In urma cu o luna si jumatate, la nici 3 zile de la anuntarea Mega Caritas-ului lui Bernie Madoff, publicatiile de business americane se intrebau ”Oare cate scheme Ponzi mai exista?". Dupa ce 23 scheme piramidale au fost descoperite in 2008, numai de la inceputul lui 2009 au mai fost denuntate inca 4 astfel de operatiuni.
Schemele Ponzi, cunoscute in Romania sub numele de Caritas, sunt asa-zise “fonduri de investitii” unde banii proveniti de la cei mai proaspeti investitori sunt distribuiti unor investitori mai vechi sub denumirea de “profit”. In realitate, nu exista nici un fel de investitii deoarece banii sunt pur si simplu reciclati pana in momentul in care nu se mai gasesc investitori noi si ciclul de reciclare se opreste.

La inceputul acestei saptamani, Nicholas Cosmo, un finantist din suburbiile orasului New York a recunoscut ca a inselat investitorii promitandu-le un profit anual de 48%. Suma totala a pagubei, acumulata in 2007 si 2008, este de 370 de milioane de dolari. O zi mai tarziu, autoritatile federale l-au arestat pe Arthur G. Nadel, un finantist din Florida, care si-a pagubit investitorii cu circa 350 de milioane de dolari.

Pe 15 ianuarie, SEC (echivalentul in Statele Unite al CNVM-ului romanesc) a anuntat ca o schema Ponzi a fost demascata in statul Georgia in timp ce James G. Ossie, organizatorul principal, se pregatea sa lanseze afacerea la nivel national. Paguba s-a ridicat la suma de 25 de milioane de dolari. Cu o saptamana inainte, Joseph S. Forte din statul Pennsylvania, a fost acuzat de asemenea ca este organizatorul unei scheme Ponzi care exista inca din 1995.

Astfel de operatiuni sunt ilegale in Statele Unite inca din anii ‘20, cand Charles Ponzi a organizat o schema piramidala evaluata la aproximativ 7 de milioane de dolari (aproximativ 75 de milioane in valoarea de astazi). De atunci si pana in zilele noastre, schemele piramidale care ii poarta numele au continuat sa faca victime intr-o multime de alte tari, devenind cu incetul ilegale peste tot in lume.

Ingrijorati de explozia de astfel de operatiuni ilegale din ultima vreme, reprezentatii Congresului American au primit in urma cu 2 zile un raport cu privire la acest fenomen. Raportul, prezentat de o directoare din cadrul SEC, a pus explozia acestui fenomen pe seama a doi factori esentiali:

  • Inmultirea extrem de rapida a numarului de fonduri de investitii (acestea s-au triplat din anul 2000 pana astazi)
  • Lipsa de personal suficient la nivelul SEC astfel incat sa faca fata numarului crescut de fonduri, precum si complexitatea mai mare in ultima vreme a tranzactiilor financiare pe pietele de capital

Un alt element sugerat in raport este faptul ca multe fonduri de investitii au devenit organizatii multi-nationale si este relativ imposibil pentru o agentie americana sa controleze fonduri asupra carora nu are nici un control legal.

Pe Wall Street se banuieste ca numarul de astfel de scheme piramidale este de cateva ori mai mare decat cel descoperit deja de SEC. Astfel, in eventualitatea in care numarul de scheme Ponzi s-ar ridica in jurul cifrei de 100, acesta ar echivala cu aproximativ 1% din numarul fondurilor luate in evidenta de guvernul federal.

Dupa ce s-au inmultit in umbra exploziei numarului de fonduri de risc ("hedge funds") din ultimii ani, schemele Ponzi au inceput sa iasa la suprafata din pricina crizei economice care ii indeamna pe multi investitori sa isi retraga banii din schemele respective. Astfel, reciclarea banilor se opreste mai devreme decat s-ar fi intamplat in conditii normale.

Totusi, unele dintre acestea erau operatiuni care au rezistat multi ani de zile fara sa fie detectate. Ceea ce a permis proliferarea lor a fost fara indoiala lipsa de transparenta caracteristica in general fondurilor de investitii.

Incepand insa din 2009 aceasta lipsa de transparenta va inceta sa mai fie acceptata de investitori, fortand astfel fondurile de risc sa isi reevalueze pozitia. La urma urmei, cine s-a fript cu ciorba, sufla si in iaurt!



Tony A. Romani este bancher de investitii la compania americana Freeman & Co si comenteaza cele mai fierbinti stiri financiare din inima Wall Street-ului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Jurnal de criză de pe Wall Street »



Setari Cookie-uri