Tot mai multe tari din Europa adopta masuri de austeritate, in conditiile in care guvernele incearca sa reduca deficitele bugetare enorme iar cele 16 state din Zona euro sa linisteasca pietele financiare, din ce in ce mai sceptice, relateaza BBC, care prezinta o parte dintre aceste masuri.

Pana in prezent, cele mai ample proteste fata de masurile de austeritate s-au inregistrat in Grecia, dar greve importante au loc si in alte tari, scrie NewsIn.

GRECIA

Guvernul grec si-a luat angajamentul sa faca reduceri drastice de cheltuieli si sa creasca impozitul pe venit, in schimbul unui pachet de salvare de 110 miliarde de euro acordat de UE si de Fondul Monetar International.

Grecia a avut nevoie de acest imprumut in urma unei scaderi drastice a ratingului suveran de indatorare, ce a dus la o crestere importanta a costurilor creditelor.

Autoritatile intentioneaza sa isi reduca deficitul bugetar de la 13,6% din Produsul Intern Brut (PIB) la sub 3% pana in 2014. Pactul de stabilitate UE stabileste limita maxima a deficitului bugetar la 3%.

Atena si-a inasprit masurile pentru a combate evaziunea fiscala, precum si coruptia din cadrul Fiscului si a serviciilor vamale. De asemenea, guvernul va modifica sistemul de pensionare anticipata, iar varsta medie de pensionare va creste de la 61,4 ani la 63,5.

Planul de reducere a cheltuielilor cu 30 de miliarde de euro pe o perioada de trei ani prevede anularea bonusurilor pentru bugetari, inghetarea salariilor bugetarilor si pensiilor pe o perioada de cel putin trei ani, cresterea TVA de la 19% la 23%, cresterea taxelor pe alcool, tutun si combustibil cu 10%.

Masurile au declansat deja un val de proteste publice si de violente pe strazile din Atena.

ITALIA

Guvernul italian a aprobat un pachet de austeritate evaluat la 24 de miliarde de euro pe perioada 2011 - 2012. Reducerile reprezinta circa 1,6% din PIB si vizeaza reducerea deficitului la sub 3%.

Printre aceste masuri se numara reducerea salariilor bugetarilor si suspendarea angajarilor. Astfel, va fi angajata o singura persoana in locul a cinci care pleaca. Sunt vizate si pensiile de stat si cheltuielile administratiilor publice, iar autoritatile si-au intensificat demersurile pentru a reduce evaziunea fiscala.

Fondurile acordate autoritatilor regionale si locale ar urma sa fie reduse cu peste 13 miliarde de euro.

Bugetarii cu salarii mari, inclusiv ministri si parlamentari, vor fi vizati de scaderi treptate ale salariului cu pana la 10%. De asemenea, pensionarea va fi amanata cu sase luni pentru persoanele care ating varsta necesara in 2011.

Administratiile de provincii care deservesc mai putin de 220.000 de locuitori vor fi desfiintate, la fel ca si mai multe centre de reflectie finantate din bani publici.

SPANIA

Printre masurile de austeritate impuse in Spania se numara o scadere cu 5% a cheltuielilor cu salariilor bugetarilor, incepand din luna iunie. In plus, salariile vor fi inghetate in 2011.

Investitiile publice vor fi reduse cu peste 6%, iar unele pensii vor fi inghetate. In total, reducerile cheltuielilor vor ajunge la 15 miliarde de euro in 2010 - 2011.

De asemenea, va fi anulata suma de 2.500 de euro pe care o primeau mamele la nastere unui copil.

In urma recesiunii indelungate, Spania are un deficit bugetar enorm - peste 11% din PIB, fata de limita UE de 3%.

Situatia financiara a Spaniei a fost luata in vizor in urma crizei din Grecia, pe fondul temerilor ca Madridul s-ar putea dovedi urmatoarea "veriga slaba" din Zona euro.

MAREA BRITANIE

Noua coalitie de guvernare din Marea Britanie intentioneaza sa faca economii de 6,2 miliarde de lire sterline in perioada 2010-2011 si a avertizat ca acesta este doar primul pas dintr-o serie de masuri de austeritate care vizeaza reducerea deficitului enorm de 156 de miliarde de lire sterline, ce reprezinta peste 11% din PIB.

Cele mai mari reduceri de cheltuieli vor fi facute la Departamentul pentru afaceri si inovatie - 836 de milioane de lire.

Guvernul lui David Cameron spera sa faca economii importante si amanand sau oprind contracte si proiecte guvernamentale, reducand costurile cu calatoriile si consultanta si prin reducerea agentiilor din sectorul public.

GERMANIA

Guvernul german a propus reducerea deficitului bugetar cu 80 de miliarde de euro, adica 3% din PIB, pana in 2014. In 2009, deficitul total era de 3,1%, dar, potrivit estimarilor, anul acesta va ajunge la 5% din PIB.

"Germania are o sansa extraordinara de a da un exemplu bun", a declarat cancelarul german Angela Merkel.

Guvernul intentioneaza sa reduca subventiile pentru parinti, sa desfiinteze 10.000 de posturi din sectorul bugetar pe o perioada de patru ani si sa creasca taxele pe energia nucleara. De asemenea, reconstructia palatului Stadtschloss, din centrul Berlinului, va fi amanata.

IRLANDA

Guvernul irlandez a prezentat trei pachete de masuri de austeritate in aproximativ un an.

In decembrie, cand a prezentat bugetul pentru 2010, autoritatile au redus cheltuielile cu patru miliarde de euro, au redus cheltuielile sociale si salariile bugetarilor cu cel putin 5%.

Masurile includ reduceri de 760 de milioane de euro in ceea ce priveste serviciile sociale si de 960 de milioane de euro in proiectele de investitii.

Alocatiile pentru copii sunt reduse cu 16 euro pe luna, ajungand la minim 150 de euro pe luna si maxim 187 de euro.

De asemenea, a fost introdusa o taxa pe emisiile de dioxid de carbon, fixata la 15 euro pe tona de gaz.

Deficitul bugetar al Irlandei este in prezent de 12% din PIB, iar guvernul vizeaza sa il reduca treptat, pentru a ajunge la 2,9% in 2014.

PORTUGALIA

Guvernul socialist al lui Jose Socrates a anuntat o serie de masuri de austeritate vizand reducerea deficitului la 7,3% anul acesta si la 4,6% in 2011. Bugetarii cu salarii mari, inclusiv politicienii, vor fi vizati de o reducere cu 5%.

In plus, TVA-ul va creste cu 1%, iar impozitele pe venit ale persoanelor care castiga mai mult de 150.000 de euro vor fi marite, pentru a atinge 45% pana in 2013. Tot pana in 2013, cheltuielile militare vor fi reduse cu 40%.

De asemenea, Guvernul a amanat lansarea a doua cai ferate de mare viteza - Lisabona-Porto si Porto-Vigo.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri