Pretul petrolului a depasit, ieri, 61 dolari pe baril, cel mai ridicat nivel din ultima luna, evolutia provocand ingrijorare in legatura cu cresterea presiunilor inflationiste si apropiind cotatia aurului de cel mai mare nivel din ultimii 25 de ani, transmite Reuters. Cotatia petrolului brut de referinta pe piata americana a avansat in cursul diminetii cu peste 1%, la 61,50 dolari pe baril, cererea fiind alimentata de temperaturile scazute din estul Statelor Unite.
Contractele la termen pentru gaze naturale au depasit 15 dolari pentru un milion de unitati termale britanice, de asemenea un nivel record. "Preturile sunt in crestere, previziunile meteorologice anuntand cea mai friguroasa iarna din ultimii cinci ani", a declarat Dariusz Kowalczyk, specialist in investitii la CFC Securities.

Fondurile de investitii au fost atrase in special de bursele de marfuri, pentru diversificarea plasamentelor. Pretul aurului, considerat o investitie sigura in perioadele cu risc inflationist, a atins 520 dolari pe uncie, pentru prima oara dupa aprilie 1981. Aprecierea cotatiei petrolului a avut o influenta negativa asupra actiunilor europene. Indicele bursier pan-european FTSEurofirst 300 a scazut cu 0,26%, la 1.263 puncte. Actiunile companiilor din domeniul tehnologic au consemnat cea mai slaba evolutie, in frunte cu titlurile Intel - cel mai mare producator de cipuri de memorie din lume - ale carui previziuni au dezamagit investitorii.

Indicele bursei de la Tokyo, Nikkei, s-a apreciat insa cu 1,45%, sustinut de o redresare a actiunilor din domeniul bancar si a celor apartin?nd firmelor de brokeraj. Obligatiunile guvernamentale din zona euro au pierdut din avansul consemnat recent, dealerii reanalizand asigurarile oferite de Banca Centrala Europeana conform carora aceasta nu intentioneaza sa se lanseze intr-o serie de majorari ale dobanzii de referinta, insotite insa de avertismentul ca va actiona la nevoie.

Dolarul a scazut de la nivelul record din ultimele 32 de luni consemnat in aceasta saptamana in raport cu yenul, fiind cotat la 120,4 yeni pe unitate.

Moneda americana s-a apreciat insa fata de moneda unica europeana, un euro fiind tranzactionat la 1,1785 dolari pe unitate, investitorii asteptand decizia de saptam?na viitoare a Rezervei Federale referitoare la o eventuala noua majorare a dobanzii de referinta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri