Bursa a crescut miercuri cu 0,8%, dupa ce in precedentele doua sedinte a scazut cumulat cu 2,1%, insa aproape jumatate din lichiditatea pietei a fost asigurata de tranzactiile cu actiunile Bancii Transilvania (TLV) si Fondul Proprietatea (FP).
Preturile celor mai multe actiuni au fost pe crestere usoara inca din primele minute, in linie cu marile piete externe, insa cei mai multi investitorii au preferat sa ramana pe pozitii de asteptare. Astfel, lichiditatea pietei actiunilor a fost de 32,2 milioane lei (7,6 milioane euro), suma cu 10% sub rulajul de marti, de 35,7 milioane lei (8,7 milioane euro), informeaza Mediafax.

Gabriel Morariu, broker la BT Securities, crede ca majoritatea investitorilor au devenit mai prudenti si asteapta publicarea rezultatelor financiare trimestriale ale companiilor, dupa ce propunerile de dividende si rezultatele de anul trecut au dus la un ritm ascendent alert in primele luni ale anului.

"Rezultatele financiare si evolutia de ansamblu a economiei ar putea reprezenta confirmari pentru o continuare a trendului din prima parte a anului daca vor fi in ton cu asteptarile, insa daca datele vor fi sub estimarile investitorilor am putea asista la unele corectii", a declarat Morariu.
Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece actiuni au fost realizate la preturi in crestere in medie cu 0,74%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au ridicat indicele BET-NG cu 0,98%.

Totodata, actiunile celor cinci SIF-uri si titlurile Fondului Proprietatea au plasat indicele BET-FI cu doar 0,07% peste nivelul de marti.
Indicele extins al bursei, BET-XT, care reflecta evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, a avansat cu 0,56%.

Actiunile Bancii Transilvania si Fondul Proprietatea s-au clasat pe primele doua pozitii in topul rulajelor, cu operatiuni de 7,8 milioane lei si, respectiv, 6 milioane lei. Cele doua titluri au asigurat, astfel, 44% din lichiditatea pietei actiunilor.

Cea mai recenta tranzactie cu titlurile bancii a fost realizata la 1,501 lei, pret in crestere cu 0,4%, insa actiunile Fondului au scazut cu 0,25%, la 0,5975 lei.

Brokerul considera ca unii investitori isi reorienteaza in prezent atentia spre actiuni care au crescut mai lent decat titlurile SIF-urilor sau ale companiilor mai lichide, in speranta ca acestea vor recupera mai repede decalajul fata de SIF-uri si titlurile lichide.

"Investitorii cauta si alte oportunitati in companii la care se asteapta rezultate financiare bune si pentru ale caror actiuni nu a existat un interes major in prima parte a anului. Odata cu publicarea rezultatelor financiare, precum si cu dezbaterile din cadrul adunarilor generale ma astept la o volatilitate crescuta pe BVB", a afirmat Morariu.

Actiunile Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au crescut cu 2,21%, dupa anuntul potrivit caruia un grup de trei actionari au propus injumatatirea capitalului social, de la 76,7 milioane lei la 38,3 milioane lei, prin reducerea valorii nominale. Suma rezultata ar urma sa fie distribuita actionarilor sub forma de dividende extraordinare.

Mai multe surse din piata de capital au declarat pentru Mdiafax ca solicitarea a fost facuta de Franklin Templeton si inca doi actionari. Potrivit surselor citate, cei trei actionari controleaza aproximativ 10% din actiunile Bursei.

"Cererea celor trei actionari a avut o mare importanta in evolutia actiunilor BVB in cursul zilei de azi (miercuri-n.r.), deoarece se observa in ultima perioada ca actionarii sunt mai interesati de dividende decat de eventuale actiuni dobandite din incorporarea profitului", a afirmat Morariu.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 1,2%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care avansau cu cel mult 1,1%. Pe de alta parte, bursele din Slovenia si Bulgaria au inregistrat corectii de 0,2% si, respectiv, 0,6%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri