Pe majoritatea burselor internationale, in 2016 s-a inregistrat oficial cel mai prost inceput de an din toate timpurile, apreciaza analistul financiar Radu Ciofu, de la Admiral Markets. Avem de-a face evident cu reluarea crizei incepute anul trecut care a revenit in forta si care cel putin in prima parte a anului va influenta directia pietelor. Cine castiga si cine pierde?

"Pierzatorii" pietelor financiare:

  • Actiunile si in mod special urmatoarele sectoare: companii care deruleaza afaceri cu China sau companiile care exploateaza resurse naturale. Astfel de companii ar putea fi Exxon Mobile, Chevron, etc...
  • Materiile prime, economiile emergente si valutele lor: O alta categorie importanta de "pierzatori" vor fi principalele economii emergente, cum ar fi Brazilia, India, Rusia, dar si tari ce se bazeaza pe exploatarea si exportarea materiilor prime dar nu sunt in categoria emergente, cum ar fi Arabia Saudita, Australia, Canada, Noua Zeelanda. China a fost si inca a ramas cel mai mare cumparator de materii prime din lume si acest lucru este normal, pentru este producatorul numarul 1 de bunuri din intreaga lume. Criza din China inseamna scaderea cererii pentru materii prime, dar si a pretului acestora.

De asemenea, si valutele economiilor emergente se numara printre "pierzatori". "Veniturile totale ale tarilor care exporta materii prime catre China vor scadea puternic anul acesta. Atunci cand veniturile scad, nu ai de ales si trebuie sa reduci si cheltuielile pentru ca pur si simplu nu mai ai bani. Avand in vedere brutalitatea scaderii burselor si deficitele mari din economiile emergente, probabilitatea este foarte mare ca guvernele acestor tari sa tipareasca masiv bani. Asta inseamna ca anul acesta, Realul Brazilian, Rand-ul Sud African, Dolarul Canadian, Australian, Rubla Ruseasca etc... vor avea parte de deprecieri in special fata de Dolar", spune Radu Ciofu.

In ceea ce priveste moneda euro, in prezent, Banca Centrala Europeana "tipareste" (creeaza electronic) bani pentru a creste activitatea economica in Europa si pentru a readuce inflatia. "Luati insa in calcul ca multe tari din zona Euro au schimburi comerciale importante cu China (Germania) plus ca preturile reduse la materii prime vor contribui in continuare la deflatie (lipsa inflatiei). Asta va face ca programul Bancii Centrale Europene sa esueze si singura masura pe care o poate face BCE este sa fie si mai agresiva. Cu alte cuvinte, sa tipareasca si mai multi bani, ceea ce va deprecia Euro si mai mult", arata analistul Admiral Markets.

"Castigatorii" pietelor financiare:

Printre "castigatori" se afla obligatiunile de stat ale celei mai sigure tari, Statele Unite ale Americii. SUA este in acest moment cea mai mare economie din lume, cea mai mare putere militara din lume si cea mia bogata tara. In pietele financiare, cele mai sigure instrumente sunt obligatiunile Americi si intotdeauna cand e criza, investitorii se refugiaza in aceste active.

In ceea ce priveste pretul aurului, acesta creste in doua cazuri: in caz de razboi sau in cazul in care guvernele tiparesc masiv bani pentru a acoperi lipsa veniturilor.

"Riscul unui razboi generalizat este redus insa, majoritatea economiilor emergente foarte probabil vor tipari masiv pentru a contracara scaderea veniturilor si a pretului materiilor prime. In acest conditii, in anul 2016, pretul aurului ar putea inregistra aprecieri semnificative. De altfel, in timp ce bursele lumii au avut cel mai prost inceput de an, pretul aurului a crescut cu aproape 40 de dolari pe bursele internationale", spune Radu Ciofu.

Totodata, "cea mai mare si mai sigura piata din lume, piata obligatiunilor de stat ale Americii, este denominata in dolari. Cu alte cuvinte, daca vrei sa cumperi fizic obligatiuni ale Americii trebuie sa ai dolari. Si daca trebuie sa ai dolari, atunci trebuie sa ii cumperi. Sansa este foarte mare ca in 2016, dolarul american va avea o evolutie pozitiva fata de majoritatea valutelor lumii", conchide analistul Admiral Markets.

Sursa foto: Twin Design / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri