un incendiu, incendiul se pare ca a fost stins si s-a prabusit de la o anumita inaltime de la o distanta intre 500 m si 1 km de pista de aterizare, scrie NewsIn.

[Update5] Sefia bancii centrale a Poloniei va fi preluata de viceguvernatorul Piotr Wiesiolek

Purtatorul de cuvant al bancii centrale, Maciej Antes, a confirmat in cadrul unui interviu telefonic acordat Bloomberg ca guvernatorul Slawomir Skrzypek se afla la bordul aeronavei care s-a prabusit in aceasta dimineata in Rusia.

Viceguvernatorul bancii centrale, Piotr Wiesiolek, va prelua temporar functia de bancher central si sarcinile pe care le avea guvernatorul Skrzypek, decedat in urma accidentului aviatic.

[Update4] Un fost premier polonez a avertizat ca va avea loc un dezastru aviatic

Fostul premier polonez Leszek Miller a spus la un post de televiziune polonez ca avertizase cu mult timp in urma ca un dezastru aviatic va avea loc, din cauza flotei învechite a statului, scrie New York Times.

"Am afirmat ca o data vom avea o inmormantare si atunci vom inlocui flota de avioane", a declarat Miller.

[Update3] Avionul in care se afla presedintele polonez Lech Kaczynski era un Tupolev 154 al companiei ruse Aeroflot.

Aeroloft anuntase, in ianuarie 2010, retragerea flotei cu acest tip de aeronave dupa aproape 40 de ani.

Tupolev 154 este un avion de fabricatie sovietica, proiectat in anii 60. Cu o viteza de croaziera de 954 de kilometri la ora, Tupolev 154 este unul dintre cele mai rapide avioane de linie din lume.

[Update2]
Analiza: Fratii Kaczynski, maestrii haosului in Polonia si in UE

Cat timp s-au aflat la guvernare, in Polonia, cei doi au semanat haos in tara si in Uniunea Europeana, provocand nenumarate frictiuni cu partenerii europeni si cu Rusia, arata NewsIn, potrivit 9AM.

Lech, presedintele, si Jaroslaw, fostul premier, si-au indepartat majoritatea liderilor europeni dar si multe personalitati poloneze de dreapta care fusesera atrase la inceput de rigoarea puritana a acestor impotriva coruptiei si vestigiilor comuniste. Eurosceptici, fratii Kaczynski au amanat pe termen nelimitat perspectiva aderarii la zona euro.

"Nu au stiut sa demonstreze ca stiu sa guverneze. Guvernul s-a destramat, este haos, si acest lucru este valabil si in randurile partidului lor", analizeaza Lena Kolarska-Bobinska, directoarea Institutului de afaceri publice.

[Update1]:
Potrivit Warsaw Business Journal, la bordul avionului se mai aflau si liderul PiS Jaroslaw Kaczynsk si presedintele bancii nationale Slawomir Skrzypek.

Toti cei 132 de pasageri ai avionului prezidential polonez, inclusiv seful statului Lech Kaczynski, si-au pierdut viata.

Presedintele polonez Lech Kaczynski se afla impreuna cu sotia sa la bordul avionului a anuntat Ministerul polonez de Externe citat de Fox News.

Avionul s-a prabusit in timp ce efectua manevre de aterizare, potrivit NewsIn.

Kaczynski urma sa aterizeze in orasul Smolensk pentru a marca 70 de ani de la masacrul de la Katyn.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri