Dobanzile platite de banci pentru depozitele la termen in lei nu reprezinta in aceasta perioada un motiv de bucurie pentru clienti, in conditiile in care rata inflatiei anuleaza orice castig. Bancile nu ofera mai mult de 8% la plasamentele in lei, dar si rata anuala a inflatiei este tot de aproape 8%. wall-street.ro a realizat un clasament al celor mai mari 5 dobanzi pentru un depozit de 1.000 de lei la termen de 6 luni.
Cea mai mare dobanda pe care clientii bancilor o pot obtine in aceasta perioada pentru depozitele la termen in lei este de 8%, insa rata anuala a inflatiei se plasa in noiembrie la nivelul de 7,73%. Astfel, castigurile reale pe care le pot obtine clientii care isi depun banii la banca pe termen scurt sunt nule, luand in considerare si faptul ca se aplica un impozit de 16% pentru castigurile obtinute din dobanzile bancare.

wall-street.ro a realizat un clasament al celor mai bune 5 dobanzi platite de banci pentru un depozit la termen de 6 luni in valoare de 1.000 de lei.

Locul 1: BCR - dobanda de 8%
Locul 2: Garanti Bank, ATE Bank, Emporiki Bank si Millennium Bank - dobanda de 7,75%
Locul 3: Piraeus Bank - dobanda de 7,6%
Locul 4: Bank of Cyprus si Banca Romaneasca - dobanda de 7,5%
Locul 5: Banca Comerciala Carpatica - dobanda de 7,4%

Astfel, Banca Comerciala Romana, cea mai mare banca de pe piata locala, plateste o dobanda de 8%, iar clientul ce realizeaza un plasament de 1.000 de lei pe sase luni la aceasta banca obtine o dobanda in suma de 20 de lei.

Bancile grecesti platesc dobanzi apropiate de 8% si situate, inca, peste nivelul actual al inflatiei. Mai exact, ATE Bank si Emporiki Bank ofera la depozitele la termen de 6 luni in lei o dobanda de 7,75%, in timp ce Piraeus Bank plateste o dobanda de 7,6%.

Persoanele care isi plaseaza economiile in depozite la banci sunt nemultumite de dobanzile incasate, insa sansele ca acestea sa creasca sunt reduse. "Sansele ca dobanzile sa creasca in anul 2011 sunt deosebit de reduse, atat pentru depozitele in lei cat si pentru cele in valuta. Daca leul se va aprecia fata de moneda unica europeana, ceea ce estimez ca se va intampla in partea a doua a anului, depozitele in lei vor deveni mai profitabile decat cele in valuta", sustine analistul Dragos Cabat.

Economiile vor juca un rol important in bugetul populatiei in 2011, desi multe studii arata ca oamenii nu vor mai putea sa economiseasca in acest an la fel ca in 2010. Circa 40% din persoanele care au economisit anul trecut marturisesc ca in 2011 vor pune mai putini bani in depozite, conturi de economii sau la saltea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Money »



Setari Cookie-uri