Lansarea programului Prima Casa a oprit trendul scaderilor de preturi pentru garsoniere si apartamente cu doua camere, insa a accentuat ieftinirea locuintelor cu trei camere, astfel incat preturile sa fie mai aproape de pragul de 60.000 de euro.
Odata cu lansarea programului Prima Casa, proprietarii apartamentelor cu doua camere nu au mai fost dispusi sa negocieze atat de mult pretul de tranzactie, iar cei nou intrati pe piata au afisat preturi putin mai ridicate decat pana acum, se arata in analiza companiei de consultanta Colliers International.

„Dupa scaderi successive si lipsa de cumparatori activi din piata, multi proprietari si-au retras apartamentele de la vanzare sau au refuzat sa mai coboare pretul, observand de-a lungul lunilor de asteptare ca pretul scazut de la luna la luna nu va garanta o tranzactieau explicat reprezentantii Colliers.

Mai mult, proprietarii imobilelor care solicitau un pret de vanzare pana in 55.000 de euro au crescut pretul in medie cu 5-10%, astfel incat proprietatile i sa fie in continuare eligibile in programul Prima Casa, potrivit lui Matei Malos, directorul general al portalului de imobiliare magazinuldecase.ro.

Pe de alta parte, programul Prima Casa a scazut pretul locuintelor cu trei camere, astfel incat sa fie cat mai aproape de nivelul de 60.000 de euro, potrivit unei analize a portalului imobiliare.ro. In Bucuresti, preturile de strigare cerute de vanzatori pentru un apartament cu trei camere, situat in blocurile construite inainte de Revolutie, au coborat pana la 1.225 euro/mp. Pentru un apartament cu trei camere de 71 mp, proprietarii cer in prezent aproximativ 87.000 euro.

„Pe fondul lipsei cererii, pretul de tranzactionare a coborat insa considerabil sub aceasta valoare. In cartiere precum Titan, Berceni, Brancoveanu sau Drumul Taberei, exista oferte pentru apartamente cu trei camere care se califica chiar si in programul Prima Casa”, sustin reprezentantii imobiliare.ro.

Nu numai preturile apartamentelor vechi au fost infuentate de Prima Casa, dar si apartamentele noi au suferit modificari ale preturilor. Mai multi dezvoltatori au inceput sa-si adapteze deja ofertele la cerintele programului si mizeaza pe aceasta strategie pentru a-si creste vanzarile in a doua jumatate a anului. (Citeste si Cate apartamente au mai vandut dezvoltatorii in 2009)

La nivel global, preturile apartamentelor scoase la vanzare in Bucuresti au scazut, in medie, cu 36% fata de luna iunie a anului trecut, cea mai mare scadere fiind pe segmentul apartamentelor cu doua camere, potrivit unui raport al portalului imobiliar AnunturiParticulari.ro.

Statistica AnunturiParticulari.ro are la baza ofertele imobiliare din Bucuresti, publicate de persoanele particulare in toata presa scrisa si pe Internet, iar pretul mediu este obtinut pe baza preturilor solicitate initial de proprietari.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri