Dupa cateva sedinte relativ linistite pe pietele bursiere, stirile negative despre piata muncii din SUA si estimarile pesimiste ale Morgan Stanley au reinstaurat panica. America a inceput sedinta cu scaderi importante, care au toate sansele sa se transfere si in Europa.
Brokerii se feresc sa mai faca estimari, dupa surprizele din ultimele saptamani si spun doar ca se poate intampla orice.

Declinul indicilor de pe Wall Street s-a accentuat joi, dupa publicarea unor date privind reducerea activitatilor de afaceri in centrul Statelor Unite, la cel mai redus nivel din martie 2009,

In jurul orei 18.00, indicele Dow Jones era in scadere cu 4,21%, Standard & Poor's 500 cu 4,56%, iar Nasdaq cu 5,04%.

Euro a atins un minim de 1,42866 dolari pe unitate pe platforma electronica EBS, fiind ulterior tranzactionat in scadere cu 0,9%, la 1,4289 dolari pe unitate.

Fata de moneda elvetiana, euro a coborat cu 1,3%, la 1,1257 franci pe unitate.

Indicele privind activitatile de afaceri calculat de Rezerva Federala din Philadelphia a scazut la -30,7 puncte, de la 3,2 puncte in iulie. Analistii anticipau ca indicele va urca la 3,7 puncte.

Date separate au aratat ca vanzarile de locuinte din SUA au scazut in mod neasteptat in iulie.

Alti factori care au influentat negativ bursele internationale sunt un anunt al Rezervei Federale (Fed) privind analizarea vulnerabilitatii subsidiarelor din SUA ale bancilor europene la o posibila escaladare a presiunilor financiare, revizuirea in scadere a estimarilor Morgan Stanley privind perspectivele economiei mondiale si cresterea peste asteptari a numarului de cereri pentru indemnizatii de somaj in SUA.

Lupsan vede doua scenarii posibile pentru evolutiile de astazi din Europa si, respectiv, Romania.

„Daca America inchide cu deprecieri mari, vom vedea scaderi si in pietele din jurul nostru. Insa, in cazul in care vom vedea un rebound, este posbil sa se mai duca panica si ultima zi a saptamanii sa fie mai linistita”, a explicat acesta.

Conform statisticii, zilele de vineri sunt putin mai linistite, dar nu este o regula, in actualul context „se poate intampla orice”.

Stirile negative aparute spre seara au influentat usor si pietele locale, cat au mai fost deschise. BVB si-a accentuat scaderile spre final, in timp ce la Sibex tensiunea s-a resimtit mai mult.

Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest, crede ca este o agitatie de moment care se va mai linisti.

Pietele sunt volatile, sensibile la stiri si dupa cresterea din ultimele zile, investitorii sunt tentati sa vanda. Vor exista si reactii in Europa si implicit la noi, dar amplitudinea lor va depinde ce se va intampla peste noapte cu pietele si de eventualele stiri ce vor mai aparea. Se poate intampla orice acum, este imposibil de estimat ceva concret”, a mai spus Murgoci.

Preturi atractive la BVB. Dar cumpara cineva?

Adi Lupsan crede ca din punct de vedere fundamental, vor fi minime absolute pana la sfarsitul anului, pe piata romaneasca.

„Sunt de parere ca vor fi preturi foarte bune, poate cele mai atractive din ultimii ani. Plus ca randamentele din dividende ar putea fi de 10-15, poate chiar 20 de procente, asa ca vor fi oportunitati bune de cumparare. Dar conteaza si cati investitori vor asculta aceste recomandari”.

Brokeru mai spune ca, in principiu, 60-70% din investitorii de retail sunt tentati sa vanda pe corectii mari, de acest gen, preferand sa marcheze corectii de 25 de procente, sa zicem, decat sa astepte sa scada cu 50%.

„Doar un numar mic de investitori aleg sa profite de oportunitati si sa cumpere. Aici conteaza foarte mult si nivelul de experienta, de puterea de a nu se lasa dominati de sentimentele de moment. Pana la urma, aceasta este lumea bursiera. Pe termen mediu si lung, fundamentele sunt cele care conteaza, chiar daca pe termen scurt analiza tehnica este luata in vedere”, conchide Lupsan.

Citeste si Ce recomanda brokerii dupa zilele de panica: Cine are bani, sa cumpere!







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri