Daca un dezvoltator intentioneaza sa obtina un certificat BREEAM sau LEED pentru o constructie noua, aceasta decizie trebuie luata cat mai devreme, afirma Razvan Nica, managing director in cadrul BuildGreen Romania, companie care se ocupa cu certificarea cladirilor verzi.
“Procesul de certificare este impartit in doua etape: etapa principala, de design, si etapa a doua, post constructie. In prima faza, proiectul este ajustat si armonizat cu principiile constructiilor sustenabile, in functie de caracteristicile de baza ale cladirii, cat si de constrangerile bugetare, rezultand o certificare provizorie. Etapa a doua este mai simpla, bazandu-se pe documentatia de santier si proiectul final executat, aceasta oferind dezvoltatorului certificarea finala”, explica Razvan Nica.

Pentru constructiile existente, cele doua sisteme de certificare BREEAM si LEED au scheme de certificare complet diferite ca abordare, continua consultantul. Astfel, LEED ureaza in aceleasi credite ca pentru a constructie noua, dar ajustate la conditiile unei constructii finalizate, oferind un certificat final, iar noua schema de certificare BREEAM-In-Use este mai simpla, putand fi efectuata de dezvoltator sau chiar de managementul cladirii, ceea ce duce la reducerea timpului si a costurilor de certificare.

Certificarea conform ambelor scheme se desfasoara concomitent cu etapele de constructie a unei cladiri noi, iar fiecare etapa dureaza intre sase luni si un an.
Pentru certificarea cladirilor existente, durata procesului este diferita intre cele doua sisteme datorita modului de abordare: o certificare de tip LEED dureaza aproximativ un an, iar certificarea BREEAM poate fi obtinuta in cateva luni.

“Avand in vedere ca stocul de cladiri de birouri operationale este de 97%, iar cele in constructie este de doar 3% din total, cererea este mai ridicata pentru proiectele in constructie. Acest fapt se datoreaza notorietatii schemelor de certificare a cladirilor noi, dar si costurilor pe care le genereaza acest proces. In cazul unei constructii noi, un cost de cateva zeci de mii de euro este sustenabil, insa in cazul unei cladiri existente este greu de suportat de catre proprietar”, mai spune Nica.

Potrivit acestuia, solicitarile pentru certificari cladiri noi este in crestere comparativ cu anii trecuti, majoritatea dezvoltatorilor fiind interesati in obtinerea unei certificari ce atesta sustenabilitatea si calitatea constructiilor cu o recunoastere la nivel mondial.

Citeste aici mai multe despre cladirile verzi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri