Sofia si Moscova au decis sa infiinteze pana in noiembrie o companie mixta, la care vor detine cote egale, pentru construirea sectiunii bulgare a gazoductului rusesc South Stream, a declarat presedintele Gazprom, Alexei Miller, citat de Novinite.
Miller s-a intalnit in capitala Bulgariei cu premierul bulgar Boiko Borisov si cu ambasadorul Turciei la Sofia. Seful Gazprom a subliniat ca discutiile cu Sofia legate de implementarea proiectului rusesc au progresat considerabil si si-a exprimat increderea ca dezvoltarea South Stream se va desfasura conform programului, iar gazoductul va deveni operational in 2015, scrie Mediafax.

Presedintele Gazprom a discutat, de asemenea, cu ministrul Economiei si Energiei, Traicho Traikov, ocazie cu care oficialul bulgar a incercat sa negocieze preturi mai mici pentru gazele naturale importate din Rusia si a insistat asupra semnarii unui contract de aprovizionare directa cu Gazprom. Niciuna dintre cele doua parti nu au facut inca declaratii oficiale despre aceasta intalnire.

Traikov a mai negociat, in iulie, o reducere a preturilor gazelor, in timpul unor discutii cu oficiali rusi. Analistii considera ca atuuri ale Bulgariei in negocierile cu Rusia pot fi descoperirea unor depozite de gaze in apropierea orasului Kavarna si acordurile pentru interconectarea retelei nationale cu cea a Turciei si Greciei.

Necesarul de energie al Bulgariei este acoperit in proportie de 70% de importuri, iar Gazprom asigura aproape in totalitate consumul de gaze naturale.

O delegatie rusa condusa de Miller s-a intalnit, miercuri, la Bucuresti, cu premierul Emil Boc si membri ai guvernului. Discutiile au vizat cooperarea romano-rusa in sectorul energetic, potrivit Gazprom.

In timpul unei intrevederi cu ministrul Economiei, Ion Ariton, Miller si directorul general al Transgaz, Florin Cosma, au semnat un memorandum de intentie pentru pregatirea unui studiu de fezabilitate privind trecerea South Stream prin Romania. Partile au convenit sa fie infiintat un grup mixt de experti in acest scop.

Gazprom a anuntat miercuri ca Romania ar putea semna in primul trimestru al anului urmator un acord interguvernamental cu Rusia privind cooperarea in proiectul South Stream, daca rezultatele studiului de fezabilitate vor fi pozitive. Acordul va fi utilizat pe post de cadru juridic politic si international pentru implementarea proiectului in Romania.

Seful Gazprom a mentionat ca grupul rus este interesat de crearea unei companii mixte cu Romgaz, dar nu a discutat acest subiect in intalnirile pe care le-a avut cu premierul si cu ministrul Economiei. Romgaz si Gazprom au semnat in 2009 un memorandum pentru derularea unor proiecte comune in domeniul inmagazinarii gazelor si al productiei de electricitate.

South Stream, dezvoltat de Gazprom si grupul italian Eni, vizeaza transportul de gaze spre Europa pe sub Marea Neagra si prin intermediul Bulgariei. Gazoductul, care urmeaza sa fie finalizat in 2015, va avea o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Gazoductul rusesc concureaza proiectul european Nabucco, investitie evaluata la 7,9 miliarde euro, care va alimenta pietele din Europa cu gaze naturale din regiunea Caspica si Orientul Mijlociu. Proiectul, cu o capacitate de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi, este derulat de un consortiu format din companiile Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania), Transgaz (Romania).


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri