Fiecare post de televiziune isi creeaza o imagine proprie in cele mai mici detalii. Sunete, culori, inflexiunea vocii, discursuri, totul e pregatit astfel incit sa ofere telespectatorului un produs unic, definit precis.

Afacerea

Initial, e vorba de o operatiune de business. E stabilita nisa de piata a viitorului post, pentru a vedea daca merita sau nu sa fie facut. Apoi brandul incepe sa fie detaliat, de la muzica si voci, grafica, promo si culori pina la grila de programe.

Voci, culori si telespectatori

Cel care da modelul de brand e directorul televiziunii. El lucreaza cu o echipa care ii furnizeaza mai multe propuneri pe diferite dimensiuni specifice. De exemplu, in cazul vocilor, al intonatiei, al vitezei de vorbire, colaboratorii sint actori si muzicieni. In cazul graficii si al promo-ului, sint alesi regizori in general, oameni care au pregatire cinematografica. Seful de canal are schita brand-ului si, pe baza propunerilor primite de la membrii echipei cu care lucreaza, stabileste modelul final. Alegerea nu este una subiectiva: ea se face in urma analizei pe focus grupuri, pentru ca reactia potentialilor telespectatori e foarte importanta.

Identitati in miscare

Sa creezi un brand pentru un canal de televiziune poate dura intre citeva luni si citiva ani. Pentru canalele specializate, care nu au multe fete pe sticla si ale caror grile de program sint relativ simple, lucrurile se pot realiza destul de repede. Pentru canalele generaliste, procesul e mult mai complicat.

De fapt, procesul de elaborare a unui brand e unul continuu. Televiziunile trebuie sa tina cont permanent de obiceiurile de consum ale telespectatorilor. De aceea, ele isi schimba periodic grila de programe, aduc fete noi sau isi modifica promo-ul si elementele de identitate de exemplu, grafica.

Publicitate si multi ochi

Cind isi creeaza brand-ul, o televiziune trebuie sa tina cont si de piata de publicitate, si de telespectatori. Practic, zona de advertising se bazeaza pe telespectatori si invers. Nu se poate lansa o televiziune cind piata de publicitate e in scadere sau cind nu poate absorbi aparitia unui nou vinzator de spatiu publicitar, iar programele depind de obiceiurile de consum si de preferintele telespectatorilor.

Discursul vedetelor

Pentru fiecare persoana care apare pe sticla exista o echipa care ii defineste mesajul. De exemplu, daca persoana este un prezentator de stiri, exista in departamentul Stiri un grup care ii stabileste discursul public, cel cu care apare pe post. Departamentul PR nu se ocupa decit de acele discursuri care nu apar pe post, ci in celelalte canale media. De asemenea, exista stilisti care se ocupa de imaginea vedetei coafura, machiaj si vestimentatie.

Departamentul PR nu functioneaza ca un grup de cenzori. El isi stabileste anumite target-uri: de exemplu, identifica locul si timpul cel mai potrivit in care o vedeta a postului poate aparea. Dar nu exista masuri contractuale care sa prevada ce anume trebuie facut atunci cind o persoana a aparut pe un canal media fara acordul celor de la PR.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri