Societatea Prospectiuni S.A. Bucuresti a fost infiintata in 1950, fiind privatizata in anul 2000. Compania are astfel o experienta de peste o jumatate de secol in furnizarea de servicii de explorari si prospectiuni geologice, geochimice, hidrogeologice, geotehnice pentru aur, cupru, plumb, zinc, fier, mangan, bauxita, minerale industriale, ape subterane, carbuni, petrol, gaze naturale, saruri, etc. Principala piata de desfacere a serviciilor prestate de Prospectiuni este cea autohtona.

Profil Prospectiuni S.A. Bucuresti

Actiunile Prospectiuni S.A. Bucuresti se tranzactioneaza sub simbolul (PRSN) la categoria a III-a a pietei Rasdaq, din primavara anului 1998. Pe baza ultimelor raportari oficiale, structura actionariatului societatii este urmatoarea: Tender S.A. 71.66%, SIF Muntenia 11.86%, fondul olandez MEI Roemenie & Bulgarije Fonds NV 6.15%, un pachet de aproximativ 10.33% reprezentand free-float.

www.vanguard.ro

Societatea are un numar de aproximativ 1,200 de angajati permanenti, personalul crescand pe timp de vara pana la 2,500 – 3,500 de salariati. Prospectiuni S.A. este singura companie romaneasca de profil, detinand o cota de 95% din piata autohtona. In prezent, singurul competitor al societatii pe piata interna este compania maghiara GES Imt, cu o cota de piata de 5%. La nivel mondial, principalele companii de prospectiuni geologice sunt Western Geco International (SUA), Compaigne de Geologie et Geophysique France, Geofizyka Torun si Geofizyka Krakow (Polonia).

<artfile>38184_1.pdf</artfile>

Principalii clienti ai societatii Prospectiuni S.A. sunt OMV-Petrom (60% din cifra de afaceri a Prospectiuni in 2007) si SNGN Romgaz (32% din vanzari in 2007). Diferenta de 8% din afacerile companiei este asigurata de clienti straini precum Regal Petroleum, Toreador Petroleum, Falcon Oil & Gas, etc.

In urma privatizarii, societatea a demarat un program de modernizare si retehnologizare prin dotarea cu echipamente de inalta performanta care au permis diversificarea serviciilor companiei si cresterea eficientei la nivel de productie. Prospectiuni S.A. este certificata de Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, detinand si un sistem de management al calitatii certificat la standardele ISO 9001/2000. Din totalul operatiunilor de prospectiuni geologice desfasurate de companie, 65% folosesc tehnologia “2D seismic”, iar 35% sunt realizate prin “3D seismic”, acestea din urma fiind mai complexe si mai scumpe. Societatea are in prezent sase echipe de prospectiuni seismice.

Date financiare

In urma investitiilor realizate in ultimii cinci ani, activele societatii au crescut de trei ori, nivelul datoriilor ramanand insa relativ constant. Societatea nu are datorii catre institutii de credit, pana in prezent finantandu-se din surse proprii si credite din partea furnizorilor, acestea din urma reprezentand aproximativ 40% din totalul datoriilor. O pondere de 20% din datoriile totale este reprezentata de imprumuturi de leasing pentru echipamente, in timp ce in jur de 15% din totalul datoriilor reprezinta acorduri de finantare cu alte entitati decat institutiile de credit. O pondere de 16-17% din datoriile totale este reprezentata de datorii la bugete, impozite si taxe locale, diferenta pana la 100% reprezentand datorii cu personalul si catre alti creditori.

Din totalul soldului creantelor societatii la sfarsitul primelor noua luni ale lui 2007, 58% reprezinta creantele RAFO, acestea din urma ridicandu-se la 45.8 mln lei. Actionarul majoritar al societatii a declarat ca a primit o oferta de cumparare pentru creantele RAFO, insa a refuzat oferta preferand sa transforme acest creante in actiuni RAFO si sa participe la majorarea capitalului social al RAFO, anticipand o apreciere a valorii acestor actiuni. Astfel, Prospectiuni va detine 18,333,653 actiuni in capitalul RAFO S.A., reprezentand 2.27% din acesta, dupa majorarea capitalului social prin conversia datoriilor in actiuni.

In ultimii ani societatea a beneficiat de cresteri solide ale cifrei de afaceri, in primele noua luni ale anului 2007 inregistrand insa un regres al vanzarilor pe fondul incetarii contractelor cu Atlas Gip Ploiesti (ATGJ), aceasta din urma nemaifiind subcontractor al Prospectiuni. In primele noua luni ale lui 2007 societatea a inregistrat vanzari in scadere cu 4.5% fata de aceeasi perioada a lui 2006. La nivelul intregului an 2007 ne asteptam la o cifra de afaceri de aproximativ 192 mln lei, in scadere cu sapte procente fata de 2006.

