Cresteri record s-au inregistrat in sectorul tehnologiei in primul trimestru din 2014 – se arata in studiul EY Global technology M&A update: First Quarter 2014, care au dat un impuls ”extraordinar’ activitatilor de fuziuni si achizitii.

Raportul evidentiaza si faptul ca schimbarile continua sa se accelereze in acest sector iar mizele strategice pe termen lung, in privinta evolutiei pietei de tehnologie, au fost confirmate de finalizarea unei serii de tranzactii de valoare mare si a unei mega-tranzactii.

Companiile active pe internet au facut achizitii care au reprezentat aproape jumatate din valoarea agregata inregistrata in primul trimestru din 2014, concentrandu-se in special pe aplicatiile mobile care continua sa faca valuri in social media.

Valoarea agregata a tuturor tranzactiilor facute publice a atins in primul trimestru cel mai inalt nivel din ultimii 14 ani. Totalul inregistrat a ajuns la 66,6 miliarde USD, marcand o crestere medie anuala de 83% si o crestere de 41% comparativ cu anul trecut.

Cu 758 de oferte incheiate, in acest trimestru, s-a inregistrat cea mai mare crestere a volumului tranzactiilor din ultimii sase ani. Cu o crestere de 6% fata de anul trecut si o crestere medie anuala de 15%, volumul total al tranzactiilor a inregistrat cea de-a treia crestere trimestriala consecutiva, dupa trei scaderi consecutive. Volumul capitalului privat investit a crescut, de asemenea, pentru al cincilea trimestru consecutiv, cele 70 de tranzactii finalizate reprezentand o crestere de 15% comparativ cu anul trecut si o crestere de 52% de la an la an.

Bogdan Tenu, senior manager, Asistenta in Tranzactii, EY Romania, “In Romania, pe piata fuziunilor si achizitiilor in sectorul tech, tranzactiile mai proeminente au fost in zona de vanzari on-line, plati on-line, solutii ERP, servicii near-shore, data centers si cloud. Cresterea cea mai puternica in IT va veni din sectoare precum telecom, servicii financiare, outsourcing, retail”.

Mobilitatea inteligenta a revenit pe primul loc in privinta celei mai mari valori medii tranzactionate in toate domeniile din sectorul tehnologiei. Indicatorii arata, insa, ca mobilitatea inteligenta a facut schimb de locuri pentru prima pozitie cu tehnologia cloud/SaaS in fiecare din ultimele cinci trimestre. Ca valoare medie, fiecare sector tehnologic, exceptand perifericele si electronicele pentru calculator (CPE), a inregistrat cresteri medii anuale. In privinta volumului, acesta a marcat cresteri medii anuale in toate segmentele, mai putin in zona serviciilor IT.

Urmatoarele tendinte au fost definitorii in tranzactiile incheiate in primul trimestru 2014:
• Dominatia aplicatiilor mobile, in special ca valoare, mai ales din cauza megadeal-ului semnificativ din zona retelelor de socializare

• Companiile de internet au facut achizitii totalizand aproape jumatate din valoarea agregata in T1 2014

• Big data analytics a constituit un pilon al tranzactiilor din zona tehnologiei pentru marketing sau a celei destinate retelelor sociale

• Cloud/SaaS, securitatea, serviciile financiare si tehnologia pentru jocurile video mobile au constituit o tinta pentru zeci de tranzactii in T1 2014

• Tranzactiile de cesiune au consemnat doar o crestere usoara ca volum, dar cateva dintre acestea s-ar putea dovedi cu un bun potential de transformare.

Elena Badea, Director de marketing EY Romania a declarat: “Aceste rezultate au la baza schimbarile rapide, care continua sa se accelereze, determinate de cele cinci megatrend-uri transformatoare din tehnologie - mobilitate, social, cloud, big data analytics si adaptarea tehnologica accelerata - si noile posibilitati de dezvoltarea pe care acestea le deschid”.

O privire in perspectiva

Estimarile privind evolutia volumului si valorii activitatilor de fuziuni si achizitii in sectorul global de tehnologie prevad mentinerea unor niveluri record pentru tot restul anului 2014, in special datorita rezultatelor exceptionale inregistrate in primul trimestru. Exista posibilitatea ca valorile sa mai scada fata de nivelurile atinse in ultimele noua luni. Cu toate acestea, cele 758 de tranzactii din acest trimestru au reprezentat cel mai mare volum din ultimii sase ani. De aceea, estimarile prevad o mentinere la acelasi nivel a volumelor trimestriale pentru restul anului sau cresteri modeste.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea New Media »


Setari Cookie-uri