Surse apropiate proiectului ofertei publice secundare (SPO) pe care Statul o va desfasura la Petrom in urmatoarele luni, spun ca majorarea de capital de la OMV ar putea sa afecteze cererea si implicit pretul de oferta. Cele doua operatiuni sunt programate pentru aceasta vara, ele fiind practic in competitie directa pentru aceeasi masa de investitori.
Grupul austriac OMV a anuntat ca vrea sa atraga pana la 900 milioane euro printr-o emisiune de actiuni pentru a finanta achizitii in Turcia si Tunisia. Investitorii vor putea sa subscrie actiunile in perioada 19 mai – 6 iunie. De cealalta parte, oferta secundara de la Petrom ar putea ajunge in piata in luna iulie.

In afara de majorarea de la OMV, care reprezinta o competitie directa pentru oferta SNP, sa nu uitam ca in piata mai exista si IPO-ul Glencore. Bineinteles ca oferta Petrom poate sa fie vanduta in continuare, dar acum depinde de pret. Cand esti in competitie directa cu un produs foarte similar, este usor de inteles ca trebuie sa oferi un discount mai bun”, au declarat sursele citate.

Oferta Glencore este asteptata sa devina cel mai mare IPO din lume in 2011, interesul starnit de aceasta in randul investitorilor majori internationali fiind foarte ridicat.

De remarcat este faptul ca OMV a decis sa efectueze majorarea capitalului in conditiile in care stia ca o astfel de operatiune va intra in competitie directa cu oferta SNP. Procedurile pentru selectarea bancilor de investitii, precum si pentru intocmirea prospectului de majorare a capitalului, dureaza in general circa 2-3 luni, programarea operatiunii fiind practic facuta la inceputul anului, cand Guvernul roman anuntase deja vanzarea pachetului de aproape 10% din titlurile Petrom.

“Bunul simt spune ca nu este tocmai cea mai fericita coincidenta. Cele doua companii intra in aceeasi felie de alocare a fondurilor de investitii care sunt interesate de acest sector. Asteptam si prospectul pe care OMV il va emite pentru a vedea detaliile exacte ale acestei operatiuni. De asemenea, trebuie sa vedem si cat de mare va fi componenta de datorie hibrida”, spun sursele citate.

Compania austriaca va lansa si o emisiune de obligatiuni hibrid a carei valoare nu a fost insa anuntata.

Statul roman ar putea astfel sa fie fortat de majorare de capital de la OMV sa isi vand actiunile la un discount mai mare (in comparatie cu pretul din piata) sau sa amane oferta publica secundara.

Ramane insa de vazut si care vor fi actionarii OMV dispusi sa subscrie la majorarea de capital, deoarece actiunile ramase nesubscrise vor fi scoase la vanzare prin oferta publica pe Bursa de la Viena sau vor fi distribuite printr-un plasament privat investitorilor institutionali, adica cei carora li se adreseaza in buna parte si oferta Petrom.

Daca cei mai mari actionari participa la majorare, un numar mai mic de titluri vor fi scoase in piata pentru investitori iar pericolul pentru oferta Petrom s-ar reduce astfel. Principalii actionari ai OMV sunt Statul austriac, care controleaza 31,5% din capital, si International Petroleum Investment Company (IPIC) care detine un pachet de 20%.

Actiunile OMV scadeau in sedinta de miercuri cu 0,5% pe Bursa de la Viena, pana la 29,31 euro/unitate. Titlurile din cadrul majorarii de capital vor fi vandute la un pret maxim de 33 de euro. Analistii Raiffeisen au un pret tinta de 36 euro pentru o actiune OMV, potrivit unui raport emis de banca la inceputul acestei luni. De cealalta parte insa, departamentul de cercetare al JP Morgan are un pret tinta de 29 de euro, valoare stabilita de asemenea in primele saptamani din mai.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri