De 20 de ani face mobila si dupa multa munca a ajuns sa fie unul dintre cei mai bogati prahoveni, cu o avere estimata de Forbes Romania la 20-22 milioane euro. Cum arata munca de o viata a inginerului care in 1991 avea doar un mic atelier in Campina, iar acum vinde mobila de 200 mil. lei pe an, aflati dintr-un foto-reportaj wall-street.ro.
Alexandru Rizea, proprietarul fabricii Lemet si al brandului de magazine de mobila LEM’S, ne astepta in biroul sau pentru a ne face un tur al muncii sale de o viata, fabrica companiei din localitatea Brebu, Campina.

Aici, in 1995, Rizea deschidea prima linie de productie, pana atunci, din 1991, lucra intr-un atelier in Campina. Incet, a construit si a doua si a treia linie de productie. Apoi pe masura ce economia si propriul business au evoluat au inceput investitiile mari, iar cea mai noua linie, cea de-a 6, s-a inaugurat la finalul anului trecut, dupa o investitie de 27 milioane lei, derulata partial din fonduri europene.

Din 2005, compania a mai facut o miscare importanta si creeaza propria retea de magazine, care acum a ajuns la 104 unitati la nivelul tarii.

“Am inceput cu gandul ca macar sa avem si noi unde sa lucram”, povesteste Alexandru Rizea, care inca are in unitatea de productie cateva dintre utilajele create de companie la inceput. Masinile, inca functionale, inca sunt folosite pentru unele operatiuni de dimensiuni mai mici.

Rizea nu vrea sa vanda businessul familiei, iar in ceea ce priveste evaluarea propriei afaceri, milionarul spune “Aveti evaluarea in topul Forbes, eu inafara de o casa si o masina nu mai am nimic altceva, doar acest business”.

Prin fabrica, proprietarul se saluta prietenos cu toti muncitori, el i-a angajat personal pe fiecare. Compania are in prezent circa 450 de angajati in fabrica.

Fac personal angajarile si nu am facut nicioadata in perioada crizei concedieri. Sigur ca poate mai pleaca oameni, dar pe probleme disciplinare si de performanta, nu ca urmare a situatiei economice”, a povestit Rizea. In urma cu cativa ani, compania a inceput sa le ofere si masa de pranz gratuit angajatilor, in 2011 cheltuind circa 225.000 lei pentru acest proiect.

“Sunt si familii care s-au format aici in companie”, spune Rizea.

In spatele noii linii de productie, Rizea si-a facut si un teren de fotbal, pe care nu ezita sa il foloseasca.

In apropierea fabricii, compania mai are teren, si pana in toamna vrea sa finalizeze constructia unui nou depozit.

Depozitul va avea o suprafata de 4.500 mp si o intaltime de 10 metri, iar costurile s-ar putea ridica, conform estimarilor, la circa 1,5 mil. euro.

Investitia in noul depozit, vine, dupa ce, recent, compania a finalizat o noua linie de productie la fabrica din Campina.

Vanzarile retelei de magazine LEM'S au crescut cu 21% in primul semestru, la 70,2 milioane lei, si ar putea ajunge la 200 milioane lei la nivelul intregului an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri