Asteptat sa aiba loc in viitorul foarte apropiat, finalul crizei pe Wall Street nu va insemna nici pe departe sfarsitul crizei economice. Desi sunt indiscutabil legate una de cealalta, economia reala si piata de capital nu au cicluri identice. In ultimul secol, aproape toate crizele economice au fost precedate de o criza a pietelor de capital. In consecinta, piata de capital si-a revenit de cele mai multe ori cu mult inaintea economiei. In consecinta, acest comentariu are ca obiect in mod exclusiv criza pe spatiul pietelor financiare.
Conform definitiei americane a cuvantului “crisis”, criza reprezinta un punct de inflexiune in care un set de principii care a stat la baza evenimentelor din trecut este schimbat cu un set de principii nou, ce va influenta cursul evenimentelor viitoare. Astfel, privind in urma, criza nu va mai reprezenta decat o punte de legatura intre doua ere complet diferite pe Wall Street. Odata cu sfarsitul crizei vom asista la instaurarea unei noi ordini in lumea mondiala a finantelor, o ordine care va avea repercursiuni in colturile cele mai indepartate ale lumii.

In cele ce urmeaza voi discuta:
  • Care sunt motivele ce fac ca sfarsitul crizei sa fie atat de aproape
  • Care sunt caracteristicile erei ce apune pe Wall Street
  • In zilele urmatoare voi reveni cu un comentariu pe marginea “Raportului Volcker”, un raport care enumereaza principiile cheie ce vor sta la baza noii ordinii a finantelor lumii.
  • Cele patru motive ce fac ca sfarsitul crizei sa fie atat de aproape

In primul rand, nici o criza nu poate dura la nesfarsit. Pe masura ce aceasta evolueaza, regulile vechi sunt abolite si reguli noi sunt implementate. Cand importanta regulilor noi incepe sa depaseasca relevanta celor vechi putem spune ca o noua era se naste, iar criza ia sfarsit. Incepand din martie 2008, o serie intreaga de principii de functionare ale pietelor de capital s-au schimbat. Astazi, noile principii, desi nu sunt in intregime clarificate, au o influenta mai mare asupra pietei decat vechile principii. Mai este nevoie de o oarecare clarificare a acestora pentru a asista la instaurarea noii ordini. In acel moment, criza va lua sfarsit.

In al doilea rand, raporturile de putere pe Wall Street s-au schimbat. Companii care in urma cu un an erau inca cele mai puternice companii financiare din lume, astazi fie sunt desfiintate, fie si-au schimbat structura juridica, fie supravietuiesc cu perfuzii financiare din partea guvernului. Pentru cele ramase in viata si care acum un aveau ca prim obiectiv profitul, principal obiectiv in acest moment este supravietuirea. In scurt timp vom stii in mare parte companiile financiare care au supravietuit crizei si urmeaza sa se adapteze la noile principii. In acel moment, criza va lua sfarsit.

In al treilea rand, apetitul pentru risc al investitorilor si modalitatile de evaluare a riscului au suferit schimbari majore in ultimul an. Agentiile de rating lucreaza in continuare la o serie de schimbari majore ce urmeaza sa fie adoptate in comun.

In paralel, apetitul de risc pe pietele de credit, masurat in general de indicatorul “yield spread” a intrat de curand intr-o perioada de normalizare. Cand aceasta normalizare si rezolutiile agentiilor de rating vor incepe sa prinda un contur clar, criza va lua sfarsit.

In al patrulea si ultimul rand, initiativele guvernului au devenit o componenta extrem de importanta a directiei pietelor de capital. Cu toate acestea, initiativele finale ale guvernului sunt inca neclare. In momentul in care aceste ultime interventii ale Guvernului vor trece din faza de proiect in faza de hotarare finala, criza va lua sfarsit. In mod esential, aceste interventii includ pachetul de masuri economice in valoare de 900 de miliarde de dolari, precum si crearea unei banci nationale de manageriere a creditelor neperformante, in special cele ipotecare.

Fiecare dintre cele patru motive de mai sus va fi clarificat in urmatoarele saptamani intr-o masura suficienta sa duca la instaurarea unui nou set de principii de desfasurare a activitatilor pe Wall Street.

Desi multe activitati pe pietele financiare vor fi similare cu cele din trecut, o serie de caracteristici importante vor disparea odata cu era ce apune astazi pe Wall Street. Caracteristici ce vor disparea includ, printre altele:

  • Banci de investitii care sa fie independente de reglementarile monetare si de risc impuse de banca centrala (“Federal Reserve”)
  • Agentii de rating unde deciziile de rating privind un emitent sa fie luate de un departament generator de profit
  • Acordarea de credite ipotecare care sa fie reglementata de un paienjenis de legi a caror aplicare este facuta intr-un mod complet decentralizat
  • Fonduri de risc (“hedge funds”) care sa decida in mod independent tipul si importanta informatiilor furnizate Guvernului
  • Decizii ale CNVM-ului american (“Securities and Exchange Commission”) care sa fie politizate la toate nivelele
Una cate una, conditiile importante care au dus la crearea sau adancirea actualei crizei financiare vor fi modificate. Noul sistem financiar global care va rasari din cenusa celui vechi va urma principii, sa speram, mai bune. Indiferent de calitatile sau defectele sale, acest sistem va reprezenta noua realitate pe pietele financiare ale lumii pentru urmatoarele decenii; un sistem ale carui slabiciuni vor fi inevitabil testate in cadrul acelui ciclu perpetuu pe care unii il numesc evolutie iar altii progres.

Tony A. Romani este bancher de investitii la compania americana Freeman & Co si comenteaza cele mai fierbinti stiri financiare din inima Wall Street-ului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Jurnal de criză de pe Wall Street »



Setari Cookie-uri