Cum era de asteptat, reactiile la noile propuneri ale Londrei referitoare la reducerea cheltuielilor in bugetul UE pe 2007-2013, mai ales din partea est-europenilor veniti anul trecut in Uniune, nu s-au lasat asteptate si sunt deosebit de dure. Potrivit cotidianului britanic "The Financial Times", Polonia a amenintat cu blocarea acordului asupra bugetului, la summit-ul UE programat pentru 15-16 decembrie, la Bruxelles, in cazul in care, asa cum propune Marea Britanie, ajutoarele destinate est-europenilor Uniunii vor fi reduse cu 60 miliarde euro.

Grazyna Gesika, ministrul polonez pentru dezvoltarea regionala, si-a exprimat public dezamagirea fata de propunerea premierului Blair de a se reduce cu 10 la suta fondurile destinate noilor membri ai UE. Kazimierz Marcinkiewicz, premierul polonez, a declarat: "Vom lupta si vom castiga", iar Stefan Meller, seful diplomatiei poloneze, a reiterat ca tara sa nu poate accepta un "buget catastrofal".

Pentru a-i convinge pe "saracii" UE, Tony Blair se afla azi si vineri in capitalele est-europene, prezentandu-le argumentul ca, daca acestia nu accepta "sa se sacrifice", acordul asupra bugetului va sucomba. Intentia Londrei este de a elibera o parte din fondurile bugetare pentru a mai diminua din contributia la buget a unora dintre marii contributori la buget, cum ar fi Suedia si Olanda, dar si pentru a mai salva ceva din reducerea ce-i este ceruta din rabatul ei, din contributia la bugetul european.

Diplomati britanici, citati de cotidianul britanic mai sus mentionat, venind in sprijinul propunerilor lui Tony Blair, afirma ca fondurile destinate est-europenilor pot fi reduse, dat fiind ca, si asa, aceste tari au probleme la absorbtia fondurilor europene. In plus, se mizeaza pe faptul ca ele vor accepta in cele din urma sumele propuse de presedintia britanica, intrucat au deja proiecte incepute si fara un buget european ar putea fi compromise. Poloneza Grazyna Gesicka a replicat, afirmand ca, intr-adevar, Polonia a utilizat in 2004 doar 4,3 la suta din fondurile alocate de UE, dar restul banilor sunt deja in sistem, angajati in realizarea de proiecte nefinalizate.

Opozitie deschisa si din partea vechilor membri ai UE

Johannes Laitemberger, purtator de cuvant al Comisiei Europene, citat de BBC, a declarat presei ca "nu cei mai in nevoie ar trebui sa faca cele mai mari sacrificii", iar Gianfranco Fini, seful diplomatiei italiene, care a purtat deja negocieri cu omologul sau britanic, Jack Straw, la Londra, a precizat ca tara sa nu va accepta o reducere a ajutoarelor regionale destinate sudului Italiei. Nici Franta nu se arata prea incantata de strategia adoptata de Tony Blair.

In acest sens, Parisul, prin intermediul ministrului Afacerilor Externe, Catherine Colonna, a cerut Londrei sa manifeste mult mai multa ''intelegere'' fata de situatia tarilor care au aderat la Uniune in 2004, si sa fie mult mai ''rezonabila'' in propunerile sale bugetare. Un acord in unanimitate asupra bugetului european ''este posibil si necesar'', si ar putea fi gasit ''pe baza propunerilor precedente, iar in nici un caz prin noua propunere britanica ce implica o reducere a bugetului Uniunii'', a declarat aceasta pentru agentia Associated Press.

In opinia Catherinei Colonna exista o mare sansa de a stabili un buget european pentru intervalul 2007-2013 daca se porneste de la o medie a propunerilor precedente, pentru care exista deja o sustinere aproape unanima. ''In luna iunie am fost aproape de un acord. Trebuie deci sa pornim de la aceasta baza si sa fim rezonabili. Daca ne indepartam de aceasta baza, ne indepartam si de un acord'', a subliniat aceasta. In conditiile noii strategii elaborate de Tony Blair apare si mai discrepanta problema rabatului britanic, care ''nu mai este deloc normal''. ''Cheia negocierilor este ceea ce numim cecul britanic'', a declarat aceasta. ''Trebuie sa reformam rabatul''.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri