Sebastian Ghita, presedintele grupului Asesoft, format din mai multe companii cu activatati in domeniul distributiei si retailului de produse IT, dar si in zona de productie software, cu afaceri totale de circa 325 de milioane de euro, a preluat pentru urmatorii cinci ani managementul companiei Realitatea Media, detinute de Sorin Ovidiu Vantu, pentru suma de 75 de milioane de euro.
Astfel, omul de afaceri ploiestean in varsta de 32 de ani devine unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata media locala, avand in vedere ca Realitatea TV, cel mai important produs al companiei, era in septembrie a treia televiziune ca audienta din Romania dupa Pro TV si Antena 1, cu un punct de rating la nivel national, echivalentul a 212.000 de telespectatori in medie in fiecare zi, conform GFK Romania.

In afara de postul de stiri, din aceeasi companie mai fac parte televiziunea de business The Money Channel si posturile de radio Realitatea FM si Radio Guerilla, pentru aceste patru produse medie lucrand peste 900 de angajati.

"Compania noastra va incerca astfel sa raspunda noilor provocari tehnice si editoriale (n.red. conducerea Realitatea TV isi doreste ca televiziunea sa treaca la emisia de inalta definitie- HD) pe care evolutia industriei media la nivel mondial le reclama. Asesoft este convinsa ca investitia de 75 de milioane de euro pe care o va face in decurs de cinci ani in modernizarea si dezvoltarea operatiunilor internationale ale Realitatea Media va reusi sa genereze o rata a profitului de circa 35%, rezultat peste media europeana a acestei industrii", se arata intr-un comunicat intern al Realitatea Media.

De fapt, unicul obiectiv al acestei tranzactii este obtinerea unui profit cat mai mare si care la finalul celor cinci ani urmeaza sa fie incasat in proportie de 80% de Asesoft si 20% de catre Realitatea Media, a declarat pentru wall-street.ro, Sorin Freciu, presedintele Consiliului de Administratie al companiei.

Sebastian Ghita a si afirmat de altfel pentru publicatia Pagina de media ca motivul pentru care a intrat in aceasta afacere este dorinta de a face profit.

“Niciodata piata nu a fost mai jos. De la fundul prapastiei nu poti merge decat in sus”, a comentat tanarul milionar.

Piata de publicitate pe televiziune este estimat sa ajunga in acest an la circa 209 milioane de euro, fata de 222 de milioane de euro anul trecut si mai putin cu 38% fata de valoarea maxima atinsa in urma cu doi ani de 337 de milioane de euro, conform agentiei de media Initiative Media.

Chiar daca pentru 2011, Sorin Freciu se asteapta la o scadere cu inca 10-15% a investitiilor in publicitatea TV si abia in 2012 mizeaza pe o revenire, oficialul Realitatea Media crede ca profitul poate fi atins foarte curand odata ce datoriile vor fi platite prin tranzactia cu Asesoft. Surse din companie au afirmat pentru wall-street.ro ca pana marti seara salariile restante ale angajatilor vor fi platite, o parte din personal nemaincasandu-si salariile din vara, dupa cum au scris mai multe bloguri.

“Realitatea TV este un produs profitabil, audientele ne arata ca este pe locul al treilea ca audienta, iar la incasari din publicitate sta foarte bine. Dar avea problema trecutului adica a datoriilor si acum acest lucru s-a rezolvat. Pe de alta parte, Money Channel este aproape de break-even, iar Radio Guerilla este si el pe break-even”, a mai spus oficialul Realitatea Media.

Freciu nu a precizat exact care era valoarea datoriilor televiziunii de stiri, insa a afirmay ca acestea trec de zece milioane de euro.

Anul trecut, Realitatea Media a avut afaceri de 30 de milioane de euro si pierderi de aproximativ 39,1 milioane de euro, in timp ce datoriile au fost de circa 61,1 milioane de euro, conform datelor de la Ministerul de Finante. Pe de alta parte, compania avea anul trecut 1026 de angajati.

Negocierile dintre Sorin Ovidiu Vantu si Sebastian Ghita au inceput in urma cu trei luni, iar in aceasta perioada s-au mai purtat discutii cu inca opt persoane. Tranzactia a fost intermediata de avocatii celor doua companii.

Sorin Ovidiu Vantu va ramane in continuare patronul Realitatea Media, seful Asesoft fiind insa cel care va conduce compania in urmatorii cinci ani.

In acelasi timp, Consiliul de Administratie al companiei va fi format din Sorin Freciu (presedinte) Dragos Nedelcu (vicepresedinte), Dragos Stanca (membru si seful F5, divizia de online din grupul Realitatea-Catavencu) si o persoana desemnata din partea Asesoft.

Tranzactia vine intr-un moment dificil pentru compania lui Vantu, care a fost afectata de atat de scaderea pietei de publicitate, dar mai ales de scandaluri politice si economice, in urma cu o luna patronul trustului de presa fiind arestat pentru favorizarea infractorului, adica a lui Nicolae Popa, fostul director general al Gelsor care a fost acuzat pentru fraudarea a mai mult de 300.000 de investitori la Fondul National de Investitii (FNI).

In timp ce despre arestarea lui SOV s-a scris ca ar avea legatura cu relatia acestuia cu presedintele Traian Basescu, Sebastian Ghita a fost un apropiat al PDL si PNL, iar in ultimul timp al PSD avand in vedere ca la Congresul din februarie la care Victor Ponta a fost ales presedintele partidului, seful Asesoft a fost unul dintre organizatori.

Desi retailul si distributia de IT au fost printre cele mai lovite domenii de criza, iar principalul business din grupul Asesoft este segmentul de distributie, Sebastian Ghita are destul cash pentru a cumpara companii, acesta cumparand in urma cu mai putin de doua luni 60% din retailerul de produse IT si electronice Flanco International pentru 14 milioane de euro. Conform informatiilor din presa, omul de afaceri este foarte cunoscut pentru afacerile pe care le are cu sectorul public.

In ceea ce priveste dezvoltarea companiei de televiziune si radio, Ghita isi doreste sa extinda operatiunilor acesteia in regiune, insa presedintele Realitatea Media nu a oferit date despre aceste planuri, precizand doar ca tarile sunt in apropiere de Romania.

Compania lui Vantu este prezenta din aceasta primavara si in Republica Moldova prin postul Publika TV si mai multe site-uri printre care si cel de stiri Publika.md.

Realitatea Media a fost creata in jurul televiziunii de stiri Realitatea TV, fondate in 2001 de deputatul pedelist Silviu Prigoana si vandute in 2004 catre Sorin Ovidiu Vantu. Aceasta detine licentele posturilor de televiziune Realitatea TV, The Money Channel, Actionstar, Cinestar, Comedystar si a celor de radio Realitatea FM, Radio Guerrilla si Radio Alpha.

Actionarii Realitatea Media SA sunt: Bluelink Comunicazione (Cyprus) Limited - 66,5%, PSV Company SA (fosta Petromservice) - 18,7%, Federatia Sindicatelor Libere si Independente "Petrom" - 13,4%, Global Video Media SRL - 1,2%, Liviu Luca, Gheorghe Cristian Toroipan si Luha Eugen Gheorghe - cu cate 0,000000345%, conform datelor de la Registrul Comertului.

Cine este Sebastian Ghita


Sebastian Ghita este unul dintre cei bogati tineri oameni de afaceri averea acestuia fiind estimata la mai multe zeci de milioane de euro de catre revista Forbes Romania si la circa 120-125 de milioane de euro de saptamanalul Capital.

Acesta a intrat in afaceri in 1997 dupa ce a absolvit Colegiul National "Mihai Viteazul" din Ploiesti iar in prezent conduce un business de circa 325 de milioane de euro si care anul viitor ar putea ajunge la circa jumatate de miliard de euro, daca nu luam in considerare si businessul Realitatea Media, care, de exemplu, anul trecut era de 30 de milioane de euro.

In prezent, din grupul Asesoft fac in special companii din domeniul IT&C: cea de distributie de electronice si IT Asesoft Distribution care anul acesta ar putea ajunge la afaceri de180 de milioane de dolari (130 mil. euro), Flanco International (retailer detinut in proportie de 60% cu afaceri estimate sa atinga 85 mil euro in acest an), eMag (retailer online cu afaceri estimate la 100 mil. euro) Asesoft Net (divizia de online si dezvoltare de aplicatii web care dezvolta comparatorul de preturi Shopmania), Asesoft Smart (integrator de sisteme audio-video), TeamNet (dezvolta si implementeaza aplicatii software) si compania de telecomunicatii 2K Telecom

Pe de alta parte, omul de afaceri mai detine echipa de baschet masculin CSU Asesoft, compania de productie de vin Rotherfield Properties, compania Corni Eolian, televiziunea Prahova TV, ziarul Prahova, postul de radio Prahova, dar si site-ul de stiri www.infoportal.ro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Media & Pub »


Setari Cookie-uri