Grecia va beneficia in urmatorii trei ani de un pachet financiar comun UE-FMI in valoare de 110 miliarde de euro, un ajutor financiar fara precedent din care statele din zona euro vor achita 80 de miliarde de euro, un efort fata de care Atena trebuie sa se achite prin masuri de austeritate severe.
Statele europene vor debloca anul acesta 30 de miliarde de euro, la o dobanda de 5%. Prima transa ar putea interveni inainte de 19 mai, in conditiile in care programul prevede ca Grecia sa primeasca in 2010 imprumuturi de 45 de miliarde de euro.

FMI a promis ca va aproba saptamana acesta partea care ii revine din imprumut, adica 30 de miliarde de euro, potrivit NewsIn.

Acest pachet de salvare financiara, aprobat duminica de ministrii de finante din Eurogrup, a fost necesar pentru a evita un faliment la nivel de stat in Grecia, care are o datorie uriasa de peste 300 de miliarde de euro si in prezent este in incapacitate de a se mai imprumuta pe pietele financiare, intrucat acestea cer o rata a dobanzii prea ridicata (9%).

Sefii de stat si de guvern din zona euro se vor reuni in summit extraordinar vinerea viitoare (7 mai), la Bruxelles, pentru a aproba procedura si a trage primele concluzii de pe urma crizei.

Planul international de salvare este de o valoare fara precedent la nivel mondial, a declarat duminica premierul elen Georgios Papandreou. Europa s-a miscat greu, dar n-a avut incotro, de teama ca se vor contamina si Portugalia si Spania, ceea ce ar da peste cap intreaga zona euro.

Germania, mult timp reticenta, a acceptat in cele din urma sa plateasca si va avea contributia cea mai importanta, esalonata pe trei ani, de 22,4 miliarde de euro.

Ministrul finlandez de finante Jyrki Katainen nu a ezitat sa compare Grecia cu banca americana Lehman Brothers, aflata la originea crizei mondiale. "Daca va cadea, economia europeana se va zdruncina serios", a avertizat el.

Aprobarea programului de imprumuturi intervine dupa negocieri intense cu Atena, care si-a luat angajamentul ca va aplica o masuri de austeritate de o duritate fara precedent. Functionarii publici nu vor mai primi al 13-lea si al 14-lea salariu, iar TVA-ul va mai creste cu 2 procente fata de 21% cat e in prezent. Grecii vor inghiti cu greu probabil aceasta pilula amara, vazandu-si puterea de cumparare scazand si mai mult.

Marea centrala sindicala a functionarilor spune ca salariile acestora vor scadea, la fel si pensiile, cu pana la 35%, si a anuntat deja ca se va opune masurilor antisociale anuntate de guvern.

Cititi si Ce se intampla cu adevarat in Grecia si la ce ne putem astepta

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri