Reprezentantii celor 149 membri ai Organizatiei Mondiale pentru Comert s-au reunit ieri, la Hong Kong, in cadrul a ceea ce corespondentii agentiilor internationale de presa denumesc faza cruciala a Rundei de la Doha, o strategie declansata in 2001 vizand liberalizarea comertului mondial, dar si deschiderea pietelor lumii pentru produsele tarilor in curs de dezvoltare. Reuniunea a fost precedata, asa cum se stie, de indelungate si extrem de dificile negocieri soldate cu prea putine concesii din partea bogatilor lumii.

Blocajul esential a fost si ramane disputa in jurul taxelor vamale si subventiilor la produsele agricole, in legatura cu regimul produselor manufacturate, al serviciilor-domenii in care bogatii nu sunt dispusi sa faca suficiente concesii. Pascal Lamy, presedintele OMC, a subliniat in deschidere ca, pentru iesirea din blocaj, membrii organizatiei "trebuie sa-si asume riscuri". "A evita riscurile, inclusiv politice, a spus el, nu vom ajunge nicaieri".

Dezbaterile, ce vor dura sase zile, se anunta la fel de contradictorii ca si inaintea reuniunii. Peter Mandelson, comisarul european pentru Comert, a avertizat ca UE nu va mai oferi nici un fel de concesii in domeniul agricol, iar Franta a anuntat ca va opune veto-ul sau daca vreun astfel de proiect va fi supus aprobarii reuniunii. El a cerut ca actuala reuniune sa nu se concentreze doar pe problemele legate de sectorul agricol.

La fel ca precedentele reuniuni ale OMC - reamintind doar cele de la Seattle, din 1999, sau de la Cancun, din 2003 - si actuala reuniune a atras mai multe mii de oponenti ai globalizarii. Sub supravegherea a peste 9.000 de politisti, mii de demonstranti au scandat lozinci impotriva formulelor propuse de "cei bogati" pentru liberalizarea comertului, considerand ca ele adancesc si mai mult prapastia dintre Nordul si Sudul planetei. AP a semnalat incidente violente intre manifestanti sud-coreeni si fortele de ordine, incercand sa sparga barajul din jurul sediului conferintei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri