Croatia ar putea fi exclusa din proiectul oleoductului Pan European Oil Pipeline (PEOP) Constanta-Trieste, daca nu va depune capitalul social in valoare de 70.000 lire sterline in termen de 30 de zile dupa ce va primi scrisoarea de notificare din partea celorlalti actionari, Romania si Serbia.
"Fiecare actionar al proiectului a depus deja capitalul social, in afara de Croatia. Fiecarei tari ii revenea o obligatie financiara de 70.000 lire sterline, pe care Romania (prin Oil Terminal Constanta si Conpet) si Serbia (prin Transnafta) si-au platit-o. Conform acordului de asociere, in cazul in care una dintre parti nu-si indeplineste obligatia de plata a capitalului social, atunci i se trimite o scrisoare de notificare", a spus Gheorghe Ionescu, directorul tehnic al Conpet, unul din actionarii proiectului, citat de NewsIn.

Gheorghe Ionescu a precizat ca boardul de directori lucreaza in prezent la un draft de scrisoare ce va fi inmanata companiei Janaf din Croatia in urmatoarele doua saptamani.

"Daca in termen de 30 de zile dupa ce Croatia va primi scrisoarea noastra nu va depune capitalul social, atunci ei vor fi considerati exclusi, fara posibilitate de atac", a precizat reprezentantul Conpet.

De altfel, Croatia nu a participat nici la intalnirea membrilor PEOP din 26 mai, ce a avut loc la Ploiesti, si nici la intalnirea din februarie, ce a avut loc in Serbia. Initial si Italia facea parte din acest proiect, dar nu si-a desemnat nici pana acum o companie care sa o reprezinte in PEOP.

Din compania de proiect fac parte Conpet si Oil Terminal, din partea Romaniei, Transnafta, din Serbia, si Janaf, din Croatia. Fiecare tara va avea o participatie de 33,3% in cadrul companiei de proiect.

Pana acum, membrii Comitetului Director s-au intalnit de sapte ori: in septembrie 2008 in Romania, in octombrie in Serbia, in decembrie in Romania, in mai 2009 in Serbia, in ianuarie 2010 in Romania, in februarie 2010 in Serbia si in mai in Romania. La cea de-a sasea si a saptea intalnire au participat numai reprezentantii Romaniei si ai Serbiei.

Membrii consortiului Pan European Oil Pipeline (PEOP) Constanta-Trieste nu au ales inca un director general pentru compania de proiect a oleoductului.

Costurile oleoductului Constanta-Trieste erau estimate la circa trei miliarde euro, iar lungimea totala a conductei ar ajunge la 1.360 kilometri.

Reprezentanti ai Romaniei, Serbiei si Croatiei au semnat la 22 aprilie 2008 acordul pentru infiintarea companiei de proiect a oleoductului Pan European Oil Pipeline (PEOP) Constanta-Trieste, iar cea de-a patra tara, Italia, urma sa ia o decizie in privinta implicarii in proiect dupa instalarea noului Guvern de la Roma.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri