Curtea Constitutionala (CC) a amanat pentru 16 iunie pronuntarea unei decizii privind constitutionalitatea pragul de detinere la SIF-uri, de 1% din capitalul social, intr-un proces deschis de SIF Transilvania (SIF3) impotriva Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), scrie Mediafax.
"Curtea a amanat pentru 16 iunie, din motive independente de SIF si de Curtea Constitutionala. Eu nu contest limita, pentru ca in Legea 31 a societatilor comerciale este un articol in care se spune ca AGA poate stabili o limita la orice societate. Eu contest modul in care Guvernul a intervenit in viata unei societati comerciale si a pus aceasta limita", a declarat presedintele CA si director general al SIF Transilvania, Mihai Fercala.

Exceptia de neconstitutionalitate a fost invocata anul trecut de SIF Transilvania intr-un proces cu CNVM, aflat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti.

Litigiul a fost initiat de SIF Transilvania deoarece Comisia nu a avizat modificarea statului SIF prin majorarea pragului maxim de detinere de la 1% la 5% din titluri, extindere decisa de actionari in 2009.

CNVM a anuntat inca de la convocarea AGEA din 2009 la SIF Transilvania ca majorarea limitei respective incalca legislatia in vigoare. In AGEA s-a mentinut, insa, la 1% dreptul de vot pentru actionarii care depasesc acest prag.

SIF Transilvania incearca sa obtina la Curtea Constitutionala anularea unei ordonante de guvern din 2005 prin care pragul de detinere la SIF-uri a fost majorat de la 0,1% la 1%.

Fercala a explicat ca daca Curtea Constitutionala va stabili ca pragul este neconstitutional, limita pentru participatia maxima la SIF Transilvania va creste la 5%, conform deciziei actionarilor din 2009, iar la celelalte SIF-uri va ramane la 1% atat timp cat actionarii nu vor stabili alt nivel.

"Cei care au cumparat intre 0,1%, cat era limita veche, pana la 1%, cat este actualul prag, nu vor trebui sa vanda si sa isi reduca detinerile la 0,1%, daca se va stabili ca pragul este neconstitutional. Acestia au cumparat in baza unei prevederi legale si astfel nu pot fi obligati sa vanda.

Totusi, cei care vor mai cumpara pentru prima data dupa o eventuala decizie de neconstitutionalitate vor trebui sa respecte vechiul prag, de 0,1%", a afirmat Fercala.

Neconstitutionalitatea pragului maxim a fost sesizata Curtii Constitutionale si in 2009, de omul de afaceri Catalin Chelu, intr-un proces cu SIF Oltenia (SIF5), insa Curtea a stabilit ca limita este constitutionala.

In luna iunie 2009, un grup de senatori si deputati, a initiat un proiect legislativ prinvind eliminarea pragului la SIF-uri, sustinand ca limitarea la 1% prejudiciaza drepturile actionarilor.

Senatul a aprobat proiectul, in luna noiembrie 2009, cu amendamentul de crestere a pragului la 5%, documentul fiind transmis imediat Camerei Deputatilor. Initiativa se afla la Comisia pentru buget, finante si banci.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri