Actionarii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) nu au reusit nici sambata sa dezbata injumatatirea capitalului social, de la 76,7 milioane lei la 38,3 milioane lei, si aprobarea de principiu a fuziunii cu Sibex, deoarece nici la a doua convocare nu s-a intrunit cvorumul necesar.
La AGEA au fost prezenti actionari care detin impreuna 24,06% din actiunile Bursei de Valori, iar cvorumul minim era de 50%. Vineri, la prima convocare, sedinta nu s-a putut derula din lipsa de cvorum, fiind prezenti actionari care detin doar 45,2% din titluri, fata de nivelul minim cerut, de 75%.

"Nu pot sa spun acum daca vom repune subiectele in discutie intr-o alta AGA. Prezenta de astazi a aratat o lipsa de interes a actionarilor, desi punctele de pe ordinea de zi au fost interesante", a declarat presedintele Consiliului de Administratie al BVB, Stere Farmache, citat de Mediafax.

Reducerea capitalului social a fost solicitata in luna aprilie de mai multi actionari, insa propunerea nu a fost inclusa de Consiliul de Administratie al BVB pe ordinea de zi a AGA de la sfarsitul lunii, deoarece cererile actionarilor respectivi nu au intrunit anumite criterii de "fond si forma".

Ulterior, Consiliul de Adminsitratie al Bursei a convocat o noua AGA pentru 24 iunie in care sa se discute solicitarile actionarilor.

Potrivit unor surse din piata de capital propunerea de diminuare a capitalului social ar fi fost prezentata in luna aprilie de fonduri administrate de Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, unele fonduri ale Erste Sparinvest, de presedintele Asociatiei Brokerilor, Dan Paul, dar si alte firme de brokeraj si banci.

Conducerea BVB a prezentat, cu cateva zile inainte de AGEA de sambata, actionarilor un material informativ prin care arata ca injumatatirea capitalului reduce din "agresivitatea" competitionala a Bursei si poate transforma BVB intr-o "tinta mai facila" in cazul unei eventuale tentative viitoare de preluare si "poate reprezenta un stimul suplimentar pentru potentiale procese de fuziune".

"De asemenea, la un nivel sensibil mai redus al capitalurilor proprii, s-ar putea pune in discutie in ce masura BVB va mai considera oportun sa sustina activitatea unor companii sau institutii din «Grup» care inregistreaza in mod traditional pierderi. Reducerea disponibilitatilor financiare ale BVB va diminua semnificativ veniturile financiare ale companiei. Astfel, pentru a mentine profitabilitatea, se creeaza o presiune suplimentara asupra managementului de a creste veniturile operationale si/sau de a reduce costurile (ceea ce va presupune foarte probabil, in lipsa unei abordari mai inovative, concedieri, reduceri de salarii/bonusuri etc.)", se mai arata in materialul informativ transmis de Bursa actionarilor.

In plus, directorul general al BVB, Valentin Ionescu, anunta in luna aprilie ca Bursa este in discutii cu actionarii unor burse de dimensiuni foarte reduse din regiune pentru preluarea operatorilor de piata respectivi si dispune de 20 milioane lei (4,7 milioane euro) pentru astfel de achizitii.

Pe ordinea de zi a AGA de vineri figura si aprobarea de principiu a fuziunii BVB cu bursa de la Sibiu.
Fuziunea celor doua burse a mai fost in discutie la BVB la finele lunii aprilie, in AGA, in aceeasi zi cu sedinta actionarilor de la Sibex. Totusi, atunci la BVB nu s-a intrunit cvorumul necesar, in timp ce la Sibiu s-a aprobat de principiu fuziunea.

Administratorii BVB si Sibex au decis la finalul lunii ianuarie sa reia discutiile cu privire la fuziune. Atunci, membrii celor doua Consilii de Administratie stabilisera ca cele doua piete sa continue dezvoltarea pe segmentul principal - Bursa de la Bucuresti pe piata la vedere, iar cea de la Sibiu pe derivate. Totusi, BVB a incercat sa accelereze dezvoltarea pe segmentul de derivate.

Cele doua burse au mai incercat o fuziune in perioada 2005 - 2006, insa proiectul a fost respins de actionari, care nu s-au inteles in privinta conversiei de actiuni.

Structura actionariatului celor doua burse nu mai este cunoscuta de la listarea celor doua burse. Sibex s-a listat la in luna ianuarie a anului trecut pe propria piata, iar actiunile BVB au intrat la tranzactionare pe piata de la Bucuresti la 8 iunie 2010.

Potrivit unor surse din piata de capital Erste Sparinvest si Franklin Templeton detin indirect aproape cate 5% din titluri. Un alt actionar important al Bursei este SIF Moldova, care are un pachet de aproape 5%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri