Bancherii sunt mult mai atenti acum cand analizeaza potentialii clienti de retail, dupa ce creditele acordate in trecut mult prea usor, chiar si cu buletinul, s-au transformat astazi in pierderi. Managerii de retail din banci sustin ca pentru ei este esential ca viitorul client sa incaseze venituri certe, iar locul de munca sa fie unul stabil.
Orice persoana care obtinea anumite venituri putea obtine in trecut un credit de la banci destul de usor. Astazi, lucrurile s-au schimbat, iar bancherii, desi ar vrea sa dea credite, analizeaza foarte detaliat situatia potentialilor clienti. Wall-Street a discutat cu bancheri din retail pentru a afla cum arata profilul clientului eligibil pentru imprumuturi.

"In vederea acordarii unui credit clientul trebuie sa se incadreze din punct de vedere al veniturilor in vederea sustinerii financiare a ratei lunare. De asemenea, el trebuie sa indeplineasca anumite criterii de scoring prin evaluarea situatiei personale, precum si a coplatitorilor, daca este cazul", explica Ioana Mihai, sefa departamentului de credite imobiliare din cadrul Bancii Comerciale Romane.

Totusi, nu este suficient ca un potential client de retail sa fie angajat la o companie si sa faca dovada unor venituri lunare certe, iar banca vrea sa se asigure si de certitudinea locului de munca.

"In mod clar un client care lucreaza de trei ani intr-o companie este mai sigur decat unul care este angajat de 3 luni", explica Gabriel Cretu, directorul de retail din cadrul OTP Bank Romania.

El a precizat ca banca analizeaza compania la care lucreaza potentialul client aproape ca si cum ar urma sa acorde un imprumut acelei intreprinderi.

Importanta este si industria in care activeaza potentialii clienti, persoanele angajate in constructii sau imobiliare nefiind tocmai pe placul bancherilor, care analizeaza miscarile din fiecare industrie.

Bancile erau mai ingaduitoare in trecut cand venea vorba de tipul veniturilor acceptate pentru a acorda credite, dar instabilitatea acestora a determinat multe institutii de credit sa isi schimbe strategia. Unele banci au ales, spre exemplu, sa nu mai accepte ca venituri eligibile si castigurile din drepturi de autor sau au decis sa le pondereze.

"Vrem sa acordam credite, dar nu putem sa acceptam sa ne inrautatim calitatea portofoliului de credite", sustine Gabriel Cretu.

De asemenea, bancherii sustin ca orice clienti care este dispus sa garanteze pentru suma de bani imprumutata are mai multe sanse de a obtine credite.

Valoarea creditelor restante a crescut cu 7%

Valoarea creditelor restante a crescut in luna august cu 6,9%, la 14,36 miliarde de lei, nivelul acestora reprezentand 6,86% din totalul imprumuturilor aflate in derulare, potrivit datelor publicate vineri de BNR.

Imprumuturile in valuta cu intarzieri la plata, exprimate in lei, insumau la finele lunii in august 7,29 miliarde de lei, in crestere cu 8,9% fata de iulie, in contextul in care leul s-a depreciat cu in raport cu moneda unica.

Creditele restante in valuta reprezentau 5,57% din totalul imprumuturilor acordate in moneda straina, mult peste nivelul de la finele anului trecut, de 3,04%. In iulie, ponderea creditelor restante in total credite in valuta a fost de 5,18%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri