In cazul in care moneda unica ar disparea, iar contractul de credit este denominat in euro, acesta trebuie analizat din perpectiva legii aplicabile contractului, prevederilor referitoare la obligatia de plata – moneda, locul platii, instantei competente in caz de litigiu sau in functie de jurisdictia unde ar uma sa aiba loc executarea silita, a precizat Simina Mut, managing associate la casa de avocatura Reff & Asociatii.
„Ar trebui analizat daca o astfel de situatie poate fi considerata caz de neexecutare sau ar putea da dreptul bancii sa se retraga din contract si sa solicite rambursarea anticipata obligatorie. Un alt aspect foarte important este potentialul impact al redenominarii asupra indicatorilor financiari: valoarea activelor aduse in garantie va fi impactata diferit in diversele jurisdictii, la fel si serviciul datoriei – atragandu-se astfel, indirect, aplicabilitatea unui caz de neexecutare”, a explicat Mut.

Ea a spus ca divizarea monetara a actualei zone euro sau disparitia euro este un subiect foarte complex si ca, in relatia creditor-debitor, nu este de regula un subiect adresat contractual in mod expres.

„In contractele de credit de tip LMA (Loan Market Association), de exemplu, prevederi standard referitoare la moneda sunt cele care prevad obligatia de punere la dispozitie a creditului si, respectiv, rambursare intr-o anumita moneda, obligatia imprumutatului de a despagbi banca pentru orice prierderi rezultate din diferente de curs valutar in caz de plata a unei sume in alta moneda decat cea prevazuta in contract, rata de schimb aplicabila in situatia in care intr-un stat sunt recunoscute mai multe monede nationale precum si posibilitatea modificarii contractului in situatia in care moneda nationala a unei tari se schimba pe durata contractului”, a adaugat Simina Mut.

In cazul in care moneda nationala a unei tari se schimba pe durata contractului atunci se prevede doar ca partile vor urma sa agreeze modificari ale contractului care ar putea fi necesare pentru a reflecta schimbarea monedei si eventualele practici si conventii din piata interbancara relevanta, a aratat reprezentanta Reff & Asociatii.

Simina Mut a precizat ca o astfel de clauza este considerata insuficienta in practica pentru a acoperi situatii precum disparitia monedei euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri