Bursele europene au scazut joi dimineata, din cauza pesimismului privind perspectivele economiei, dupa ce Federal Reserve a indicat ca revenirea economica a SUA pierde din viteza si nu a semnalat ca nu are de gand sa prelungeasca programul de lichiditate, scrie Mediafax.
Indicele pan-european de referinta FTSEurofirst 300 a coborat cu 0,4% in primele ore de tranzactionare, iar indicele blue chip Euro STOXX 50 s-a retras cu 1%.

Actiunile bancare au inregistrat deprecieri importante, din cauza temerilor privind criza datoriilor de stat din Grecia si riscurile de contagiune catre alte tari din zona euro.

Aversiunea investitorilor fata de risc este in crestere, determinand deprecierea monedei euro, care a scazut sub 1,43 dolari pe unitate.
Productia industriei prelucratoare din Germania a evoluat sub asteptari, iar datele din sectorul privat al zonei euro indica o crestere timida in iunie, cifrele fiind negative fara aportul Germaniei si Frantei.

Dintre factorii externi, cresterea sectorului producator din China a incetinit smenificativ in iunie, desi presiunile inflationiste s-au temperat, reflectand impactul deciziilor de inasprire a politicii monetare, dar si cererea slaba la nivel mondial.

Actiunile din domeniul resurselor au scazut generalizat, odata cu preturile petrolului si metalelor.

Indicele FTSE 100 al bursei de la Londra s-a retrs cu 0,6%, DAX (Frankfurt) a coborat cu 0,7%, iar CAC 40 (Paris) a pierdut 0,7%.
De la inceputul anului, FTSE 100 este in scadere cu 2,7%, in timp ce DAX a urcat cu 4,5%, iar CAC 40 cu 1%.

Liderii europeni se reunesc joi si vineri pentru a incerca sa convinga Grecia si pietele financiare ca au un plan concret de a solutiona criza datoriilor de stat, evitand un default in zona euro, si de a reveni la stabilitate financiara.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri