Bursa de Valori Bucuresti (BVB) afisa dupa primele transferuri de marti o scadere de 3,5%, in contextul in care bursele vest-europene au deschis ziua pe plus. In jurul orei 11:00, bursele europene au pierdut avansul de la debut, afisand scaderi generalizate. O ora mai tarziu, scaderile se accentueaza la Bucuresti, toti indicii avand deprecieri de 2 cifre.
Update ora 12:00: Panica a cuprins investitorii de la Bursa de Valori Bucuresti. In jurul orei 12.00, toti indicii afisau scaderi de 2 cifre, cea mai mare depreciere fiind pe BET-FI, de -12,85%, ajungand la 16.000 de puncte.

Indicele BET pierde 10,41% iar indicele BET-C 10,31 procente. Indicele ROT-X afiseaza o scadere de 10%, BET-XT scade cu 11,28% iar BET-NG cu 12,46%.

Lichiditatea totala a pietei este de 15,4 milioane de euro in la ora 12.00, cea mai tranzactionata actiune fiind FP. Titlurile Fondului Proprietatea scad cu aproape 9 procente, ultimul pret fiind de 0,499.

Tot cu titlurile FP s-au realizat 2 tranzactii pe piata deal, cu 7 mili8oane de actiuni, insumand 3 milioane de lei. Pretul tranzactiilor a fost de 0,435 lei, cu 3,35% mai mic decat pretul de referinta.

Dupa primele 15 minute de tranzactionare, indicele BET, al celor mai lichide zece actiuni, era in scadere cu 3,68%, iar titlurile companiilor din
sectorul energetic plasau indicele BET-NG cu 2,89% sub referinta, potrivit Mediafax.

Totodata, actiunile SIF-urilor si cele ale Fondului Proprietatea au dus indicele BET-FI cu 3,02% sub nivelul de luni, iar indicele extins al bursei, BET-XT, care sintetizeaza evolutia primelor 25 de titluri in functie de lichiditate, era in scadere cu 3,63%.

1. Daca ati avea 10.000 de euro, ati intra la cumparare pe Bursa?

2. Cum credeti ca evolua Bursa maine?

3. Cine credeti ca e vinovat pentru noua criza?




Investitorii au tranzactionat actiuni de 11,08 milioane lei (2,7 milioane euro), suma in crestere fata de valoarea cumulata a transferurilor din primele 20 de minute ale sesiunii anterioare, de 6,8 milioane lei (1,6 milioane euro).

Rulajul pietei a fost asigurat in proportie de 73% de tranferurile cu actiunile Fondului Proprietatea (FP), in valoare de 8,08 milioane lei. Cea mai recenta operatiune cu actiunile FP s-a incheiat la un pret de 0,435 lei, in scadere cu 3,35%, astfel ca titlul a ajuns la un nou minim de la listare.

Marile burse europene au deschis sesiunea pe plus, in timp pietele din Asia au revenit pe final de sedinta si au inchis cu deprecieri mai usoare.

Participantii la piata atribuie revenirea din Asia unui trend de acoperire a pozitiilor scurte inainte de sedinta bancii centrale americane. Potrivit traderilor, in piete circula deja un zvon ca Rezerva Federala ar putea face un anunt de urgenta inainte de deschiderea de marti de pe Wall Street, dar multi analisti considera ca aceasta varianta este putin probabila.

Bursele europene au deschis in crestere puternica

Bursele europene au deschis marti in crestere, investitorii fiind atrasi de preturile reduse ale actiunilor dupa scaderile puternice din ultimele zile, cauzate de temerile privind reintrarea marilor economii ale lumii in recesiune, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Indicele european FTSEurofirst 300 a urcat cu 1,6% pana la ora 7:14 GMT, dupa ce s-a retras luni cu 4%, la minimul ultimilor doi ani, in urma reducerii ratingului Statelor Unite de la AAA la AA+ de catre Standard & Poor's.

Indicele STOXX Europe 600 Banking, al actiunilor financiare, a urcat cu 2,2%, recuperand o parte din scaderile abrupte din ultimele zile.

Indicele S&P 500 al bursei de la New York a inregistrat luni cea mai abrupta scadere din decembrie 2008, de peste 6%.

Piete asiatice au coborat puternic in prima parte a sedintei de marti, dar au revenit pe final si au inchis cu scaderi mai usoare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri