Statul roman ar putea incasa mai multi bani din impozite de la multinationale, ca urmare a unei directive a UE care are ca scop sa stopeze in statele membre, inclusiv in Romania, practicile unor companii de a-si devia veniturile in tari cu un nivel redus de impozitare. Romania trebuie sa transpuna in legislatia nationala pana la finele anului 2018 prevederile directivei UE, care introduce norme impotriva practicilor de evitare a obligatiilor fiscale care au incidenta directa asupra functionarii pietei interne.

Directiva va aduce o serie de noutati pentru fiscalitatea din Romania, cea mai importanta fiind introducerea regulilor de impozitare a societatilor straine controlate (en. controlled foreign companies), potrivit firmei de consultanta EY.

In linii mari, o societate straina controlata reprezinta o entitate inregistrata si care desfasoara activitati intr-o jurisdictie sau tara diferita de cea in care este rezidenta societatea detinatoare sau care o controleaza.

Noile reguli de impozitare au ca scop impiedicarea evitarii impozitului pe profit de catre societatile rezidente prin devierea veniturilor catre filiale/sucursale situate in tari cu un nivel redus de impozitare, noteaza EY.

Directiva UE este bazata pe recomandari ale OCDE din 2015 privind combaterea erodarii bazei impozabile si a transferului profiturilor (BEPS). Directiva urmeaza sa se aplice tuturor contribuabililor supusi impozitului pe profit intr-unul sau mai multe state membre, inclusiv sediilor permanente de pe teritoriul UE ale unor entitati rezidente fiscal in afara UE.

Directiva stabileste norme in 5 domenii ale impozitarii

  • limitarea deductibilitatii dobanzilor;
  • impozitarea la iesire (en. exit taxation);
  • norme generale anti-abuz;
  • impozitarea societatilor straine controlate;
  • impozitarea aranjamentelor hibride.

"Implementarea regulilor de impozitare a societatilor straine controlate (CFC) va avea un impact semnificativ asupra modului in care grupurile multinationale isi desfasoara activitatea. In anumite cazuri probabil va fi necesara o regandire a intregului lant de detineri. Regulile CFC nu sunt o noutate absoluta in Romania, in trecut existand initiative legislative in acest sens, chiar daca nu sub forma actuala impusa de Directiva", a afirmat Alex Milcev, liderul departamentului de Asistenta fiscala, EY Romania.

Regulile CFC reprezinta un domeniu controversat al politicilor fiscale la nivelul UE, existand cazuri judecate la Curtea de Justitie a UE – cauza C-196/04 Cadbury Schweppes - unde implementarea acestor reguli de catre statele membre a fost gasita ca fiind incompatibila cu legislatia UE, afirma Alex Milcev.

"Asadar, va fi interesant de vazut modul in care autoritatile fiscale din Romania vor alege sa implementeze aceste reguli si, mai ales, modul de gestionare a acestor reguli in contextul unor viitoare inspectii fiscale”, precizeaza Alex Milcev, liderul departamentului de Asistenta fiscala, EY Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri