Anul trecut, in septembrie, anticipam deprecierea lirei sterline inainte cu putin inainte ca banca britanica de ipoteci Northern Rock Plc sa solicite public sprijin financiar de urgenta din partea Bancii Angliei. Din septembrie anul trecut lira sterlina s-a depreciat cu aproape 20% in fata monedei unice europene, iar acum dolarul canadian pare sa fie noua anomalie a pietei valuatare.
Intr-o sectiune separata a raportului zilnic de analiza a pietelor internationale aparut pe site-ul VANGUARD pe 13 septembrie anul trecut, cu titlul "O anomalie numita lira sterlina", anticipam o depreciere notabila a lirei sterline in fata coroanei daneze si a monedei unice europene

www.vanguard.ro

Doar o zi mai tarziu, pe 14 septembrie, banca britanica de ipoteci Northern Rock Plc solicita public sprijin financiar de urgenta din partea Bancii Angliei. Din septembrie anul trecut lira sterlina s-a depreciat cu aproape 20% in fata monedei unice europene.

O noua anomalie aparenta a pietelor valutare pe care o percep la acest moment se refera la dinamica recenta a dolarului canadian, in particular in fata dolarului american.

Exista, in opinia mea, cel putin trei premize fundamentale pentru care dolarul canadian ramane vulnerabil in fata monedei americane – vulnerabilitate care s-ar putea concretiza curand intr-o apreciere rapida si semnificativa a cursului forex USD/CAD.

In primul rand, politica monetara canadiana este cu cel putin un pas in urma celei americane. In timp ce Rezerva Federala americana a redus deja din septembrie rata cheie a dobanzii cu 325 bps, de la 5.25% la 2.00%, banca centrala a Canadei a taiat dobanda cheie cu doar 150 bps, prima asemenea decizie fiind anuntata in decembrie.

Pasul in urma a fost evident pe cursa reducerilor de dobanda, cred insa ca el ar aparea si pe directia opusa abordarilor de politica monetara de pana acum. Iar intr-un context in care temerile vizavi de iminenta unei recesiuni economice in Statele Unite au prevalat in dezbaterile fundamentale recente, si in conditiile in care economia canadiana ramane extrem de corelata cu cea americana si totodata mult mai vulnerabila in fata unor socuri economice, dolarul canadian a fost deja inca si mai serios amendat comparativ cu moneda americana.

In al doilea rand - intr-o situatie aproape similara cazului lirei sterline - dolarul canadian nu a reusit sa beneficieze de deprecierea notabila a monedei americane intr-o serie de piete valutare principale, care a adus in prim plan noi minime istorice in fata monedei unice europene si a francului elvetian, precum si un minim multi-anual important stabilit in fata yenului japonez.

In al treilea rand, desi pretul petrolului - cu care in plan istoric este corelat direct si puternic – a continuat sa stabileasca recent noi maxime istorice la peste $120 pe baril, dolarul canadian a ramas pe parcursul ultimelor luni tributar unei evolutii in cel mai bun caz neutre.

Pretul petrolului afiseaza in continuare un trend ascendent remarcabil ajuns deja intr-un stadiu parabolic. Cand acesta va lasa loc unei corectii negative, o posibilitate dificil de exclus chiar vizavi de viitorul apropiat, in opinia mea calea minimei rezistente pe proxy-ul valutar USD/CAD va fi una de apreciere a cursului.

Mihai Nichisoiu este analist al pietelor internationale in cadrul Vanguard S.A. Materialul are exclusiv un scop pur informativ, neconstituind o recomandare de a tranzactiona in oricare din pietele financiare mentionate. Tranzactiile in marja presupun riscuri financiare semnificative. Vanguard SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza informatiilor prezentate. Datele utilizate pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate a fi de incredere, insa nu exista nicio garantie privind corectitudinea acestora.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Oportunități »


Setari Cookie-uri