In Bucuresti, pretul unui apartament amplasat in centrul istoric al orasului de de 1.500 euro/mp, cu aproape 40% mai mult fata de pretul mediu al unui apartament vechi, in timp ce chiria unei locuinte cu doua camere oscileaza in jurul pragului de 500 euro/luna.
Pretul mediu cerut pentru un apartament amplasat in centrul vechi din Bucuresti este de 1.507 euro/mp, cu 37% mai mult decat pretul mediu cerut pentru o locuinta construita inainte de anii 1990, respectiv 1.099 euro/mp, potrivit informatiilor furnizate de portalul imobiliare.ro. O diferenta considerabila este si intre chiriile apartamentelor din zona istorica a Capitalei, chiria medie ceruta fiind de 500 euro/luna, spre deosebire de 300-350 euro/mp pentru o locuinta veche aflata in cartiere precum Militari sau Dristor.

Spre exemplu, pentru un apartament cu cinci camere, aflat intr-un bloc din centrul vechi al Bucurestiului, construit in anul 1945, proprietarul cere 170.000 euro. “Apartamentul se afla cladire monumentala si pastreaza o mare parte din linia de dotari originale din constructie: geamuri, rulouri de lemn, usa intrare si parchet masiv de stejar, acestea fiind pastrate la un nivel functional normal”, se arata in anuntul proprietarului, care specifica faptul ca “blocul este fara bulina rosie” (n.r: bulina rosie seminifica gradul I de risc seismic).

Tot in centrul istoric al Bucurestiului, proprietarul unui apartament decomandat cu trei camere si trei balcoane cere 100.000 euro pentru cei 100 mp ai locuintei, potrivit site-ului anuntul.ro. In ceea ce priveste chiriile, pentru o locuinta cu doua camere, cu o suprafata de 60 mp, aflata la etajul unu din sapte, proprietarul cere 500 euro/luna, conform imobiliare.ro.

Cat costa locuitul in centrul vechi in marile orase din tara

Diferente majore intre preturi sunt intalnite si in orase precum Brasov, Cluj-Napoca, Sibiu sau Timisoara. Astfel, in Brasov, pretul solicitat pentru un apartament din centrul istoric este de 1.010 euro/mp, cu 17% mai mult fata de pretul unui apartament vechi din oras, respectiv 861 euro/mp. Spre exemplu, pentru o vila din zona Tampa, cu o suprafata de 600 mp, proprietarul solicita un pret de 265.000 euro, conform anuntul.ro.

Tot o diferenta de 17% este si intre preturile apartamentelor din Brasov, proprietarii din centrul vechi cerand circa 923 euro/mp, in timp ce pentru un apartament vechi pretul mediu solicitat este de 789 euro/mp.

In Cluj-Napoca, un apartament din zona istorica este scos la vanzare in medie cu 1.137 euro/mp, cu 15% mai scump fata de un apartament vechi, pentru care pretul cerut este de 987 euro/mp, potrivit imobiliare.ro. Pentru cei care vor sa inchiereze, preturile oscileaza intre 200 si 250 euro/luna pentru garsoniere, intre 300 si 550 euro/luna pentru doua camere si intre 400 si 800 euro/luna pentru trei camere, spun reprezentantii agentiei imobiliare clujene RE/MAX Grup de Lux.

“Cladirile in care sunt situate multe din aceste apartamente dateaza din anul 1900-1920. De obicei, apartamentele din centrul vechi au suprafete cuprinse intre 35-120mp, in functie de numarul de camere. Accesul se face de cele mai multe ori din curti interioare neintretinute, deoarece vecinii sunt in general persoane care nu doresc sa investesca in cosmetizarea interioara, fiind limitati finaciar”, afirma Andreea Miron, marketing manager in cadrul RE/MAX Grup de Lux.

O problema specifica acestui tip de apartamente, adauga ea, este lipsa locului de parcare si inaltimea foarte mare a incaperilor, care poate creste semnificativ costurile de intretinere.

Profilul chiriasului este reprezentat de studenti straini, persoane straine care lucreaza la companii cu birouri in zona centrala
, semicentrala, cabinete notariale, avocati, birouri consultanta, agentii turism sau cabinete medicale. Cumparatorul este reprezentat de obicei de persoane care doresc sa achizitioneze apartamentele pentru investitie, sa le renoveze dupa care sa le inchirieze, persoane cu venit peste medie, in timp ce proprietarii sunt persoane in varsta, mostenitori ai apartamentelor.

“Cerere este mare in special la inchirieri, datorita faptului ca studentii straini prefera sa inchirieze in zona centrala, avand acces rapid spre facultati. In general, incepand cu luna septembrie in fiecare an, cu greu se gasesc apartamente disponibile pentru inchiriere in aceasta zona. La mare cautare sunt si apartamentele situate la parter, cu acces la strada sau din curte interioara, unde firmele care activeaza in domeniul serviciilor prefera sa isi deschida birouri si au nevoie de doua, maximum trei incaperi”, mai spune Miron.

In Bucuresti, centrul vechi ramane insa cunoscut in special pentru pub-urile si restaurantele din zona, pentru care proprietarii platesc chirii lunare de 30-55 euro/mp, la jumatate fata de chiriile platit in Budapesta, pe strada principala Vaci.

Citeste si Centrul vechi, o perla pentru capitalele europene: Ce ii lipseste batranului Lipscani?.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri