Franta risca sa piarda ratingul de credit "AAA", cel mai inalt acordat de agentiile de evaluare financiara, din cauza crizei datoriilor din zona euro, care ar putea determina un val de retrogradari printre cele mai puternice state europene, potrivit unei analize Bloomberg, scrie Mediafax.
Moody's Investors Service anunta miercuri ca ar putea reduce ratingul Spaniei din cauza unor "necesitati substantiale de finantare" si a taiat vineri ragintul irlandei cu cinci trepte. totodata, Standard & Poor's evalueaza totodata ratingurile Irlandei, Portugaliei si Greciei.

Preturile credit default swaps arata ca asigurarea obligatiunilor emise de Belgia, Franta sau Austria este mai scumpa decat asigurarea titlurilor lansate de emitenti cu rating mai redus de credit, precum Chile sau Cehia.

"Toate guvernele ar putea fi penalizate in urmatorul an. Ar fi un moment important daca Franta ar pierde ratingul AAA. Nu cred ca probabilitatea unui downgrade este reflectata in piata", a declarat Toby Nangle, director de alocare active la Baring Asset Management, un fond londonez care administreaza active de 46 miliarde de dolari.

Liderii Uniunii Europene au convenit saptamana trecuta sa amendeze tradatele blocului comunitar astfel incat sa creeze, in 2013, un mecanism permanent de solutionare a crizeilor de datorii, pentru a pune capat turbulentelor care au inceput cu un an in urma in Grecia. Randamentele cerute de piete pentru imprumutarea guvernelor din zona euro au continuat sa creasca in regiune chiar si dupa salvarea Greciei si Irlandei prin acorduri de ajutor extern cu UE si FMI si crearea unui fond de urgenta de 1.000 miliarde de dolari.

"Daca problemele din zona euro nu sunt rezolvate rapid, conditiile de refinantare se vor scumpi pentru aceste tari, iar agentiile de rating vor efectua noi retrogradari. Vedem deja aceasta dinamica in piata. Cred ca Franta este amenintata de acest risc", a aratat Ralf Ahrens, directorul pentru fixed income de la Frankfurt Trust, fond cu active de 20 miliarde de dolari.

Directorul de strategie pentru piete dezvoltate al ING Bank NV Amsterdam, Padhraic Garvey, a afirmat la randul sau ca ratingul de credit al Frantei ar putea fi in pericol daca guvernul nu realizeaza reduceri semnificative ale deficitului bugetar.

Markus Ernst, strateg de credit la UniCredit Munich, subliniaza ca bancile franceze sunt cei mai mari creditori ai asa-numitelor tari de la periferia zonei euro, situatie care ridica "riscuri sistemice".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri