Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar, incepand cu data de 3 iulie 2014, fata de Dan Voiculescu, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de santaj prin constrangere in scopul dobandirii, in mod injust, a unui folos patrimonial (7 acte materiale). Se pare ca 3 oameni de afaceri l-au reclamat pe Dan Voiculescu acuzand faptul ca ar fi fost santajati in schimbul unor contracte de publicitate.

Dan Voiculescu a declarat la iesirea de la DNA ca nu ii cunoaste pe oamenii de afaceri pe care i-ar fi santajat. Voiculescu a mai spus ca declaratiile oamenilor de afaceri au fost mincinoase. Omul de afaceri Dan Voiculescu a fost chemat joi la DNA pentru audieri, iar in cursul zilei au fost vehiculate mai multe informatii pe surse legat de motivul audierii.

La iesirea de la DNA, Dan Voiculescu a pronuntat si numele Palfi."Nu ii cunosc. Mi-au spus numele, dar nu-i cunosc (...) Unul Palfi", spune Voiculescu pe un ton nesigur, dupa ce si-a intrebat avocatul cum ii cheama.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca Nicolae Palfi si partenerul sau Octavian Cretu, actionarii principali ai Romaqua, ar fi printre cei santajati de Dan Voiculescu. Octavian Cretu, contactat de Mediafax, nu a dorit sa comenteze, spunand doar "sa lasam justitia sa lamureasca".

DNA a transmis in cursul zilei o informare de presa legata de masura controlului judiciar. In ordonanta de dispunere a controlului judiciar, procurorii au retinut urmatoarele:

"Inculpatul Voiculescu Dan a amenintat direct, sau prin intermediari, oameni de afaceri si administratori a trei companii ca, in situatia in care nu vor incheia contracte de publicitate cu trustul de presa pe care in fapt il conduce, va declansa o agresiva campanie de discreditare. Sub aceasta amenintare, unul dintre oamenii de afaceri, denuntator in cauza, i-a achitat lui Voiculescu Dan suma totala de 900.000 euro sub forma a cinci contracte de publicitate, incheiate cu trusturile de presa apartinand acestuia", potrivit DNA.

In comunicatul DNA se mai mentioneaza ca "un al doilea om de afaceri, denuntator la randul sau, desi s-a simtit direct si puternic amenintat, a refuzat categoric sa cedeze santajului, amenintarii si constrangerii, asa incat, trustul controlat de inculpat a declansat un atac mediatic sustinut la adresa firmei acestui om de afaceri .Potrivit probelor administrate in cauza, in perioada 2007, 2008, 2011, 2012, inculpatul Voiculescu Dan, sub pretextul imbunatatirii si mentinerii capitalului de imagine, a cerut unuia dintre denuntatori incheierea unor contracte de publicitate care, in realitate, erau taxe de protectie impotriva denigrarii"

"Ca modalitate de abordare folosita de catre Voiculescu Dan, acesta le-a prezentat denuntatorilor (oameni de afaceri) faptul ca este necesar sa acorde o atentie deosebita sporirii capitalului de imagine al firmelor lor prin intermediul trustului de presa Intact Media si a subliniat ca lipsa promovarii in media a activitatii companiilor lor risca sa aiba efecte dezastruoase din punct de vedere financiar, respectiv, ca orice eveniment referitor la activitatea firmei va fi prezentat intr-un mod negativ exagerat, nu doar sub forma de stiri, ci sub forma de dezbateri televizate, gen talk-show, pe posturile de televiziune ANTENA 1 sau ANTENA 3", se mai precizeaza in anuntul DNA. "In cauza, sunt indeplinite exigentele procedural-penale privind luarea masurii controlului judiciar, aceasta fiind necesara in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal, al impiedicarii sustragerii inculpatului Voiculescu Dan de la urmarirea penala si al prevenirii savarsirii de catre acesta a unor noi infractiuni de santaj", se mentioneaza in comunicatul DNA.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpatul trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:
- sa se prezinte la organul de urmarire penala;
- sa informeze de indata organul judiciar care a dispus masura sau in fata caruia se afla cauza cu privire la schimbarea locuintei;
- sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea sa de catre organul judiciar care a dispus masura, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat;
-sa nu paraseasca teritoriul Romaniei, altfel decat cu incuviintarea prealabila a procurorului;
-sa nu se apropie de denuntatori, de martori si sa nu comunice cu aceste persoane direct sau indirect pe nicio cale;

"Inculpatului i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala de inculpat si acuzatiile, conformitate cu art. 309 din Codul de procedura penala. Inculpatului i s-a atras atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive. Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie", potrivit DNA.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri