Frauda produsa de Bernie Madoff si denuntata saptamana trecuta nu este cu nimic diferita de operatiunea “Caritas” a romanului Ion Stoica. Astfel de operatiuni, cunoscute sub numele de “scheme Ponzi”, sunt jocuri piramidale in care platile catre investitori mai vechi sunt facute cu bani primiti de la investitori mai noi.
Caritas-ul lui Stoica oferea un profit de 800% in cateva saptamani, si a rezistat aproape 2 ani. Madoff nu promitea nimic dar a oferit un profit anual constant de circa 10-12% ani la rand si prin urmare a rezistat mult mai mult.

Cea mai mare frauda de pe Wall Street

Fondul de investitii a lui Madoff functiona ca un fond de risc (hedge fund) si a fost deschis in anii ’60, dar nu se stie cu exactitate cand a devenit o schema piramidala. Fiind considerata cea mai mare frauda nu numai de pe Wall Street, ci chiar din istoria lumii, paguba produsa de Madoff este evaluata in jurul sumei de de 50 de miliarde de dolari, conform declaratiilor acestuia. Capitalizarea pietei de capital din Statele Unite este de peste 40 trilioane dolari, din care circa 40% in actiuni si 60% in obligatiuni, ceea ce inseamna ca frauda lui Madoff reprezinta doar putin peste 0,1% din valoarea totala a pietei.

Dar frauda s-ar putea ridica la peste 3% din activele totale ale fondurilor de risc, acestea controland circa 1,5 trilioane dolari si fiind de departe cele mai active la tranzactionare. Chiar si in aceste conditii pericolul cel mai mare e reprezentat nu de suma in sine, ci de efectul acestei fraude asupra increderii investitorilor. Fiind deja afectate de o performanta de minus 18% pe anul 2008 si retrageri de capital de peste 100 de miliarde de dolari in ultimele 3 luni, fondurile de risc se afla astazi sub stare de asediu. O criza de incredere a investitorilor poate duce la retragerea de catre acestia a unor sume care dupa unele estimari pot ajunge la 200 de miliarde intr-un timp foarte scurt. Datorita modului de operare a fondurilor de risc, astfel de retrageri ar putea conduce la inchiderea unor pozitii care sa depaseasca suma totala de 500 de miliarde in doar cateva saptamani.

Daca se vor materializa, astfel de vanzari fortate de actiuni pot cauza o scadere accentuata a indicilor, ducand astfel la demoralizarea investitorilor ramasi pe piata exact cand aceasta incepuse sa dea semne de refacere. Sumele obtinute ar urma fie transferate in cash sau obligatiuni ale guvernului american, punand astfel si mai multa presiune asupra lichiditatii reduse de pe piata. Efectul domino al unei astfel de evolutii a pietei ar putea fi o panica generalizata care va forta si alti jucatori la bursa sa vanda in momentul cel mai nepotrivit.

Un factor suplimentar care poate juca un rol nefast in contextul actual este scaderea capacitatii de reactie a bancii centrale americane. Acest lucru a devenit posibil pe de o parte din cauza garantiilor si infuziilor de capital de ordinul trilioanelor de dolari pe diferite piete si pe de alta parte din pricina apropierii vertiginoase de limita minima a ratei de referinta a dobanzilor. Rata de referinta este de altfel subiectul central al intalnirii de doua zile a guvernatorilor bancii centrale care va incepe astazi la New York. Aflata deja la nivelul de 1%, principala rata a dobanzilor este asteptata sa scada pana la 0,50% sau chiar 0,25%, atingand astfel cel mai scazut nivel din ultimii 50 de ani.

Fara doar si poate, jocul piramidal al lui Bernie Madoff reprezinta cea mai mare frauda de pe Wall Street. Valurile provocate de prabusirea acestuia vor mentine o volatilitate foarte ridicata a pietei cel putin pana la sfarsitul anului si au potentialul de a destabiliza pietele de capital pe termen scurt. Alte stiri din aceasta saptamana au de asemenea potentialul de a afecta evolutia imediata a pietei sau a unor sectoare a acesteia. Printre aceste stiri as enumera publicarea detaliilor privind imprumutul acordat producatorilor auto, anunturile facute marti de banca centrala, anuntul care va veni miercuri din partea OPEC, precum si anunturile trimestriale ale Goldman Sachs, Morgan Stanley, Best Buy, Fedex si Oracle.


Tony A. Romani este bancher de investitii la compania americana Freeman & Co si va comenta in fiecare zi cele mai fierbinti stiri financiare din inima Wall Street-ului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Jurnal de criză de pe Wall Street »



Setari Cookie-uri