Marjele de profit ale societatii au inregistrat imbunatatiri semnificative in primele noua luni ale lui 2007, profitul din exploatare crescand cu 32% fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce castigul net a inregistrat un avans de 37% fata de primele noua luni ale lui 2006. Rezultatul net pe primele noua luni ale lui 2007 a fost afectat in schimb de o pierdere financiara de aproximativ 1 mln lei datorata cheltuielilor cu dobanzi de leasing.

Conform declaratiilor actionarului majoritar al societatii, se asteapta o dublare a castigului net al Prospectiuni S.A. in 2007. Din motive conservatoare, precum si tinand cont de profitul net de la noua luni, am considerat o crestere cu 58% a profitului net anual in 2007 fata de 2006. Profitul net anual pe 2007 astfel obtinut este de 61.6 mln lei, la capitalizarea actuala de piata, corespunzand unui indicator P/E 07e de 9.8. Societatea are de asemenea o rata a rentabilitatii financiare (ROE) foarte buna in conditiile in care ponderea datoriilor in pasiv este redusa (23%).

Actionarul societatii a estimat de asemenea o evolutie buna a rezultatelor financiare si anul acesta, asteptandu-se la un avans cu 50% al cifrei de afaceri pe fondul cresterii numarului de comenzi, precum si a extinderii operatiunilor peste hotare. Omul de afaceri se asteapta in 2008 la un profit net de aproximativ 100 mln lei, din care jumatate (aproximativ 15 mln EUR) ar avea ca sursa operatiunile de peste hotare. Intr-un scenariu prudent, am considerat pe 2008 un profit de 80 mln lei.

Planuri de investitii, extindere si perspective ale pietei

Unul dintre obiectivele investitionale de prim plan ale anului 2008 este dezvoltarea operatiunilor din Orientul Mijlociu, in tari precum Egipt, Siria, dar si in Libia si Maroc, unde societatea a mai lucrat in trecut. Conform declaratiilor lui Ovidiu Tender, societatea are un contract semnat cu Compania Nationala Iraniana de Petrol. Contractul prevede prospectarea unei suprafete de 500 km patrati si are o durata de 3 luni, valoarea sa ridicandu-se la 3.1 mln EUR. Prospectiuni intentioneaza in acest an sa deschida un centru operational in Dubai pentru regiunea Orientului Mijlociu. Planul de investitii de capital pentru 2008 este estimat de actionarul societatii la 30-40 de mln EUR.

Societatea desfasoara in prezent o majorare de capital social prin subscriere cu aport in numerar din partea actionarilor in valoare de aproximativ 18 mln lei. La fiecare 3 actiuni detinute, actionarii societatii pot subscrie o actiune noua la valoarea nominala de 2.5 lei. In cadrul AGA, a mai fost hotarata si splitarea valorii nominale a actiunilor de la 2.5 lei/actiune la 0.1 lei/actiune, data de inregistrare pentru splitare fiind 15 aprilie 2008. Splitarea actiunilor societatii va contribui la imbunatatirea lichiditatii in piata a titlurilor PRSN. AGA a hotarat de asemenea demararea procedurilor pentru listarea societatii Prospectiuni la cota Bursei de Valori Bucuresti.

Strategia de dezvoltare a societatii pe urmatorii ani include obiective precum mentinerea pozitiei de lider (practic monopol) pe piata interna, cresterea volumului de contracte externe prin participarea la licitatii internationale si prin asocierea sau colaborarea cu companii locale, inlocuirea parcului auto, achizitia a cel putin unei instalatii de foraj in roca dura pana la adancimea de 150 m, precum si programe de perfectionare profesionala a personalului.

In vederea eficientizarii activitatii companiei, actionarul majoritar mai are in plan separarea din patrimoniul Prospectiuni a activelor imobiliare, transferandu-le pe o societate cu raspundere limitata care va fi controlata in totalitate de Prospectiuni. Astfel, in opinia sa, cheltuielile cu amortizarea activelor imobiliare vor putea fi gestionate mai bine.

Cresterea pretului petrolului in ultimii ani a determinat companiile de energie sa urgenteze activitatile de descoperire de noi resurse naturale, generand o crestere a cererii de servicii de prospectiuni geologice.

Robert Stefan – Analist Financiar

robert.stefan@vanguard.ro
research@vanguard.ro


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Oportunități »


Setari Cookie-uri