Dupa atatia ani de experienta, ANAF ar trebui sa se duca exact in zonele cu evaziune si sa nu incerce sa colecteze cateva procente in plus de la contribuabilii corecti, a declarat in cadrul emisiunii Profesionistii in Banking Dan Badin, partener in cadrul Deloitte Romania, atragand atentia in acelasi timp asupra riscului ca dupa alegeri sa apara noi modificari fiscale, inclusiv in ceea ce priveste cotele de impozitare.

"As vrea sa nu vorbim despre modificari odata ce am avut o revizuire majora a legislatiei fiscale pentru cativa ani de zile. Sunt tari in care lucru acesta se intampla si cred ca ar face bine si Romaniei sa avem o astfel de predictibilitate si stabilitate cu privire la legislatia fiscala. Investitorii ar fi mult mai incurajati sa vina in Romania vazand un astfel de peisaj fiscal", a declarat Badin.

Totusi, pe traditia romaneasca, consultantul fiscal se asteapta sa fie schimbari pe acest final de an.

"Teama pe care o am, insa, tot din cauza istoriei romanesti, este ca dupa alegeri sa nu avem un al doilea sir de modificari [...] Daca avem alegerile la inceput de decembrie, se va incerca trecerea unui Guvern pana in Craciun, avand ca principal scop bugetul pe anul urmator. Dar, daca vor vrea sa faca modificari la nivelul legislatii fiscale, cel mai probabil vom vedea modificari la sfarsitul lui decembrie si acele modificari nu trebuie sa fie multe, ci 2-3 despre cotele de impozitare", a declarat Badin.

Conform legii, cota standard de TVA trebuie sa coboare de la 20% la 19% in 2017, dar partenerul Deloitte ia in calcul aparitia unei ordonante care sa pastreze cota la 20% sau chiar impozitul de dividende sa creasca la un nivel superior celui din prezent, care fusese coborat de la 1 ianuarie 2016 la 5%.

"Aceste cote marite vor fi suportate de contribuabilii onesti, cei care vor sa faca business. Ei vor putea sa faca acel business in conditii mai grele. Eu as zice ca ar trebui sa ramana fiscalitatea asa cum este ea acum si focus-ul urmatorului Guvern sa fie pe evaziune fiscala si sa gaseasca acele metode si directii prin care poate sa aduca banii din economia gri sau neagra la lumina, astfel incat sa acopere deficitele bugetare", subliniaza Dan Badin.

ANAF trebuie sa se duca exact unde este evaziunea

"Dupa atatia ani, ar trebui ca zonele in care se face evaziunea sa fie deja cunoscute si in loc sa te duci la companiile bun-platnice si sa incerci sa iei de acolo putin in plus, mai bine te duci si gasesti aceste zone de evaziune si ei banii de acolo. Antifrauda, in principiu, cam asta a avut drept scop", a mai spus Badin.

Consultantul nu a observat efecte remarcabile in ceea ce priveste colectarea ca urmare a incursiunilor facute de Antifrauda, dar crede ca mentalitatea contribuabililor a inceput sa se schimbe.

"Omul obisnuit incepe sa inteleaga acum ca, daca ceilalti nu isi platesc taxele, dezavantajul este al tuturor, iar business-urile au inceput sa fie si ele mai precaute in ceea ce priveste evitarea legii. Gradul de conformare a inceput sa mai creasca. Este vorba si de educare, dar si masurile acestea - uneori dure - ale ANAF au contribuit intr-o anumita masura la diminuarea gradului de evaziune", concluzioneaza Dan Badin.

De altfel, si statisticile europene arata putin mai bine. Daca in 2013, Romania nu colecta circa 43-44% din TVA, in prezent, spune Badin, gradul de necolectare s-a redus spre 37%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri