Biroul Roman de Audit al Tirajelor (BRAT) va utiliza datele recensamantului de anul trecut pentru urmatoarele studii de masurare a audientei in presa scrisa (SNA) si pe internet (SATI). Populatia stabila a Romaniei a scazut in ultimii zece ani cu peste 2,6 milioane de persoane, la 19 milioane de oameni, potrivit celor mai recente date de la Institutul National de Statistica.
Studiul National de Audienta (SNA) masoara obiceiurile de citire a presei scrise ale populatiei urbane cu varsta intre 14 si 74 de ani. INS nu a publicat si rezultatele detaliate privind structura sociodemografica a populatiei, dar presupunand structura varstelor este similara cu cea anterioara, rezulta ca volumul studiat SNA a scazut de la 9,70 milioane de persoane la 8,15, adica cu aproximativ 16%.

Primele rezultate SNA care vor avea rezultatele recensamantului de anul trecut (deci se vor referi la 8,15 milioane de persoane cu varste intre 14 si 74 de ani) vor fi publicate pe 14 februarie .

O consecinta directa a acestei descresteri este faptul ca toate rezultatele de audienta exprimate in mii de persoane se vor ajusta cu valoarea noului univers, adica vor inregistra descresteri similare cu cele ale universului total.

Practic, daca inainte o publicatie avea o audienta de 10% din totalul populatiei, ar fi insemnat ca publicatia respectiva avea 970.441 cititori. In prezent, aceeasi publicatie va avea tot un rezultat de 10% al audientei, insa doar 815.432 cititori.

Calcule similar sunt valabile pentru toate rezultatele de audienta (radio, internet, TV), cand valoarea audientei este exprimata in mii de personae, si, de asemenea, pentru toate rezultatele obtinute in SNA FOCUS: numarul celor care detin un computer sau al persoanelor care detin asigurari, de exemplu.

O alta consecinta directa a acestui fapt este modificarea volumului universului utilizatorilor de internet din mediul urban, cu varsta intre 14 si 64 de ani.

Astfel, daca la ultima publicare a rezultatelor SATI, erau 5,56 milioane utilizatori de internet raportati, in prezent volumul acestora s-a redus la 4,68 milioane de persoane. Urmatoarea livrare a rezultatelor SATI, care va avea loc in luna aprilie 2012, va raporta rezultate pentru un univers de 4,75 milioane de utilizatori de internet din mediul urban, cu varsta intre 14 si 74 de ani, avand in vedere ca universul celor doua studii a fost extins cu grupa de varsta 65 – 74 ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri