Cum a ajuns sa fie promovat, cum s-a schimbat felul in care se raporteaza la propria meserie in decursul carierei sau cum reuseste sa impace viata persoanala cu cea profesionala sunt doar cateva dintre intrebarile la care a raspuns Costin Teodorovici, proaspat partener la Bulboaca&Asociatii. Povestea lui este a doua in cadrul unei campanii wall-street.ro dedicate tinerilor avocati care au urcat in varful scarii ierarhice.
Costin Teodorovici, 31 de ani, a fost promovat recent ca partener in cadrul societatii Bulboaca & Asociati.

“Ma hotarasem sa practic dreptul inainte de liceu, acesta fiind si pretextul pentru a alege profilul umanist (motivul real fiind sa evit o clasa de matematica-fizica). Mai tarziu, in facultate, m-am atasat iremediabil de ideea aceastei profesii - cred ca flexibilitatea si diversitatea au fost argumentele decisive”, povesteste proaspatul partener de la Bulboaca&Asociatii.

Costin Teodorovici a inceput sa practice avocatura de business in 2004, moment in care a avut loc de altfel si primul sau contact real cu lumea avocaturii.

“Se intampla in anul 2004 cand, imediat dupa examenul de licenta, am fost recrutat ca stagiar de una dintre cele mai mari firme romanesti de pe piata”, isi aminteste Teodorovici.

Experienta lucrului in sine a fost “fascinanta”, iar cineva obisnuit doar cu spetele “din carti" studiate in facultate, nu putea sa nu fie cumva coplesit de anvergura proiectelor, spune avocatul.

“Privind retrospectiv, as mai putea adauga o anume tentatie de a “inventa roata” – adica de a cauta solutii cat mai moderne, de a te pierde in detalii – pentru intrebari ale caror raspunsuri care se aflau de mult in dreptul nostru civil”, spune avocatul.

Teodorovici spune ca promovarea pe care a resimtit-o cel mai intens este cea de Senior Associate la Bulboaca & Asociatii, din anul 2009.

“Ma alaturasem acestei entitati foarte tinere la inceptul lui 2008, dupa trei ani si jumatate in firma unde mi-am inceput cariera, poate si din dorinta de a regasi o anume diversitate. Pe care intr-adevar am gasit-o - anul 2008 in special a fost unul in care am avut foarte mult de lucru, dar si sansa increderii celor din jur cu privire la initiativa personala. Promovarea a reprezentat intr-adevar o confirmare si mi-a dat inca o doza de incredere (sa nu uitam ca se intampla in anul 2009, cand perspectivele pietei de avocatura nu erau tocmai roz). Sintetizand, cred ca munca serioasa si initiativa vor ramane tot timpul argumente serioase pentru promovarea unui avocat”, spune Teodorovici.

Decizia de a porni pe un nou drum cu o noua firma nu a fost, cu siguranta, una simpla. “Mai intai am trecut prin perioada de evaluare a perspectivelor in vechiul colectiv, apoi am evaluat riscul de a nu ma regasi in noua formula, precum si efortul in sine de adaptare la un nou mod de lucru. Am fost convins din prima zi si timpul mi-a aratat ca nu am gresit in decizia mea”, a explicat Teodorovici.

Cat de mult conteaza brandingul personal in acest domeniu, mai ales pentru a deveni partener in cazul unei companii?

“Depinde si ce intelegem prin branding personal - in cazul meu, daca vorbim de un numar cat mai mare de clienti multumiti, branding-ul personal este intr-adevar important. Acest lucru vine in contextul in care un client multumit revine la tine”, spune tanarul avocat.

Din momentul inceputului si pana acum, cand a devenit partener, ziua de munca a lui Teodorovici a evoluat. Atributiile lui de acum includ printre altele si trainingul colegilor mai tineri.

“In primul rand, nu as putea spune ca ziua de lucru este neaparat mai scurta, insa programul este bineinteles mai… previzibil. Indiferent de pozitie - incepator sau partener, lucram in echipa si inevitabil depindem unii de altii. Structura zilei a evoluat in mod firesc intr-un alt mix intre volumul de munca efectiva pe proiecte si activitatile de business development, chestiuni administrative, training cu colegii mai tineri, verificarea lucrarilor acestora. Volumul de munca este in continuare mare, dar a crescut proportional si responsabilitatea”, povestete Teodorovci.

Posibilitatea de a fi un model pentru avocatii mai tineri si de a contribui la formarea lor reprezinta si abilitati importante atunci cand esti promovat partener.

“Prin prisma evolutiei proprii, cred ca dupa 7-8 ani de practica un avocat inca are inca entuziasmul tineretii, dublat de o experienta profesionala suficienta pentru a face fata pozitiei de partener. Aici am in vedere nu doar capacitatea de a aduce si finaliza proiecte, ci si pe aceea de a furniza un exemplu si de a contribui la formarea noilor avocati in cadrul firmei”, spune Teodorovici

Este mai greu astazi sa ajungi partener?“Este greu de spus daca in timp a devenit mai greu sau mai usor sa ajungi partener, cu siguranta standardele privind pregatirea profesionala nu au scazut. Cu toate acestea, numarul mai ridicat de firme din piata avocaturii de afaceri deschide probabil mai multor tineri avocati acest drum decat cu cativa ani in urma”, spune Teodorovici.

Succesul se masoara in orice proiect incheiat cu bine, insa bineinteles proiectele dificile si care implica munca de pionierat aduc si cele mai mari satisfactii.

“Printre proiectele dificile la care am participat as putea mentiona investigatia Consiliului Concurentei de pe piata pensiilor private (in care am avut ocazia de a pleda in fata plenului Consiliului Concurentei), si un transfer de intreprindere implicand peste 400 de angajati - acesta din urma in contextul unei legislatii incomplete si al unor autoritati nu foarte flexibile. Nu as putea sa las deoparte nici proiectele de finantare, prea multe pentru a le enumera. Din fericire, nu am cunoscut esecuri rasunatoare – ci, mai degraba, fiecare moment in care am considerat ca as fi putut sa am un rezultat mai bun mi-a servit pentru a imi imbunatati performantele”, considera avocatul.

Cel mai complex proiect din cariera lui Teodorovici l-a tinut si peste 40 de ore la birou.

“Fara a minimaliza alte proiecte extrem de complexe, m-as putea referi la proiectul de finantare a unui joint venture intre un dezvoltator local si o banca internationala de investitii, proiect a carui implementare s-a intins pe mai bine de doi ani, presupunand implicarea a zeci de persoane, teleconferinte maraton si uneori peste 40 de ore petrecute la birou”, povestete Teodorovici

In general, profesia cere sacrificii in ce priveste viata personala, iar Costin Teodorovici nu neaga asta, insa pentru el succesul nu se masoara doar in proiectele finalizate cu bine, ci si in capacitatea lui de a fi aproape de familie.

“Fiind un familist convins, incerc insa sa petrec cat mai mult timp cu sotia si fiica mea, cu pretul renuntarii la alte preocupari personale. Tinta mea este sa nu amestec cele doua laturi principale ale vietii. Cred ca esti un om de succes atunci cand nici colegii tai, nici familia ta nu sunt dezamagiti. Pana acum sunt “in grafic” cu proiectul acesta”, spune Teodorovici
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri