Cu atatea sute de magazine raspandite pe multi kilometri patrati din Bucuresti, cadourile de Craciun pot deveni un cosmar. Copii, parinti, frati, cumnati, neveste, vecini, prieteni de familie - fiecaruia i se potriveste altceva, pentru fiecare este nevoie de alta alergatura. Shopping-ul online ar putea deveni o solutie.
Dupa haosul provocat de hackerii romani in magazinele si bancile din Vest, comertul electronic a ramas, pentru o perioada nemeritat de lunga, intr-un con de umbra, mai ales ca instrumentele de protejare a furnizorilor de servicii au evoluat continuu. Prima consecinta a carding-ului si phising-ului identificate ca provenind din Romania a fost ca tarii noastre i s-a interzis accesul la cele mai multe magazine si reprezentante online.

Chiar si astazi, cand comertul electronic pare a prinde radacini si la noi, exista foarte multe dificultati in a achizitiona produse din strainatate. Deseori, cardurile special lansate pentru achizitii online nu functioneaza decat la magazine din Romania, si acelea doar daca sunt agreate de banca emitenta sau, invers, daca magazinul accepta respectivul card. Aici apar cel mai des probleme legate de blocarea fondurilor: odata ce o tranzactie este initiata, fondurile solicitate din card sunt blocate de catre banca pana cand se confirma oficial faptul ca achizitia cu pricina nu a avut, de fapt, loc. Adica, daca vreti un colier de diamante de la Tiffanys sau o pereche de Nike ultimul racnet de la o reprezentanta de afara, vi se va transmite ca tranzactia nu poate fi efectuata momentan si ca mai dureaza cateva zile bune pana afla si banca emitenta a cardului. Cel mai simplu, pentru toate platile, este sa aveti un card in valuta.


Topul accesarilor


Fara sa regretati prea tare lipsa de incredere a vesticilor in cumparatorii romani, va puteti adresa unuia dintre zecile de site-uri autohtone. In topul preferintelor romanilor troneaza - la foarte mare distanta de locul doi - okazii.ro, dar acesta este un site unde majoritatea produselor sunt fie second-hand, fie de slaba calitate. Nerecomandat. Ca numar de accesari, urmeaza eMAG.ro, un magazin dedicat tehnicii: calculatoare, monitoare, periferice de orice fel, componente de retea etc., toate de la firme consacrate. Ofertele pentru Sarbatori si lichidarile de stoc sunt deja publicate pe site. Tot la capitolul electronice-software intra si al treilea clasat la categoria magazine virtuale - flamingo.ro.
In cazul in care iubita/mama/sotia nu sunt foarte incantate de camerele digitale SVGA de 1,2 Gb si 5-6 megapixeli, poate e cazul sa va orientati spre alt domeniu. Destul de popular a devenit, mai ales pentru cei care cauta cadouri pentru copii, dar nu au chef sa alerge prin oras, site-ul retelei Diverta: carti, muzica, jucarii, filme, papetarie-birotica, disponibile la www.dol.ro.

Pana la sfarsitul Top 10 (conform www.trafic.ro) mai puteti gasi site-urile Domo, Altex, librarii cu manuale scolare si comenzi pentru livrarea mancarii la domiciliu.

Oferta bogata

Totusi, pentru cadouri deosebite (cine ar vrea o tastatura sub brad?) puteti cauta la magazinele de nisa - mai putin populare, dar mult mai diversificate. Unele accepta plata online, altele au doar instrumente de precomanda. Atentie la aria de distributie si la costurile de transport (exista totusi si magazine care distribuie gratuit, in toata tara).
Pentru nelipsitele flori puteti accesa www.floridelux.ro, buchete.ro, flowersonline.ro sau www.cadoultau.ro. La cel din urma asteapta, ala-turi de buchete, cutii si cosuri de flori intre 167 si 478 de lei si o selectie de cadouri pentru copii (papusi, dulciuri, baloane etc.), pentru femei (posete, parfumuri, dulciuri si lichioruri, pachete de cosmetice, lenjerie, spumante de baie sau lumanari) sau pentru barbati (printre cele obisnuite atrage atentia un cos de 195 de lei, cu trabucuri, vin, trufe cu cognac, turte, pa-teuri si fistic).

La www.fungift.ro, oferta are o si mai mare specificitate: ciorapei de atarnat la soba, ornamente, servetele, clopotei, coronite, caciuli, cutii, dopuri si farfurii, toate in culorile Craciunului, brazi si trei-patru seturi de cadouri intre 30 si 320 de lei.

La www.ofertespeciale.info gasiti, in afara de un soi de cutie pentru scrisorile catre Mos Craciun, si cadouri care mai de care mai deosebite - de la pixuri cu pasta invizibila sau carti de vizita la software, astrograme natale sau carti.

RomCadou.com a inclus in oferta de Craciun, langa nelipsitele cosuri pline de bunatati, si cateva whisky-uri si trabucuri, branzeturi, fructe, pachete gourmet sau bijuterii simple, dar elegante.
www.brazidecraciun.ro este un site al carui nume spune tot: orice fel de brad, la orice dimensiuni. Preturile variaza, evident, dupa inaltime: 95 de lei pentru brazi de un metru, 235 de lei/brazi de 1,5 metri, 325 de lei/ 2,5 metri, 459 de lei/3,5 metri sau 2.379 lei pentru brazi peste 5-6 metri.

Alte recomandari:

www.comtessedubarry.ro (foie gras, champagne, ciocolate, vinuri, asortismente, gourmet)
www.sibella.ro (ceramica si sticlarie de la Horezu la Murano)
www.cadouriromania.ro (cosuri diverse)
www.mibo.ro (fashion-design)
www.suvenir.ro (pixuri, ceasuri, carti, colectii de CD-uri, vaze, tutun de pipa etc.)
www.cybermarket.ro (electronice de orice tip, gadget-uri)
www.cadouriunice.ro (produse din Thailanda - matase, orhidee, evantaie,
produse din lemn de mango)
www.favorit.ro (parfumuri, flori, bijuterii, accesorii)
www.superieftin.ro (Casa de comenzi: accesorii de Craciun, jucarii, cosmetice)

Gift certificate contra batailor de cap

O alta optiune care s-a consacrat de peste 20 de ani in Occident, dar nu pare sa aiba priza in Romania sunt asa-numitele gift certificate - un voucher/bon valoric care iti permite sa intri intr-un magazin sau intr-un club si sa beneficiezi de produsele sau serviciile acestora, in limita valorii inscrise pe certificat. La noi, singurele tentative asemanatoare au fost promotiile cu premii gen cumparaturi de 1.000 de dolari sau cateva bonuri, mai mult oferite drept bonus pentru clienti fideli, la saloanele de cosmetica. Marele avantaj este ca acest tip de cadou va scuteste de batai de cap de genul i-o placea, nu i-o placea si evita si jena provocata de oferirea/primirea de bani gheata, insotiti de inevitabila expresie sa ai si tu de-o ciocolata.... Este de luat in consideratie pentru prietenii din strainatate, acolo unde sunt acceptate si carduri romanesti.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri