Grupul Leo Burnett Romania a trecut in ultimele luni printr-un proces de restructurare care include disponibilizarea unor angajati, reorganizarea diviziilor si a structurii de management. In conditiile in care o parte din companiile grupului ar putea incheia anul cu profituri in scadere, Stefan Iordache, COO Leo Burnett, mizeaza pe seniorii din companie si pe amanarea costurilor.
“A fost un an atipic pentru noi pentru ca am facut modificari interne de structura”, a spus, pentru Wall-Street, Stefan Iordache. Daca in ianuarie 2008 Iordache anunta o echipa de 200 de oameni, la inceputul lui 2009 numarul acesteia va fi de aproximativ 160, in conditiile in care in portofoliul grupului a fost adaugata recent o noua companie – TruMedia Research, specializata pe masurarea audientei in-store.

Schimbari considerabile au fost realizate in cadrul agentiei de publicitate Leo Burnett, care va avea in ianuarie “putin peste 70” de oameni, cu aproximativ 30 mai putini decat la inceputul lui 2008. Iordache explica aceasta diferenta prin prisma a doi factori: disponibilizarea unui numar de angajati si crearea unei divizii distincte – LB Support Group, care contine departamentele administrative ale Grupului Leo Burnett, care faceau parte initial din agentia Leo Burnett.

Mai mult decat atat, o parte dintre angajatii agentiei de publicitate au fost transferati la compania de media Starcom MediaVest Group si la proaspat lansata TruMedia Research.

Dintre persoanele disponibilizate, cei mai multi au fost juniori, spune seful Leo. “Am dori sa lucram mai degraba numai cu seniori. Si, de altfel, ne-am si ajustat structura interna astfel incat sa nu mai avem asistentul asistentului, ci o raportare de la manager catre director. Mai putini executivi, sau chiar deloc”.

Potrivit lui Stefan Iordache, care este si presedinte al Uniunii Agentiilor de Publicitate din Romania (UAPR), mai multe agentii de pe piata romaneasca intentioneaza sa-si reduca numarul de angajati anul viitor. Asta in contextul in care, nu mai devreme de prima jumatate a acestui an mai multi manageri de agentii se plangeau de lipsa de personal.

“Din punctul meu de vedere, in acel moment am trait «santajul angajatului», care spunea «am primit o oferta dubla, daca nu-mi dai atata plec». Aceasta etapa s-a terminat. Definitiv”.

Rezultatele financiare ale grupului Leo Burnett vor fi comparabile cu cele ale anului trecut, spune managerul. Cu toate acestea, unele companii din cadrul grupului ar putea avea profituri in scadere. Surse din piata au declarat pentru Wall-Street ca agentia Leo Burnett va incheia anul in pierdere.

“In acest an o sa evaluez profitul general, nu pentru fiecare companie in parte”. Cea mai profitabila companie a grupului este Starcom MediaVest Group, cu un profit de 1,3 milioane euro in 2007.

Perioada de restructurari in Leo Burnett s-a incheiat si nu va continua in 2009, spune Stefan Iordache. "Tot ce-am avut de modificat am modificat. Pentru ca am ales sa nu astept ca pesimismul sa se transforme in realitate, ci mai degraba, daca am avut de facut niste modificari le-am facut acum.

Am crezut ca e mai «fair» din mai multe puncte de vedere. E «fair» pentru mine, ca organizatie flexibila, supla, pe de o parte. Pe de alta parte, cred ca e mai ok, daca a trebuit sa fac schimbari, sa le spun colegilor din vreme, decat sa astept sa se acutizeze criza si sa afle ca maine au ramas fara job, in mijlocul crizei”.

Cat despre costurile companiei in aceasta perioada,
Iordache crede ca ele pot fi amanate pana cand veniturile posibile se transforma in venituri clare. Asta intr-o perioada in care clientii devin tot mai precauti si incep sa le ceara agentiilor cate doua strategii: una normala, pe termen lung, si una distincta, care sa contina niste “filtre de criza”.

2009 va fi un an dificil pentru mediocri, spune Iordache, in conditiile in care, pana acum, diferenta de calitate in munca angajatilor si a agentiilor nu se reflecta corect in veniturile obtinute.

“Eu cred ca in aceasta industrie si in aceasta economie oricine a facut bani usor. Fie ca era un angajat care isi punea capul la contributie sau osul la munca, fie ca nu, nu era o diferenta semnificativa la banii castigati. La fel si agentiile – fie ca ii ofereau clientului campanii si strategii care sa aduca succes pe termen lung, fie ca ii puneau pe masa doar un spot care ii crestea vanzarile astazi, faceau aceiasi bani.

Cred ca la toate palierele lucrurile se schimba. Clientii nostri nu o sa mai vanda atat de usor, demersul lor de marketing devine din ce in ce mai greu. La fel este si pentru agentie – produsul nostru trebuie sa fie din ce in ce mai destept astfel incat sa determine succesul brandurilor. La fel si la angajati – aportul fiecarui om trebuie sa fie mai valoros ca sa poata determina un efect pentru agentie”, conchide Iordache.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri