UniCredit si Finmeccanica, ENI si clubul de fotbal Juventus se numara printre companiile italiene in care regimul libian al liderului Mouammar Kadhafi a investit petrodolari, Italia beneficiind in schimb de petrol si contracte avantajoase in Libia, transmite AFP.
Legaturile dintre cele doua tari au fost relansate odata cu semnarea, in 2008, a unui acord istoric referitor la perioada in care Libia era colonie italiana (1911-1942). Premierul Silvio Berlunsconi a prezentat atunci Libiei scuzele Italiei si s-a angajat la plata unor despagubiri de cinci miliarde de dolari, in urmatorii 25 de ani, sub forma de investitii, informeaza Mediafax.

Dupa acest tratat, statul libian, care avea deja investitii in companii italiene si a detinut o participatie de 10% la Fiat, vanduta ulterior, si-a consolidat prezenta in marile grupuri italiene.

Potrivit cotidianului Il Sole 24 Ore, valoarea participatiilor detinute de Libia in Italia se ridica la 3,6 miliarde de euro.

Din acest motiv, temerile legate de violentele din Libia au facut ca bursa din Milano sa inchida luni in scadere cu 3,59%.

Marti, tranzactiile de la Milano au fost intrerupte timp de mai multe ore, motivatia fiind "o problema tehnica".

Cea mai importanta investitie a Libiei in Italia este cea la UniCredit. In toamna lui 2008, in plina criza financiara, banca centrala libiana a preluat 4% din actiunile celei mai mari banci italiene, aflata intr-o situatie dificila.

Odata cu implicarea Autoritatii Libiene pentru Investitii (LIA), in vara anului trecut, statul libian a devenit cel mai mare actionar al UniCredit, cu o detinere de 7,582%, ceea ce a provocat o grava criza la nivelul grupului, soldata cu plecarea directorului general Alessandro Profumo.

LIA mai detine de la sfarsitul lunii ianuarie 2,01% din actiunile grupului aeronautic si de aparare Finmeccanica, controlat de statul italian.

LIA mai are in proprietate circa 0,5% din actiunile ENI, potrivit unei surse apropiate situatiei. Aceasta participatie nu a fost comunicata autoritatii bursiere intrucat este sub nivelul de 2%.

Autoritatile de la Tripoli mai detin, prin intermediul Companiei libiene arabe pentru investitii straine, 7,5% din clubul Juventus Torino.

Libia si-a manifestat interesul si pentru grupurile Enel si Telecom Italia, dar intentiile nu s-au concretizat.

In schimb, Italia primeste aproape o treime din petrolul extras in Libia, iar ENI este cel mai important producator strain prezent in aceasta tara.

Italia, fosta putere coloniala, este principalul partener comercial al Libiei. In 2009, Italia a fost principala destinatie a exporturilor libiene (20%) si cel mai mare exportator in Libia, cu o cota de piata de 17,5%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri