Costul datoriilor Cehiei si Poloniei este in prezent mai scazut decat pentru jumatate din tarile zonei euro, in urma crizei bugetelor din Uniunea European si a planurilor de reducere a deficitelor in statele din estul continentului, ceea ce arata ca investitorii nu tin seama de nivelul ratingurilor.
Randamentele obligatiunilor pe termen de zece ani ale Cehiei si Poloniei au scazut sub costul imprumuturilor Portugaliei, Spaniei si Italiei, informeaza Mediafax.

In prezent, randamentele Poloniei sunt mai mici decat in cinci din 16 tari membre ale zonei euro. In cazul Cehiei, randamentele sunt mai ridicate fata de numai cinci state din zona euro. Ratingul atribuit de Moody’s Poloniei este cu trei trepte sub cel al Italiei si cu patru fata de Spania. Cehia are rating similar cu cel al Portugaliei, ale carei costuri de finantare sunt duble.

"Investitorii prefera Cehia si Polonia, unor economii dezvoltate din UE. Agentiile de rating au ramas probabil in urma tendintelor", a declarat Timothy Ash, seful departamentului pentru cercetari in domeniul pietelor emergente la Royal Bank of Scotland Group, in Londra.

Randamentele obligatiunilor Portugaliei, Spaniei si Italiei au inceput sa creasca in ianuarie, cand a iesit la iveala deficitul bugetar real al Greciei, iar in aprilie au ajuns mai mari decat al Cehiei, cand s-au extins problemele in sudul Europei.

In august, randamentul datoriilor Poloniei a scazut sub cel al Italiei si s-a mentinut pe un trend descendent dupa ce guvernul a anuntat la inceputul lunii septembrie ca va reduce deficitul bugetar cu 20% in 2011.

Guvernul ceh ales in luna mai s-a angajat sa reduca deficitul bugetar la jumatate, sub limita UE de 3% din PIB, pana in 2013. Polonia si Cehia se numara printre zece state in dezvoltare care s-au distantat de politica riscurilor ridicate practicata in anii ’90, se arata intr-o nota a Barclays Capital.

Aceste tari sunt pe cale sa intre in "lumea dezvoltata" ca urmare a consolidarii bugetare si a reducerii dependentei de finantarea externa, potrivit Barclays.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri