Fondurile de investitii reprezinta o alternativa profitabila de economisire a banilor atunci cand dobanda depozitelor bancare nu este indeajuns de atractiva.
Fondurile de investitii sunt entitati care acumuleaza bani de la mai multe personae (investitorii in fonduri) bani pe care administratorul fondului ii investeste, conform politicii de investitii declarate a fondului, in: instrumente ale pietei monetare, obligatiuni municipale si/sau corporatiste, actiuni tranzactionate pe piata bursiera, precum si in alte valori mobiliare permise de autoritatea de reglementare (CNVM). Profiturile realizate astfel se redistribuie prin rascumpararea unitatilor de fond, acelorasi investitori.

Intre fondurile deschise de investitii si cele inchise diferenta principala consta in modul in care este organizata emisiunea “unitatilor de fond”, astfel ca fondurile deschise au o emisiune permanenta (pe toata durata existentei fondului) de unitati de fond spre deosebire de cele inchise care nu au emisiune continua si se adreseaza unui numar limitat de investitori.

Dupa cum spune chiar denumirea de “fonduri deschise” la aceste fonduri pot sa adere (sa subscrie) permanent investitorii, atat cei noi cat si cei cu vechime in fond , concomitent cu faptul ca unii investitori se retrag complet sau isi rascumpara o parte din numarul de unitati de fond detinute.

In functie de modul in care isi investesc activele (structura de portofoliu), fondurile mutuale se pot clasifica in patru categorii: fonduri monetare, fonduri de obligatiuni - instrumente cu venit fix, fonduri diversificate si fonduri de actiuni. In prezent, piata este dominata de fondurile monetare, desi, incepand cu anul trecut, cele mai bune performante vin de la fondurile pe actiuni.

Cine sunt actorii?

Activele nete ale fondurilor deschise de investitii (FDI) au ajuns in luna iulie la 800 milioane lei (253,3 milioane euro), in crestere cu 2,43% fata de iunie si cu 26,38% comparativ cu sfarsitul anului 2006.

In clasamentul institutiilor care administreaza cele mai mari active din industria OPCVM, la finalul lunii iulie conduce BT Asset Management cu 119,4 milioane lei (14,9% cota de piata), detronand pe Raiffeisen Asset Management, care ocupa pozitia a doua cu 118,4 milioane lei (14,8% cota de piata). in clasament urmeaza SG Asset Management-BRD cu 92,9 milioane lei (11,6% cota de piata), EFG Mutual Funds Management cu 92,7 milioane lei (11,6%), BCR Asset Management cu 92,1 milioane lei (11,5%), Globinvest cu 67,8 milioane lei (8,5%), Certinvest cu 47,9 milioane lei (6%) si KD Investments Romania cu 41,1 milioane lei (5,1%), dintre companiile cu o cota de peste 5%.

Noutati

Raiffeisen Asset Management, compania de administrare a activelor din cadrul grupului Raiffeisen Bank, a lansat fondul mutual Raiffeisen Romania Actiuni, urmand ca in septembrie sa lanseze cel de-al patrulea fond adminsitrat, Raiffeisen Confort.

Raiffeisen Asset Management a primit saptamana trecuta autorizatia Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru inca doua fonduri deschise de investitii, Raiffeisen Confort si Raiffeisen Romania Actiuni.

"Pana acum am oferit clientilor nostii doua produse conservatoare, pentru ca principalul obiectiv a fost construirea si consolodarea credibilitatii clientilor in fondurile de investitii", a declarat presedintele Raiffeisen Asset Management, Mihail Ion cu ocazia prezentarii celor doua noi produse.

Fondul Raiffeisen Romania Actiuni este un fond deschis de investitii care va investi pana la 100% in actiuni romanesti, iar administrarea portofoliului de plasamente se va face dupa o combinatie intre indicii BET-FI (40%) si BET-C (60%) ai Bursei de Valori Bucuresti.

BT: 4 fonduri

Pentru a deveni investitor in Fond al Bancii Transilvania, trebuie achizitionata, initial, cel putin o unitate de fond. Achizitia unitatilor de fond se face la toate sucursalele si agentiile Bancii Transilvania prin numerar sau virament. Investitorul trebuie sa completeze Formularul de adeziune dupa ce in prealabil a primit, a citit si a inteles Prospectul de emisiune al fondului la care acesta doreste sa devina investitor.

BT Clasic este un fond diversificat avand activele plasate, preponderent, in obligatiuni si depozite bancare. Maxim 20% din activele fondului sunt plasate in actiuni. Fondul deschis de investitii BT Clasic se adreseaza in special investitorilor conservatori, care se expun mai putin riscurilor prezente in operatiunile din piata de capital. In vederea fructificarii superioare a investitiilor efectuate in unitati de fond prin politica de comisioane de rascumparare, Fondul recomanda detinatorilor de unitati de fond plasarea resurselor financiare pe un termen de minim 3 luni.

BT Maxim este un fond de actiuni. Plasamentele in actiuni pot ajunge pana la 90% din activele fondului. Fondul deschis de investitii BT Maxim se adreseaza in special investitorilor dinamici, mai putin conservatori si care se expun riscurilor prezente in operatiunile din piata de capital. In vederea fructificarii superioare a investitiilor efectuate in unitati de fond prin politica de comisioane de rascumparare, Fondul recomanda detinatorilor de unitati de fond plasarea resurselor financiare pe un termen de minim 1 (un) an.

BT Clasic si BT Maxim avand un portofoliu diversificat, urmaresc reducerea riscului si maximizarea profitului.

BT Index este un fond de actiuni, a carui plasamente urmaresc structura indicelui ROTX. Indicele ROTX a fost lansat de Bursa din Viena in colaborare cu Bursa de Valori Bucuresti. Indicele ROTX are o structura definita care cuprinde titlurile cele mai lichide tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti, titluri care prezinta un interes deosebit pentru investitorii din piata de capital. La modificarea structurii indicelui de cele doua burse, portofoliul Fondului BT Index se adapteaza conform noii structuri. In vederea fructificarii superioare a investitiilor efectuate in unitati de fond prin politica de comisioane de rascumparare, Fondul recomanda detinatorilor de unitati de fond plasarea resurselor financiare pe un termen de minim 1 (un) an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri