Wall-Street.ro continua seria de interviuri cu avocati de business despre bilantul anului 2013 si cu estimari pentru 2014. Raspunde astazi Ruxandra Bologa, partener si unul din coordonatorii practicii Corporate, Energie si Resurse Naturale la NNDKP.

Daca in 2012 sectoarele “fierbinti” au fost ecommerce-ul, productia de ingrasaminte, retailul si imobiliarele, inceputul anului 2013 a fost marcat de optimism, o revenire a pietei M&A fiind aproape unanim asteptata. In ciuda faptului ca interesul a existat atat din partea investitorilor cat si din partea vanzatorilor, piata de M&A in 2013 nu s-a ridicat insa intotdeauna la nivelul asteptarilor de la inceputul anului, multe domenii stagnand sau inregistrand chiar scaderi. "Cu toata nesiguranta care a caracterizat cadrul legislativ, sectorul energiei a ramas atractiv in 2013, confirmand potentialul Romaniei pentru dezvoltare in acest domeniu. S-a observat totusi o reorientare a investitiilor din zona regenerabilelor catre resurse traditionale. De asemenea, au mai generat activitate serviciile financiare, agricultura si sectorul retail (diverse domenii)", spune Ruxandra Bologa (foto), partener al casei de avocatura NNDKP.

In opinia sa, piata de M&A din Romania este influentata de evolutiile in acest domeniu la nivel global, dar mai ales in zona UE. "In acest sens, credem ca anul 2013 a fost un an de stabilizare, o "perioada de observatie" in care investitorii si-au recapatat increderea intr-o evolutie pozitiva a economiei. Interesul pe piata de fuziuni si achizitii a fost la un nivel "sanatos", insa nu s-a concretizat intotdeauna, investitorii manifestand prudenta si moderatie."

Ruxandra Bologa opineaza ca in 2014 economia va continua sa creasca treptat, iar activitatea in domeniul M&A se va intensifica. In mod normal insa anul urmator nu va aduce o crestere spectaculoasa, nemaiexistand apetit pentru risc.

In ce fel va fi impactata piata de M&A in perioada urmatoare de contextul general si de previziunile economice aferente perioadei urmatoare? "De cele mai multe ori investitorii asteapta ca lucrurile sa se aseze pentru a actiona. O continuare a evolutiei pozitive a economiei va confirma existenta unui climat investitional favorabil. In acest sens, cresterea preconizata pentru Romania, dar si la nivel european si global, vor influenta pozitiv volumul de activitate in domeniul M&A."

De asemenea, stabilitatea politica este un alt aspect apreciat de investitori, mai ales dupa momentul 2012, inca proaspat in memoria lor. "Ramane de vazut insa in ce masura in 2014, fiind an electoral, mediul politic va putea oferi climatul potrivit pentru investitii. Nu este exclus ca unele deal-uri sa fie amanate pentru un moment ulterior alegerilor din dorinta de a avea o imagine completa a mediului politic. Desigur, exista si riscuri externe care ar putea avea un impact negativ asupra pietei de fuziuni si achizitii din Romania. O revenire a unei crize acute a monedei unice nu este cu totul exclusa, defectele structurale care au cauzat-o mentinandu-se. Cel mai probabil insa, mecanismele de prevenire nou create vor functiona."

Masurile de consolidare luate pana acum vor da roade.

Sectorul bancar european a suferit modificari importante in 2013, iar procesul de consolidare va continua si anul urmator. Aceste schimbari se vor resimti si in Romania, sectorul bancar national fiind conectat direct la cel european. "Astfel, nu ne asteptam la o crestere spectaculoasa a finantarilor, insa masurile de consolidare luate pana acum vor da roade. Pentru anul urmator este de asteptat o crestere moderata a finantarilor. "

Avem motive sa fim mai optimisti din punct de vedere economic pentru 2014? "Este greu de crezut insa ca vom vedea ceva deosebit in privinta programelor guvernamentale, avand in vedere ca 2014 este an electoral si in mod traditional prioritatile vor fi altele. Exista insa si alte parghii prin care guvernul poate influenta in mod pozitiv piata de M&A. In acest sens nu trebuie subestimat semnalul pozitiv pe care l-ar transmite eventuale reusite in privatizarile preconizate pentru perioada urmatoare", afirma Ruxandra Bologa. Totusi, consumul este de asteptat sa creasca, alimentat in primul rand de majorarile de pensii si salarii din sectorul public. In legatura cu investitiile straine, ultima perioada a fost caracterizata de semnale incurajatoare, Romania fiind un target regional interesant atat pentru tarile BRIC, cat si pentru alte economii emergente din zona UE.

De asemenea, Ruxandra Bologa se asteapta ca atat reprezentatii Guvernului cat si potentialii investitori din aceasta zona sa fi invatat din experienta acelor privatizari care nu s-au finalizat cu succes in 2013, astfel incat in 2014 interesele si comportamentul investitional al actorilor din aceasta zona sa se alinieze spre concretizarea proiectelor avute in vedere - atat cele care nu s-au finalizat in 2013 cum ar fi privatizarea Oltchim ori Cuprumin, cat si cele prognozate pentru 2014, cum ar fi privatizarea Electrica si Hidroelectrica.

In plus, "credem ca interesul manifestat in ultima perioada de anumiti investitori straini (de exemplu, din China) cu privire la anumite proiecte cu statul roman creeaza premisele unui numar mai mare de tranzactii cu companii de stat decat cel din 2013. Pe de alta parte, speram - desi nu excludem contrariul - ca faptul ca anul 2014 este an electoral nu va conduce la tergiversarea privatizarilor/celorlalte proiecte cu statul ci, din contra, acest fapt va reprezenta un stimul in sensul incheierii cu succes a proiectelor avute in vedere."

De la vanzarea Automobile Craiova catre Ford, in 2007, statul roman nu a mai reusit sa privatizeze nicio companie importanta din portofoliu, CFR Marfa adaugandu-se anul acesta pe lista tranzactiilor esuate intr-un mod rusinos. Cupru Min si combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea sunt precedentele esecuri rasunatoare la capitolul privatizari. Ambele licitatii s-au desfasurat anul trecut si in ambele cazuri Guvernul a fost incapabil sa verifice capacitatea de plata a cumparatorilor, astfel ca atunci cand s-a ajuns la semnarea actelor, tranzactiile au picat din cauza ca Roman Copper – in cazul Cupru Min, si Dan Diaconescu – in cazul Oltchim, nu au avut bani sa plateasca sumele promise.

Ne asteptam la cresterea cel putin subtila a volumului de tranzactii.

In ansamblu, anul 2014 este caracterizat, potrivit NNDKP, de o stabilitate spre crestere a pietei de fuziuni si achizitii. "Astfel, ne asteptam la cresterea cel putin subtila a volumului de tranzactii avand in vedere coroborarea dintre urmatorii doi factori: potentialul de aparitie de piata a unor active de interes pentru investitori si cresterea increderii investitorilor cu privire la finalizarea tranzactiilor. In acest context, ne asteptam sa continue sa ramana active sectoare precum cel manufacturier (minerit, petrol, gaze) ori cel agricol, dar mai ales ne asteptam la tranzactii in domenii precum: tehnologie, auto, sanatate, produse de larg consum."

Totodata, NNDKP anticipeaza tranzactii globale care vor avea influente si in Romania si nu excludem in perioada urmatoare nici potentialele exit-uri ale fondurilor de investitii care au cumparat societati in urma cu 5-6 ani si care ar urma sa ajunga la maturitate.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri