Germania, Franta si alte noua state din zona euro pot pregati introducerea unei taxei pe tranzactiile financiare dupa ce au primit, marti, avizul ministrilor de Finante ai statelor din Uniunea Europeana, au declarat doi oficiali prezenti la reuniune.
Votul ministrilor de Finante deschide calea introducerii taxei in Germania, Franta, Italia, Spania, Austria, Portugalia, Belgia, Estonia, Grecia, Slovacia si Slovenia, potrivit CNBC, informeaza Mediafax.

Urmatorul pas este formularea unor noi planuri de catre Comisia Europeana, care va propune, probabil, taxarea tranzactiilor cu actiuni si obligatiuni cu 0,1%, iar a celor cu instrumente financiare derivate cu 0,01%.

"A fost aprobata decizia asupra unei taxe pe tranzactiile financiare. Marea Britanie, Luxemburg, Cehia si Malta s-au abtinut de la vot", a spus unul dintre oficiali.

Taxa, bazata pe o idee propusa de economistul american James Tobin in urma cu peste 40 de ani, este considerata importanta mai ales pentru a arata ca politicienii iau masuri in privinta bancilor, invinuite pentru criza ultimilor ani.

Potrivit unor calcule, taxa ar putea genera pana la 20 de miliarde de euro pe an, insa estimarile variaza semnificativ. Oficialii europeni anticipau ca daca taxa ar fi fost impusa la nivelul UE ar fi adus incasari de 57 de miliarde de euro anual.

Reglementarile UE prevad ca cel putin noua tari pot coopera in anumite privinte fara ca toate statele membre sa fie implicate, atata timp cat primesc acceptul majoritatii la nivelul Uniunii.

Germania si Franta au decis sa treaca la adoptarea taxei impreuna cu un grup restrans de tari dupa ce nu s-a reusit impunerea acesteia la nivelul UE si ulterior nici in zona euro.

Marea Britanie a criticat introducerea taxei si nu o va adopta, intrucat ar afecta Londra, cel mai mare centru financiar al Europei. Daca cel putin una dintre partile implicate intr-o tranzactie, vanzatorul sau cumparatorul, are sediul in oricare din cele 11 tari operatiunea va fi taxata indiferent unde are loc efectiv.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri