Bursa a scazut cu 0,26%, reducandu-si astfel ascensiunea din luna iunie la 0,8%, intr-o piata apatica si unde actiunile Fondului Proprietatea au continuat sa asigure cea mai mare parte a lichiditatii, scrie Mediafax.
Cei mai multi investitori de la BVB au fost precauti la tranzactionare in luna iunie, preluand o parte din prudenta jucatorilor de pe bursele externe, unde situatia incerta privind criza datoriilor Greciei a continuat sa marcheze pietele. Astfel, in majoritatea sedintelor atat variatiile actiunilor de la BVB, cat si volumele au fost reduse.

Raportat la nivelul de la finalul anului trecut, indicele general al pietei, BET-C, este in crestere cu 6,4%.

Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, spune ca apatia pronuntata care marcheaza piata locala de capital este determinata pe de o parte de perioada de vacanta, dar si de precautia investitorilor indusa de turbulentele din Grecia si datoriile suverane.

"Volumele reduse ne dau totusi si alt indiciu, anume acela ca vanzatorii nu sunt tocmai dispusi sa renunte la actiuni la orice pret asteptand vremuri mai bune care ar trebui sa vina spre sfarsitul anului. Imbunatatirea indicilor macroeconomici din Romania vor ajuta investitorii locali si straini sa se reorienteze catre bursa, iar anuntatele oferte de vanzare la Petrom, Alro, Transgaz, Transelectrica si cu putin noroc si Romgaz vor crea o atractivitate sporita", a declarat Chisu.

Ultimele operatiuni cu cele mai lichide zece actiuni, analizate de indicele BET, au fost operate la preturi in crestere in medie cu 0,68%, iar titlurile companiilor din sectorul energetic au dus indicele BET-NG cu 0,58% sub nivelul de miercuri.

Totodata, indicele BET-FI a scazut cu 0,72%, influentat in principal de corectia actiunilor Fondului Proprietatea, care au coborat cu 0,83%. Aceste titluri au cea mai mare pondere in calculul indicelui. Indicele BET-FI analizeaza si evolutia titlurilor celor cinci SIF-uri, care au inregistrat variatii usoare, insa pe volume reduse de tranzactionare.

"SIF-urile sufera grav la capitolul lichiditate, singura care face nota contrastanta fiind SIF Transilvania. Cu siguranta ca temerea celor care enuntau in punctul de vedere al guvernului ca sifurile ar avea de suferit la capitolul lichiditate daca s-ar elimina pragul este pe deplin infirmata de piata, in opinia mea o lichiditate crescuta ar putea avea loc exact in situatia inversa, anume fara prag sau alte constrangeri", considera brokerul.

La finalul sedintei, indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de actiuni in functie de lichiditate, inclusiv SIF-urile si Fondul Proprietatea, se plasa cu doar 0,27% peste nivelul de miercuri.

Investitorii au tranzactionat in total actiuni de 31,1 milioane lei (7,3 milioane euro), suma cu 15% mai redusa decat rulajul de miercuri, de 36,7 milioane lei (8,7 milioane euro). La inchiderea sedintei, doar actiunile emise de 9 companii din cele 78 de societati listate pe principalele patru categorii aveau rulaje de peste 400.000 de lei.

Titlurile Fondului Proprietatea au continuat sa fie cele mai lichide din piata, cu operatiuni de 17,5 milioane lei, si au asigurat 56% din rulajul bursei. Cea mai recenta operatiune cu aceste actiuni a fost efectuata la 0,535 lei, pret in scadere cu 0,83%.

"Aceasta actiune demonstreaza ca avand calitatile necesare pentru a suscita interesul tuturor categoriilor de investitori este o cale sigura spre a fi interesanta. Titlurile FP se tranzactioneaza intr-un palier destul de ingust, ordinele de vanzare care provin adesea de la personale despagubite gasindu-si contraparte. Din acest motiv consider ca pe masura ce statul isi va diminua pozitia, sansele ca aceasta actiune sa creasca sunt din ce in ce mai mari", a afirmat Chisu.

Actiunile SIF Transilvania (SIF3) au consemnat al doilea rulaj din piata, de 3,6 milioane lei, suma din care 717.000 de lei au reprezentat valoarea unui deal. Ultima operatiune din piata principala a fost realizata la 0,513 lei, pret in crestere cu 0,29%, in timp ce deal-ul a fost efectuat la 0,505 lei, cu 1,27% sub nivelul de miercuri.

O tranzactie importanta, de 2 milioane lei, a fost realizata si cu actiuni SIF Banat-Crisana (SIF1), care insa pe piata principala au avut o lichiditate de doar 126.000 de lei. Deal-ul a fost incheiat la pretul de 1 leu/titlu, cu 3% sub referinta, in timp ce pe piata principala cotatia a scazut cu 0,48%, la 1,026 lei.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) si Concefa (COFI) au consemnat cele mai vizibile ascensiuni din piata, de 4,08% si, respectiv, de 7,37%. Titlurile bancii au avansat la 1,25 lei, chiar in ultima jumatate de ora, iar actiunile Concefa au ajuns la pretul de 0,118 lei. Evolutia actiunilor Bancii Transilvania a venit pe un rulaj de 1,7 milioane lei, iar operatiunile cu titlurile firmei de constructii au cumulat 591.000 de lei.

Pe piata Rasdaq, investitorii au transferat actiuni de 813.000 de lei, valoare cu 16% mai redus decat rulajul de miercuri, de 966.000 de lei.

Titlurile Armax Gaz (ARAX) au fost cele mai lichide, cu tranzactii de 422.000 de lei, iar pretul a scazut nesemnificativ, cu 0,07%, la 0,135 lei.

La finalul sedintei de la Bucuresti, bursele vest-europene avansau cu pana la 0,6%, insa majoritatea pietelor din Europa Centrala si de Est consemnau de cel mult 0,7%. Bursele din Praga si Rusia erau singurele in crestere, cu cate 0,4%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri