Warren Buffett, nascut in 1930, este cunoscut in intreaga lume drept unul dintre cei mai de succes investitori din istorie. Urmand principiile enuntate de catre Benjamin Graham, Oracolul din Omaha, cum este supranumit Buffett, a acumulat o avere personala de zeci de miliarde de dolari (62 mld. dolari conform Forbes) prin investitia in actiuni si companii precum Berkshire Hathaway. Actionari care au investit 10.000 de dolari in Berkshire Hathawayin, in 1965, detin azi peste 50 de milioane de dolari.
Dupa ce si-a finalizat studiile in cadrul Universitatii din Nebraska in 1950, iar dupa ce a citit cartea lui Benjamin Graham, “ Investitorul Inteligent”, a dorit sa urmeze cursurile sale si a facut-o la Universitatea din Columbia.

La intoarcere sa in Omaha a creat o firma de investitii, numita Buffett-Falk & Company, si a lucrat ca intermediar de investitii intre anii 1951-1954. In acest timp, investitorul a dezvoltat o relatie stransa cu Graham, ceea ce i-a adus o pozitie de analist financiar in cadrul firmei acestuia - Graham-NewMan Corporation. Cei doi ani petrecuti alaturi de Graham, intre 1954-1956, in care a analizat sute de companii, au reprezentat fundatia succesului in investitiile care au urmat.

“Daca atunci cand vrei sa faci o investitie nu te gandesti sa o mentii pentru cel putin 10 ani, nu mai pierde cele 10 minute gandindu-te”

In dorinta de lucra independent, Buffett s-a reintors in Omaha, la varsta de 25 de ani, unde a inceput un parteneriat de investitii impreuna cu familia sa. Din 1956 pana in 1969, cand parteneriatul s-a dizolvat, investitorii, printre care si Buffett, au obtinut un profit cu 30% mai mare decat investitia initiala.

Inainte de a lua decizia finala pentru a inchide firma, acesta a achizitionat in 1965 o companie de textile in pragul falimentului - Berkshire Hathaway. Dupa aceasta cumparare, Buffett a schimbat strategia companiei: a pastrat afacerea textila, chiar daca nu era profitabila, si transformat-o intr-o companie holding pentru alte investitii.

In perioada de colaps a pietei de capital din 1973-1974, Berkshire a avut oportunitatea de a achizitiona alte companii la preturi extrem de reduse. Astazi, Berkshire Hathaway este un holding masiv ce detine o varietate de afaceri, cu active de 240 de miliarde de dolari si vanzari de 100 miliarde de dolari la sfarsitul lui 2006.

“Regula numarul 1: Sa nu pierzi bani. Regula numarul 2: Nu uita niciodata regula numarul unu”

Stilul investitional al lui Buffett, care se bazeaza pe disciplina, rabdare si valoare, a rezistat de-a lungul perioadelor de scaderi inregistrate de bursele internationale.

Esenta gandirii lui Buffett poate fi descrisa astfel: lumea business-ului este divizata intr-un numar mic de afaceri foarte bune – care reprezinta investitii bune - si o majoritate de afaceri proaste si mediocre, neatractive ca investitii pe termen lung.

De cele mai multe ori, cele mai multe companii nu valoreaza pretul pe care il cer, dar uneori adevaratele afaceri se dau pe nimic. Cand acest lucru se intampla, trebuie sa cumperi puternic fara sa tii cont de prognozele legate de economie si evolutiile burselor, scrie John Train despre celebrul investitor.

Cel mai bogat om de pe pamant in anul 2008

Buffett considera drept afaceri bune companiile cu profit bun fara sa aiba datorii mari, activitatea lor poate fi inteleasa usor, au o lichiditate ridicata, au francize bune, nu sunt greu de condus, ale caror venituri pot fi prognozate usor. De asemenea, el afirma ca o importanta maxima a investitiilor este sa alegi actiuni bune la momentele potrivite si sa le pastrezi atat timp cat companiile au perspective bune.

Robert Hagstrom a scris cartea “Calea lui Warren Buffett” in care sintetizeaza cateva principii de investitii ale celebrului investitor, printre aceste se numara si cumpararea de afaceri cu perspective pe termen lung excelente, care se tranzactioneaza la valori intriseci scazute, care returneaza un profit ridicat si care este condusa de manageri cinstiti.

In 2006, Buffett a anuntat ca va dona cele 44 de miliarde de dolari in actiuni Fundatiei Bill si Melinda Gates si catre alte patru institutii de caritate fondate de membrii familiei sale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri