eMag, cel mai mare retailer online din tara, mizeaza puternic pe parteneriate cu furnizori locali de produse, urmand ca in viitorul apropiat sa mai adauge branduri in portofoliu. “Sa nu va mire daca la anul am putea vinde chiar si masini”, spune Radu Apostolescu, vicepresedinte. Vezi ce planuri are compania, vanzari precum si cote de piata.
Oficialii eMag sunt in discutii cu 3-4 companii autohtone pentru incheierea de parteneriate noi, urmarind din ce in ce mai mult modelul de business al Amazon, din SUA. In prezent, compania vinde carti, jucarii precum si produse de bricolaj. “Am primit oferte ciudate de partenariate – sa vindem scutece pentru copii, masini sau bijuterii”, spune Apostolescu.

Pentru a reusi sa devi partener al eMag si sa vinzi produse pe site-ul companiei, este necesar sa intrunesti mai multi factori – acoperire a livrarilor la nivel national si intr-un timp scurt, gama larga de produse precum si un trackracord foarte bun. “O sa vindem si mobila, dar in momentul in care vom gasi compania care sa acopere aceste cerinte si sa mentina un nivel ridicat al serviciilor. Nu excludem niciun parteneriat – in curand este posibil sa anuntam ca vom vinde si software, downloadabil”, mai spun oficialii companiei.



eMag a generat pe primul semestru
al anului vanzari de 62 mil. euro, comercializand 1 milion de produse. Compania vizeaza vanzari de 150 mil. euro pe intreg anul, in crestere cu 50% fata de anul precedent, la o rata de profit de 2%.

Site-ul companiei a atras 6 milioane de unici dar, cu toate acestea, in continuare, mare parte din vanzari se realizeaza prin achizitia cu cash. Doar 6% din vanzari se realizeaza integral online. “Pe de alta parte, vizualizarea ofertelor si decizia de achizitie se realizeaza online. Ulterior, intr-adevar, romanii se duc la una din cele 7 magazine fizice ale noastre pentru a ridica produsul, pentru a se asigura ca totul este in ordine. Este puterea obisnuintei, nu o poti inlocui atat de rapid”, spune Iulian Stanciu, director general si actionar majoritar la eMag.

Compania a lansat in aprilie si o versiune a eMag pentru mobile, care a atras pana in prezent peste 500.000 de vizite, rata de conversie fiind de circa 2%.

Rata de conversie in cazul eMag este, sustin oficialii companiei, cea mai mare din piata, de 6%, de la inceputul anului. “Alte business-uri de electro-IT au rate de conversie de circa 2%”, spune Stanciu.

Sustinerea unui astfel de business are nevoie de investitii masive – eMag opereaza 60 de servere, sustinute de Hostway si IBM, in Romania. Costurile se ridica la circa 10.000 euro lunar. Per total insa, comparat cu business-ul de electro-IT traditional, unde costurile reprezinta 20-25% din venituri (costuri cu chirii, salarii, furturi etc), in cazul eMag acestea se ridica la 10% din venituri. “Acest lucru ne permite sa oferim clientilor mai multe oferte speciale, produse la preturi mai accesibile”, spune Irinel Burloiu, director de marketing eMag.

Ce cote de piata are eMag, pe diferite produse

Compania a vandut pe primul semestru peste 6.000 de tablete – 60% dintre ele sunt ale Apple, reprezentand 80% din valoarea totala a tabletelor vandute de companie. eMag detine, conform propriilor estimari, o cota de 45% din acest segment.

Compania a vandut circa 50.000 de laptop-uri pe primul semestru, acoperind o cota de circa 28% din piata. “Netbook-urile scad, au fost primele produse afectate de lansarea tabletelor PC. Tabletele vor acoperi circa 20% din vanzarile de computere pana in 2012”, spune Stanciu.

Pe smartphone-uri compania detine o cota de 10% din piata, in conditiile in care operatorii telecom detin circa 80% din vanzari, conform actionarului majoritar al companiei, Iulian Stanciu. “Samsung a crescut foarte mult, alaturi de LG. Nokia si BlackBerry sunt in scadere”, spune actionarul majoritar al companiei.

Pe segmentul de televizoare LCD si plasme compania detine 10% cota de piata. “Vanzarile de televizoare 3D sunt in continuare scazute, am vandut cateva sute de bucati. Semnele sunt insa imbucuratoare intrucat companiile producatoare au inceput sa creeze si continut specializat pentru ele”, spune Radu Apostolescu.

Sistemele desktop continua sa piarda teren in fata laptop-urilor, la 3 laptop-uri comercializandu-se 1 desktop. Pe acest din urma segment, eMag are o cota de circa 15%.

Sistemul de afiliere al eMag aduce companiei 7-8% din vanzarile totale

Cel mai mare retailer online din tara a generat pe primele 6 luni peste 18,8 mil. lei vanzari cu ajutorul afiliatilor. “Avem peste 10.000 de site-uri partenere, printre care se numara si CanCan.ro si Realitatea.ro”, spune Stanciu.

Oficialii companiei nu neaga faptul ca eMag primeste si reclamatii din partea clientilor, desi, sustin ei, mai putine la numar decat in anii precedenti. “Diferenta dintre noi si retailerii traditionali este ca aici comentariile si reclamatiile sunt vizibile. Suntem constienti de faptul ca o reclamatie ajunge, in medie, la 3.000 de oameni, asa ca incercam sa minimizam numarul acestora”, spune Stanciu.

El spune ca, de cele mai multe ori, desi clientul final nu are dreptate din punct de vedere al legislatiei, eMag incearca sa schimbe sau repare produsele de care ei nu sunt multumiti. “Am avut un caz in care a venit un client cu un laptop spunand ca nu ii mai merge. Dupa ce l-am desfacut am vazut ca in laptop era varsat lapte. Clientul a recunoscut ca a varsat copilul lui si, desi noi nu eram obligati, l-am inlocuit. Sunt multe exemple de felul acesta si ne asumam cheltuielile aferente acestor situatii intrucat pe termen lung avem de castigat”, spune Burloiu.

Aceste cheltuieli asumate de companie reprezinta circa 0,1% din veniturile eMag. Circa 1,5% din produsele vandute se intorc la companie.

Newsletterul reprezinta principala modalitate de promovare si principalul motor de marketing al companiei. eMag are peste 600.000 de abonati, rata de deschidere a newsletter-ului fiind de peste 50%.

“In conditiile acestea luam in calcul o listre la bursa locala in 2-3 ani. Asteptam insa ca piata sa fie impulsionata si de alte listari mari. Ne dorim aceasta listare nu neaparat pentru a atrage fonduri din vanzarea de actiuni, ci pentru o stabilitate si mai mare si transparenta”, spune Iulian Stanciu.

Actionarul majoritar al companiei subliniaza ca, pe langa eMag, si alti jucatori s-au miscat bine. “Si aici discutam in special de cei nisati, precum PCGarage.ro sau F64.ro”.

Intr-adevar, PCGarage, operat de omul de afaceri Marius Ghenea, a trecut in 2010 pe profit (107.000 euro), fata de pierderi de 184.000 euro in 2009, conform datelor de la Ministerul de Finante, compania realizand venituri de 8,56 mil. euro in 2010, in crestere cu 25% fata de anul precedent.

FiT Distribution, companie care detine branduri precum PCFun.ro, ElectroFun.ro sau ShopIT.ro a generat in 2010 venituri de 22,5 mil. euro, dublu fata de 2010. Profitul a ramas similar, de circa 14.000 euro.

Alti jucatori ce activeaza pe aceasta piata sunt Cel.ro sau EvoMag.ro.

Ce parere aveti de cifrele eMag si despre felul in care compania a evoluat in ultimul timp, in special pe segmentul de relatii cu clientii? Comentati mai jos.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri