Bursa a scazut usor, cu 0,26%, influentata in principal de corectia actiunilor Fondul Proprietatea (FP) si Banca Transilvania (TLV), insa absenta celor mai multi investitori de la tranzactionare a continuat sa mentina lichiditatea la un nivel redus.
Piata a fost pe crestere usoara pana in ultimele minute ale sedintei, urmand linia burselor externe, insa spre final corectia actiunilor FP si Banca Transilvania au dus principalii indici bursieri sub nivelurile de marti, informeaza Mediafax.

Astfel, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, a incheiat ziua in scadere cu 0,28%, iar indicele BET-FI, care analizeaza evolutia titlurilor celor cinci SIF-uri si ale Fondului Proprietatea, a coborat cu 0,37%.

Pe de alta parte, titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,53% peste nivelul de marti.

La inchiderea sesiunii, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si FP, consemna un recul de 0,19%.

Directorul general al firmei de brokeraj BT Securities, Rares Nilas, considera ca apatia pietei este determinata in primul rand de incertitudinile de pe plan extern, dar si de absenta de la tranzactionare pe piata locala a celor mai multi speculatori.

"Incertitudinile de pe plan extern plus scandalul aparut cu seful FMI nu sunt suficiente sa ii determine pe speculatorii sau pe investitorii pe termen mediu-lung de la BVB sa vanda, insa acestia nici nu se inghesuie la cumparare. Practic, cei mai multi asteapta sa vada ce urmeaza inainte de a lua o decizie. Am putea spune ca pentru moment piata este «lesinata». In cea mai mare parte, majoritatea tranzactiilor sunt realizate de speculatori, in timp ce investitorii pe termen mediu-lung sunt doar pe actiunile Fondului Proprietatea", a declarat Nilas pentru Mediafax.

Desi pana aproape de inchiderea sedintei actiunile FP au fost tranzactionate la preturi usor peste ultima cotatie de marti, in ultimele 30 de minute unele ordine de vanzare pentru volume reduse au dus pretul sub ziua precedenta. Astfel, titlurile Fondului au incheiat sesiunea in scadere cu 1,14%, la 0,519 lei.

Cotatia este usor peste pretul minim inregistrat de actiunile FP de la listare, de 0,499 lei, atins in sedinta de joi.

Surse din piata de capital au declarat ca Depozitarul Central a reluat marti transferul de actiuni Fondul Proprietatea din participatia Ministerului Finantelor in conturile persoanelor care au primit titluri de despagubire de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. Astfel, in piata ar urma sa intre noi actiuni spre vanzare, la preturi care ar putea fi mai mici.

Tranzactiile cu titlurile FP au fost reduse, de doar 6,1 milioane lei.

"Din ultimele raportari ale Fondului se vede o concentrare a actionariatului si ca cei mai mari cumparatori sunt investitori straini care intra pe termen mediu-lung. Speculatorii nu prea mai intra pe aceste actiuni pentru ca volatilitatea este redusa, degeaba ar cumpara acum, cand nu se stie cate actiuni FP vor intra in piata, cand statul va relua conversiile. Totusi, ma ingrijoreaza aceasta concentrare a actionariatului, deoarece investitorii pe termen mediu-lung tot cumpara, iar la un momentdat pachete mari de actiuni nu vor mai fi tranzactionaet, iar asta inseamna ca vom vedea rulaje tot mai mici pe FP", a afirmat Nilas.

Fondul a anuntat marti seara ca a rascumparat pentru prima data, saptamana trecuta, actiuni proprii, reprezentand 0,05% din capital, pentru care a platit 3,8 milioane lei (950.000 de euro). Actiunile au fost achizitionate la preturi medii care au variat intre 0,5105 lei si 0,5351 lei.

Brokerul nu crede ca investitorii au reactionat la acest anunt, intrucat majoritatea cumparatorilor achizitioneaza pe termen mediu-lung si nu isi schimba deciziile de tranzactionare pe baza unor astfel de stiri.

Titlurile Bancii Transilvania au inregistrat al patrulea rulaj din piata, de 1,6 milioane lei, iar pretul a scazut cu 1,04%, la 1,232 lei.

Actiunile BVB au consemnat al doilea rulaj din piata, de 3,1 milioane lei, insa cea mai mare parte din lichiditate a reprezentat valoarea unei tranzactii cu un pachet reprezentand 0,92% din titlurile Bursei. Pachetul a fost cedat la ora 14:04, pentru 2,8 milioane lei. Titlurile au fost tranzactionate la pretul de 40,9 lei, cu 0,25% peste cotatia de marti.

Ultimele operatiuni cu actiunile BVB au fost realizate la 40,4 lei, pret in scadere cu 0,98%.

La finalul sedintei, titlurile SIF Transilvania inregistrau cea mai vizibila corectie din piata, de 2,84%, influentate de trecerea datei de inregistrare pentru incasarea dividendelor. Cotatia acestor actiuni a scazut cu 0,0155 lei, iar dividendul net este de 0,0252 lei.

De regula, in data ex-dividend, dupa care cumparatorii nu mai pot incasa dividende aferente anului trecut, pretul actiunilor scade cu o valoare apropiata de dividendul pe care il va acorda compania respectiva. Titlurile SIF Transilvania au coborat brusc, cu peste 4%, la deschidere, insa, ulterior, corectia s-a temperat, iar volumele de tranzactionare au fost reduse. Operatiunile cu aceste actiuni au insumat doar 447.000 de lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au tranzactionat actiuni de doar 467.000 de lei, valoare de peste sapte ori mai redusa decat rulajul de marti, de 3,5 milioane lei.

Titlurile Electromagnetica (ELMA) au fost cele mai lichide din piata, cu transferuri de 139.000 de lei, iar pretul a scazut cu 1,25%, la 0,3248 lei.

La inchiderea sesiunii de la Bucuresti, bursele vest-europene erau in crestere cu pana la 0,8%, linia fiind urmata si de majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est, care avansau cu maximum 1%. Bursa din Cehia era in scadere usoara, cu 0,2%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri